2013. november 20., szerda

2013. 44. hét

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 44. héten?

Vannak olyan hetek, amikor úgy kell kezdenünk, hogy VÉGRE, VÉGRE, VÉGRE! Merthogy jól hiszünk benne, a csoda megtörtént, egy nagyon-nagyon régi védencünk ezen a héten gazdára talált. Sokat küzdöttünk, hogy az egykori kiszámíthatatlan, harapós, domináns, az emberek által összetört kutyából mára egy kiszámítható, barátságos, alapfokon képzett jószág válhasson, de sikerült, s ebben az önkénteseinknek is nagyon nagy szerep jutott. A héten hosszú évek állatvédelmi gondozását feladva Vadóc védencünk végre révbe ért. A Pilisbe költözött, egy másik kutya mellé, akivel az első perctől úrikutyaként viselkedett, pedig a társkutya szeleburdi és ugatós, folyton játszani akaró siheder még. Tényleg nehéz még elhinni, de megtörtént. Vadóc tényleg gazdára talált! Örüljetek velünk, osztozzatok ebben a boldogságban!

vadóc

Szerencsére nem csak egy kutya költözködött gazdához az alap tevékenységi csoportos csapatból a héten. Erre azért is volt szükség, mert bár nem terveztük, de úgy alakult, hogy új védencekkel is gyarapodtunk. Mivel ez a szervezeti egységünk az, ahol a mentés fedezetét előteremteni nagyon nehéz, nagyon megköszönjük, ha akár havi fix 500-1000 Ft-tal támogatja valaki a munkát. Sokat számít. 

Az talán nem meglepetés, hogy az aprónépek közül ketten is kirepültek. Machot, az idős csivava kant ráadásul az egyik legrégebbi befogadó családunk bukta el, náluk véglegesedett, s kezdte meg gazdis életét immár Texas néven.

ők

Nuccs, az öt éves csivava kanocska is gazdisodott, őt egy korábbi befogadónk vette magához. Ha már Nuccsot elvittük, akkor meglátogattuk egykori védencünket, a veterán amerikai staffordshire terrier szukát, Hanát is, aki már tényleg extrém magas életkort élt meg ebben a családban. Reméljük, hogy Nuccsra is hosszú, boldog élet vár.

nuccs

Az ideiglenes befogadói kihelyezésénél már sejtettük, hogy nem várat sokáig magára ez a döntés, vagyis inkább reménykedtünk, hogy ez a döntés megszületik: Hópihe, a lábműtött jack russel szuka már nem költözik sehova, ideiglenes befogadói meglévő két jack russel terrierjük mellé örökbefogadták őt.

IMG_2985

A hétre még egy "csoda" gazdisodás esett az alapoknál, ugyanis szintén egy korábbi örökbefogadónkhoz egy esélytelen, fekete keverék kutyánk tehette át a tárnoki kennelsorról a székhelyét: a szeleburdi, minden lében kanál Plum kisasszony volt az, aki a héten még búcsút intett, mi pedig örömmel vettük, hogy fiatal éveit nem nálunk tölti majd el.

DSCF9567.JPG

S ahogy az elején írtuk, sajnos a hét nem csak a gazdisodásokról, hanem a nem tervezett érkezésekről is szólt. Az első befutót az érdi rendőrök szedték össze Érdi Odett, a fiatal német juhász szuka személyében, akit az egyik rendőr családja vállalt átmenetileg ideiglenes befogadóként. Egyelőre az eredeti gazdáját keressük, de ha nem kerül elő, akkor ivartalanítva, oltva, chipezve örökbefogadható.

odett

A sorban egy macska következett, akit az egyik vezetőség tagunk talált a házuk mellett. Az alig öt hetes ezüstcirmos kandúr rejtélyes módon került egy panelház tövébe, de nagy szerencséje volt, hogy a kutyasétáltatás nem tragédiával zárult az ő szempontjából, hanem az estét már parazitamentesítve, szerető családi környezetben tölthette. Armageddon hamarosan megkezdi az oltási programját is, de ha valaki szeretné örökbefogadni, az oltási program folytatásának, valamint ivartalanítási kötelezettséggel, benti tartással teheti azt meg. Előre szólunk, hogy egy égedelem rossz kiscicáról van szó!

armi

hét utolsó alapos érkezője pedig egy visszaérkező valójában, Roni, az idős arany cocker spániel kan, aki az Illatos útra került be egy bichon keverék kannal együtt, aki szintén chipes volt, s akiért az eredeti gazdája jelezte, hogy érkezik. Azóta már tudjuk, hogy ő a valamikori első gazdi, aki egy ismeretlennek ajándékozta tovább a kutyát. Roni viszont ami védencünk volt egykoron, ivartalanított és természetesen chipezett, de a gazda nem regisztráltatta át a nevére, így minket hívtak. Mi a jelzéshez képesti másnap - az első nyitvatartási napon - mentünk érte, s most családi panzióban várja, hogy az eredeti gazdája jelentkezzen, de egyelőre nem tűnik úgy, hogy keresné...

roni

A tacskó fajtamentésnél az örökbefogadások mellett sajnos a visszatérések hete is volt. Bár igyekszünk a legnagyobb körültekintéssel eljárni az örökbeadásainknál, mégsem tudjuk teljesen nullára szorítani azon esetek számát, amikor az örökbefogadó és a kutya közötti összhang nem alakul ki vagy egyéb körülmény miatt kell az ebet visszahelyeznünk a gondozásunkba.

hét egyik visszatérője az alig hat hónapos hosszú szőrű törpe tacskó kan, Kunkor, aki azért került vissza hozzánk, mert ugat és "harap". Ezeket a tulajdonságokat nem véletlenül nem hangsúlyozzuk külön a hirdetésekben, illetve a beszélgetések során, hiszen feltétezzük, hogy az, hogy egy kutya ugatással, morgással kommunikál, s a játék során használja a száját is, nem tartozik az extra információk közé, de tévedtünk. Kunkor újra gazdát keres!

P1040819

Tabletet egy kicsivel régebben adtuk örökbe. A különleges színű kutya azért került annak idején a gondozásunkba, mert ún. "short ulna" genetikai problémát azonosítottak nála, ami a mellső lábak rövidülését, s az egyik csont eltérő ütemű növekedése miatt azok erősebb görbületet képeznek. Tablettel az volt a gond, hogy a hosszú hónapok alatt sem sikerült megtanulnia a szobatisztaságot, így a gazdái feladják. (Ehhez hozzátesszük, hogy bár az általános vélekedés az, hogy minden kutya megtanulja, sőt igényli a szobatisztaságot, ez nagy terekben, ahol már nem érez mindent magáénak az eb nem feltétlenül működik, de szoktatással, pozitív megerősítéssel talán orvosolható.)

040

Kerep, az óriás szálkás szőrű tacskó szuka pedig még régebben költözött gazdához. Az ő esetében az új gazdi felkutatásának indoka az, hogy Kerep retteg a fiatal férfiaktól, így az örökbefogadó barátjától is, ami az együttélést nagyon nehézzé teszi mind az emberek, mind a kutya számára.

Kerep1

A visszatérőkön kívül egyetlen új kutya érkezett a tacskó csoporthoz Fülemüle, a felnőtt rövid szőrű tacskó keverék szuka személyében, akit "hamissága" miatt idős gazdája egy rövid madzagra kötve tartott. A kiskutya mindennek bizonyult eddig, csak hamisnak nem, nagyon élvezi a családi környezetet, de most csak két hétre sikerült számára átmeneti befogadó családot találni, így keressük a megoldást, hogy máshová kerülhessen át.

P1040850

Két korábban érkezett szálkás szőrű tacskó védencünk viszont elhagyhatta a karantént. Kece, a nagyobb termetű, rendkívül sztoikus, kedves tacskó kan annyira szerencsés volt, hogy ideiglenes befogadóhoz költözhetett, s ha minden jól alakul, akkor az oltási programját, illetve az ivartalanítását követően gazdához is költözhet majd.

kece

Só nem volt olyan szerencsés, hogy ideiglenes befogadóhoz kerülhessen, így ő tárnoki kennelsorunk lakója lett. Az ő esetében még tisztázni kellett az eredeti chipje alapján a gazdával, hogy igényt tart-e rá, de lemondtak róla, így ő jogtiszta, gazdikereső, s természetesen ideiglenes befogadónak is örülne.

Só 001

Szipi, az ASKA székesfehérvári menhelyéről mentett szálkás szőrű tacskó ősökkel is rendelkező keverék szuka elhagyhatta a kennelsort, s ideiglenes befogadóhoz tette át a székhelyét, hogy ott folytassa az oltási programját, majd nevezzen be egy ivartalanítási műtétre. Reméljük, hogy mire mindezeken túl lesz, addigra gazdijelöltje is akad.

P1040794

Az ideiglenes befogadóink száma a héten is csökkent, hiszen Csendét, a fiatal-felnőtt tacskó lánykánkat az ivartalanítását követően befogadói fogadták örökbe.

cs2

Ugyanez történt Muminnal, a szálkás szőrű tacskó szukával, aki szintén nem költözött sehova ahhoz, hogy gazdissá válhasson, mert átmeneti otthona vált a végleges családjává. 

DSC01996

A szálkások csapatából még egy kutya buktatta be az ideiglenes befogadóját, ő pedig nem más, mint a csodálatos küllemű, középkorú Blöki, aki innentől nagyon sportos, aktív életet él majd, miközben Budapest XI. kerületének központi részén lakik majd. Az első közös kirándulás viszont Blöki elveszésével végződött. Szerencséjére egy másik kiránduló pár megtalálta, s azonnal megosztotta a hírt, így Blöki visszakerülhetett új otthonába, viszont tényleg, ismételten és fokozottan kérjük minden gazdinkat és ideiglenes befogadónkat, hogy védenceinket ne engedjék el a pórázról, vagy csak akkor, ha a behívhatóságuk minden körülmények között 100%-os. Ez pedig mentett kutyák esetén - különösen, ha tacskókról van szó - a legritkább esetben van így az első hetekben!

Blöki1

Nem csak ideiglenes befogadók buktak el, hanem "igazi" örökbeadás is történt a héten. Szádor, a demodexes tacskó baba is családot váltott, hiszen új családja jelezte, hogy ők a kezeléseket folytatják majd, illetve az oltási programot is biztosítják. Természetesen Szádor esetében sem tekintünk el az ivartalanítástól, de arra majd később kerül sor, melyet ellenőrizni is fogunk.

DSC_0901

Egy idősebb kutyát mindig nehezebb örökbeadni, így különösen örültünk annak, amikor a múlt heti takarító napunkon egy kedves önkéntes család beleszeretett Borbolyba, a tíz év körüli szálkás szőrű tacskó kanba, aki a héten át is költözött hozzájuk, vagyis csak a magyarországi rezidenciát térképezte fel röviden, merthogy utána távozott az országból: családja ugyanis Olaszországban él. Legyél nagyon boldog kutyus, Borboly!

DSCF0252.JPG


A német dog fajtamentés a héten két új kutyával gazdagodott.
Egy fiatal, 3 éves fekete kan kutyával,Stevie-vel, és az idősebb korosztályt képviselő, 7 éves, szintén fekete szuka kutyával, Aisával. 

Stevie története elég szövevényes. Mikor először hallottunk róla, még nem gondoltuk, hogy ő is Egyesületünkhöz fog kerülni. Talán emlékeztek még Worka dogunkra, Worka és Stevie testvérek. Workától hamarabb szabadultak, mint Stevie-től. Mindketten az esztergomi menhelyről érkeztek, bár Stevie megjárta előtte a gyepmesteri telepet is. 
Ugyanis az éppen aktuális tulajdonosok nem gondoskodtak a veszettség oltásáról, és mikor a szomszéd kutyával összetűzésbe keveredett - elég csúnyán megharapta - ez kiderült. Így Stevie 14 napos karanténba került, onnan került a menhelyre. Köszönjük szépen a Bogáncs Kutyamenhelynek, hogy gondját viselték!
Stevie, egy kedves, barátságos kutya, de mindenképp tapasztalt gazdit keres magának. Más kutyákkal nem jön ki jól, nagytestűekkel össze lehet szoktatni, de macskákkal nem tartható együtt. Valószínű a kiskori nevelése hiányos, hisz úgy viselkedik néha, mint egy megvadult kiscsikó, ugrál nagyokat.

Stevie 042

Aisa, egy igazán gyönyörű, idősebb doghölgy!
Ő is kalandosan került Egyesületünkhöz, hisz először több, mint egy éve kerestek meg minket vele kapcsolatban. Többször felkerült a várólistánkra, majd le is került, mert úgy tudtuk megoldódott a helyzete. A mostani megkeresés alkalmával nem vártunk egy percet sem, azonnal jeleztük, hogy a kutyát fogadjuk bármikor, bárhonnan, bárhogy, csak jöjjön. Így is lett, a hétvégén megérkezett Tárnokra!
Szerencsére jó állapotban van, jókedvű, játékos, barátságos kutya. Egy alapos kivizsgálás vár rá, hisz nem fiatal már, de reméljük, hogy semmi probléma nem lesz vele és Ő is keresheti új, szerető családját!

Érdeklődni róla a nemetdogsos@gmail.com e-mail címen lehet!

Aisa 262

A magyar vizsla fajtamentés tragikus hírrel kell, hogy a heti beszámolót kezdje. Bár számítottunk rá, vagyis tudtuk, hogy egyszer eljön ez a nap, mégis, most amikor megtörtént: feldolgozhatatlan. Roni, a cukorbeteg veterán magyar vizsla elment, el kellett, hogy engedjük, megfáradt teste feladta a küzdelmet. Ideiglenes befogadóinak, Nóriéknak köszönhetően az utolsó időszakot békében, szeretetben, nagy kirándulásokkal és érdekes kutya- és egyéb állat társaságban tölthette. Köszönjük!

DSCF0828.JPG

Egy talált, idős magyar vizsla elhelyezéséhez kértek tőlünk segítséget a héten. Természetesen igent mondtunk, így megérkezett Puszta Papa, a bicebóca öregúr, akiről hamar kiderült, hogy gazdis kutya, így hamarosan családja körében tölthette újra az időt. Amire "jó volt" az elveszése az az, hogy a mozgászavarokat okozó elváltozásokat meg fogja nézetni a család, mert eddig átsiklottak felette.

pp

Gazdától érkezett Turbó Frakk, a korosodó magyar vizsla kan, akire dominanciája, etetések körüli instabil viselkedése miatt nagyobb figyelmet kell fordítani, így családi panzióban helyeztük el őt, hogy minél többet megtudhassunk róla. Sajnos a beilleszkedése nem indult zavarmentesen, de mostanra szépen összeszedte magát, s megtanulta a család rendjét, ütemét.

IMG_3956

A héten nem csak kan kutyák kerültek hozzánk. Grétit, a rövid szőrű magyar vizsla szukát gazdája adta gondozásunkba, mert már nem tudott róla megfelelően gondoskodni. Gréti nagyon kedves, kiegyensúlyozott, jó idegrendszerű, barátságos kutya.

greti4

MonaLisa, a másik fiatal szuka szintén a gazdája döntése alapján került hozzánk. Szerencséjére a minden lében kanál kutyalány egy rutinos, aktív kutyákkal rendelkező ideiglenes befogadóhoz kerülhetett, ahol amellett, hogy elsajátíthatja a civilizált kutyalét szabályait, levezetheti az energiáit is.

li5

Lullaby gazdája nem kapkodta el a dolgot, utolsó idős vemhesen adta át a kutyát. Egyesületünk ilyen esetekben az ivartalanítás mellett dönt, hiszen bőven van gazdára váró kutya, nem szükséges szaporítani a számukat, de ez esetben kivételt kellett tennünk. Lullaby németországi partnerünk ideiglenes befogadójához költözött.

20131101_132111

Tejkaramella, a magyar vizsla keverék szuka szintén nem "találmány", őtőle is a gazdája vált meg, s bár keverék, de várólistára vettük a bejelentéskor, s most tudtuk megnyugtatóan rendezni a dolgait, átvenni ezt a csupaszív, nagyon ragaszkodó kutyát.

1461208_462529820532584_936551718_n.jpg

A héten Bubi, a gyömrői Kutyamentsvárhoz leadott, ivartalanított magyar vizsla kan elhagyhatta a karanténhelyet, s egyből egy ideiglenes befogadó családba sikerült őt áthelyeznünk. A tökéletesen kedves, megbízható kutya reményeink szerint hamar belopja majd magát az új családja szívébe. Mi örülnénk neki, ha már nem kellene sehová költöznie...

bubi

Rétes nem volt ennyire szerencsés, bár az ő ivartalanítását követő átmeneti otthonba való költözésénél már meg volt előlegezve az esetleges elbukás lehetősége, de sajnos Rétes magas fokú szeparációs szorongása megakadályozta őt abban, hogy az őt fogadó családnál véglegesedhessen. Jelenleg a székesfehérvár Dog Garden Kutyapanzió lakójaként várja az igazit.

rétes2

Shakira, a kis termetű magyar vizsla szuka ezen a héten ment ivartalanítási műtétre, ahová ideiglenes befogadói vitték el őt. Az ő esetében viszont már biztos, hogy nem költözik máshová, mert nagy a szerelem: most már csak a papírok aláírására van szükség.

33

A harmadik Tárnoki Okosok ugyan már végetért, de elkészült egy összefoglaló videó, amelyben védenceink számot adnak tudásukról. Nézzétek meg, legyetek velünk együtt nagyon büszkék a teljes csapatra! A www.kutyatrening.hu csapatának ismét köszönjük a képzést!


Mint minden évben, idén sem maradnak el a szokásos futrinkás karácsonyi események. A már nagy hagyománnyal rendelkező jótékonysági kézműves vásárunk első licitkörei elindultak a Facebookon. Hétről hétre változik a kínálat, érdemes minden héten visszalátogatni hozzánk, s esetleg a karácsonyi ajándékok egy részét ezen a módon beszerezni. A felajánlóknak nagyon köszönjük, hogy a kezük munkájával támogatnak minket. A befolyó adományokból a négy tevékenységi csoportunk egyenlő arányban részesül! 


Azt is megszokhattátok már, hogy minden évben igyekszünk a rászorulókon segíteni. Idén több eseményt is tervezünk, reméljük, hogy sikerül összegyűjtenünk elegendő támogatót ahhoz, hogy mindenhol helyt tudjunk állni. Az első tervezett program Aranyvasárnapra esik, amikor is a Rászorulókat Támogatók Egyesülete ételosztásához csatlakozunk. 

A futrinkás adományozókat arra kérjük, hogy erre a napra hozzanak gyümölcsöket, házi süteményeket, hogy az Egyesület által biztosított babgulyás mellé valami finomságot is kaphassanak azok, akiknek minden apróság számít. Köszönjük!

https://www.facebook.com/events/577061695681369/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése