2014. június 29., vasárnap

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 22. héten?


  Haver vagy? Az! A hétvégén a Haver vagy! Közösség sétát szervezett kutyasétáltatás fárasztotta le védenceinket, sőt: szerencsére annyian jöttek, hogy még a szomszédos állatvédő szervezettől is tudtunk kiadni sétára kutyát. Mondhatjuk, hogy hihetetlen lehetőség volt ez védenceink számára, hiszen tényleg az volt: kirepültek! Vilike maradt csak hátra, de ő sem szomorkodott, hiszen így az övé volt az egész kifutó. A kenneleket pedig addig szépen ki lehetett fertőtleníteni, jó alaposan, amíg a kennelsoron csend honolt. Köszönjük, reméljük, hogy máskor is lesz alkalmunk ezt a lelkes csapatot fogadni, de természetesen egy-egy sétáltatónak is nagyon örülünk!


A székesfehérvári HEROSZ nyílt napjára is meghívást kaptunk erre a hétvégére, hogy fajtamentő tevékenységünket népszerűsítsük. Az esemény jól sikerült, sokan keresték fel a külvárosi menhelyet, s így a mi munkánkkal is megismerkedhettek.
 

A hét alapjáraton is meglehetősen eseménydúsra sikerült, szerveztünk, fuvaroztunk, állatorvosi viziteket bonyolítottunk... 

A tacskó fajtamentéshez új kutyák is érkeztek, s régieket is visszakaptunk, de ezek közül az egyik visszatérő örömöt jelentett, hiszen nem másról van szó, mint az októberben, a mentése során elveszett Blendéről. Mint kiderült, február óta a budaörsi állatmenhelyen tartózkodott (befogott kutyaként először a gyepmesteri telepet megjárva), de az első chipleolvasásnál nem derült fény a személyazonosságára. Most viszont igen, s mi, amint szóltak, rohantunk érte. Blende jelenleg a kennelsor lakója, de nagyon szeretne egy szerető, nyugodt, lakásban élő családot vagy ideiglenes befogadót találni magának.


A másik visszatérőnek nem örültünk ennyire, mert korábbi, ellenőrzött örökbefogadója semmit, de semmit nem tartott be, amit annak idején, a kölyök Magnusz örökbefogadásakor megígért, szerződésileg aláírt... A kutya ivarosan került vissza hozzánk, mert ők költöztek, s már nem tartottak rá igényt. Magnusz ideiglenes befogadóhoz került.


Rajtuk kívül a kisvárdai menhelyről vettünk át kutyákat, hiszen ők a korábbi telephelyükről egy új menhelyre költöztek, s mivel az a terület kisebb, ráadásul nem is készült el minden tervezett kennel, így félő volt, hogy nem mindenkinek jut majd hely... Ez indokolttá tett egy hétközbeni, munka utáni fuvart. Aki ránézett már a térképre, tudja, hogy Kisvárda nagyon messze van, így a hajnali érkezés és a másnapi munka kicsit fáradtabb dolgozókat talált...

Az érkezőink viszont nagyon helyes kutyák. Agóra a legtípusosabb tacskó keverék közöttük. Picike, törékeny, de a tacskóságát le sem tagadhatná, idegen kutyákkal hepciás, akárkit rendreutasít, ha arról van szó.


Amforát azért hoztuk el, mert a rettegő kiskutya a ház rejtekébe bújva nem nagyon keltette volna fel senkinek a figyelmét sem, nálunk talán egy kicsit nagyobb erre az esély, bár tényleg félénk, de érdeklődik, napról napra egyre nyitottabb. Szeretnénk számára legalább egy ideiglenes befogadót találni, aki mellett megtanulhatja a lakásban élés rejtelmeit is.


Barnu egy nehezebb eset, ő régóta volt már a menhelyen. Kan kutyaként a láncos védencek közé tartozott, így kerülik el a többszáz kutya mellett a belső szaporulatot. Barnu egy alapvetően kedves, aktív, érdeklődő, de dominanciára és hisztire hajlamos, nehezebb csontú, mokányabb, hosszú szőrű, tacskó ősökkel is rendelkező kan kutya.


Az előző kisvárdai csapatból Virsli, a súlyos demodexes tacskó-pincser keverék kan ideiglenes befogadóhoz költözött, aki mellett már több kutya épült fel ebből a betegségből, reméljük, hogy Virslinek is sikerül. 


Rebust, a selyemmajmocskát egy másik szervezet németországi partnere foglalta le, s mivel ismerjük őket, így kétségünk sincs afelől, hogy jó helyre kerül majd. Rebus teljesen kinyílt a kennelsoron, szájal, fontoskodik, igazi törpecirkáló. Hamarosan elutazhat, ami nagy szerencse!


Orsó, az ex-llatos úti vak száklás szőrű tacskó szemészeten járt, ahol sajnos kiderült, hogy a szeme nem operálható, soha nem fog látni, viszont élete végéig cseppenteni kell majd. Emellett sajnos, minden óvintézkedés ellenére babéziás lett, így annak a kezelésére is forrásokat kellett biztosítani, de ő szépen tűrte a hercehurcát, s mostanra jobban is van.


Két szálkással lettünk a héten szegényebbek: Rose, a szálkás szőrű tacskó szuka átesett az ivartalanításon, s a műtét után máris új otthonába költözött. Az első hírek szerint minden a legnagyobb rendben van ezzel a tündéri, aktív kutyalánnyal.


A másik szerencsés Einstein volt, aki az ASKA-tól érkezett hozzánk. Őt ideiglenes befogadói tartották meg, de előtte természetesen neki is át kellett esni az ivartalanítási műtéten. Erre a héten sor került, így semmi sem akadályozhatta meg abban, hogy onnantól gazdás kutyának tekintse magát, mégha a környezetében nem történt változás ehhez.


A magyar vizsla fajtamentéshez egy kisvárdai kutya érkezett, Bence bácsi személyében. Bence egy idős keverék, aki halott gazdáját őrizte, onnan került a menhelyre, de csak speciális eszközökkel tudták őt befogni, s a menhelyen is rendkívül barátságtalan arcát mutatta, nem fogadott el senkit, harapott. Mi már az első kisvárdai látogatásunkkor megismerkedtünk vele, szó szerint "lekekszeztük", s tudtuk, hogy őt is el szeretnénk hozni... Most jött el az idő! Bence bácsi pedig tudta, hogy érte jöttünk, gond nélkül be lehetett tenni a szállítóboxba, s szerencsére azóta sem volt egy rossz szava sem. Mogorva énjét az ukrán határ mellett hagyta, nálunk már csak a mosolygós, nyugodt, játékos arcát mutatja. Szerencsére.


Magyar Vizsla Fajtamentő Csoportunk háza táján is történtek fontos események. A hét abszolút legnagyobb híre Szarvasi Döme opciós ideigleneshez költőzése. Döme egy igazi munkakutya, akinek dominanciáját sajnos rosszul kezelték korábban és agresszív viselkedést vett fel. Hosszú hónapok elszánt munkájával egy amerikai kutyatréner segített ideiglenes befogadóként helyrerakni Döme fejében a dolgokat és mostanra végre egy gazdajelölt is bejelentkezett. Természetesen egy rossz múltú kutya esetében a félelem örökre megmarad, nehogy visszatérjenek a problémák, de úgy tűnik, Döme a megfelelő szakértő kezekben tényleg kikupálódott és készen áll az új életre. Egy igazi sportos, örökmozgó fiatal párra lelt, akikkel nagyon bízunk benne, hogy hamarosan végleges örökbefogadási szerződést is aláírhatunk.


A héten Mara és Citér vizsláink átestek az ivartalanításon, mindkettejükkel rendben zajlott minden, így Citér esetében már csak papírmunka van hátra a hivatalos gazdisodásig: ideiglenes befogadói papírokkal, de szinte kezdettől fogva odaadó és eltökélt gazdajelöltjénél lakik már. Marára még egy utazás vár a végleges gazdisodásig, de már nem sokáig kell panzióban lennie neki sem.



A héten Bence bácsin kívül egy vizslát vettünk a gondozásunkba: Alfie-t egy másik szervezettől vettük át és rögtön gazdajelöltes státuszt kapott, Németországban várják már nagyon.

És még egy itthoni gazdisodás jutott a hétre, Lindus, az egykori önsétáltató, minden lében kanál magyar vizsla - szetter turbómixünk került szerető családba pár Tárnokon eltöltött hetet követően. Sok hosszú és boldog évet kívánunk nekik együtt!


  Sajnos a német dog fajtamentő csoportunkhoz egy évekkel ezelőtt örökbeadott kutyánk került vissza héten, mivel gazdái már nem tudták vállalni, hogy felelősen gondoskodjanak róla. Fletcher egy mindenkivel kompatibilis, barátságos, nyitott kutya, akinek nagyon szeretnénk mielőbb valóban végleges, új otthont találni.
 
 
Fletcher visszaérkezése mellett a tárnoki kennelsoron élő, gazdára váró német dogjaink is adtak tennivalót bőven, mivel mind Omar, mind Dixy betegeskedtek. Omar a demodexére kezelést kapott, illetve szakorvosnál is járt. Szerencsére szép lassan gyógyulgat.


Dixyt kezdetben a folyamatos hasmenés gyengítette le, de egy giardia elleni kúrával és speciális táppal sikerült megszabadulni ettől a kellemetlenségtől, viszont a leggyengült immunrendszer teret engedett egy atkás fertőzésnek, így annak a kezelését viszont meg is kezdhettük...

 
Kennelsorunkon a nyár folyamán is minden nap 10-16 óra között várjuk a sétáltatókat, ha valaki szeretne jönni akár tacskó, akár vizsla, akár dog vagy keverék védenceinkhez sétáltatni, írjon a részletekért az info@futrinkautca.hu e-mail címre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése