2013. április 27., szombat

2013. 10. hét

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 10. héten?

Mondhatjuk, hogy ez a hét az ivartalanítások jegyében telt. Erre leginkább azért kellett, hogy sor kerüljön, mert a téli, hideg időszakban a kennelsoron élő kutyák ivartalanításával elmaradtunk, hiszen a varratok miatt tölcsért viselő kutyák nem tudtak volna behúzódni a thermo ajtóval is ellátott, szigetelt házaikba. Most viszont már nem tűrt halasztást az ügy,  illetve az újonnan érkezett szuka kutyáinkkal is igyekezni kellett, hiszen a tavasz a jó idő mellett a tüzelési "kedvet" is meghozza, ami viszont amellett, hogy elviselhetetlenül nagy problémát okoz a kennelsoron, de az érintett kutya örökbeadhatóságának idejét is rendkívüli mértékben meghosszabbítja.

A kutyáink viszont nem jutnak el maguktól a rendelőbe, a műtétekre pedig hétköznap kerülhet sor, így nagyon nehéz olyan fuvarosokat találni, akik Tárnokról a reggeli órákban be tudnak juttatni a városba egy-egy kutyát, majd este visszaviszik a kennelsorra. Erre a feladatra alkalmazottunk nincs, így ha nincs önkéntes ajánlkozó, akkor nekünk kell megoldanunk valahogy, jellemzően úgy, hogy egy napra több ivartalanítást szervezünk, s valamelyikünk szabadságot vesz ki. Most is így történt.

A legtöbb ivartalanított az alap tevékenységi csoportból került ki, így ők most már tényleg semmi másra nem várnak, csak arra, hogy felbukkanjon a számukra tökéletes család. Persze nem mindig könnyű úgy, hogyha érdeklődő sincsen...

Kuvik még Karácsony előtt érkezett a gondozásunkba, s valahol reménykedtünk, hogy neki sikerülhet, hiszen energikus, szép küllemű, barátságos kutya, aki a kezdeti félénkségét, bizonytalanságát egyre inkább maga mögött hagyja, s élvezi az életet. 

Kuvik 009

Kotla sem tegnap költözött a kennelsorra, hogy Vilikével megosszon egy kennelt, de ő ráadásul meg is fázott, így sokáig antibiotikumot szedett, aztán pedig, mintha csak megérezte volna, hogy mire készülünk, tüzelni kezdett. Mostanra viszont minden együtt állt, így nem kerülhette el a műtéti beavatkozást. Ő volt a csapatból az egyik olyan kutyánk, aki nagyon rosszul és nagyon lassan ébredt az ébresztő injekció hatására is.

Kotla 009

A négy lány viszont nem túl régi mentés, ők az ózdi gyepmesteri telepet hagyták hátra, hogy új életet kezdjenek, de nem akartunk sokáig várni, hátha ők lesznek azok a szerencsések, akiknél egyből betoppan az álomgazdi.

Kefírbe mindenki szerelmes lett, akivel csak találkoztunk. Van valami esetlen báj ebben a különleges színű kutyalányban. A rendelőben is szépen viselkedett, a műtét után lassan, de megbízható nyugalomban ébredt.

Kefír 040

Fanfár nagyon meg volt ijedve, számára önmagában az utazás is elegendő stresszt jelentett, de a műtétet nem kerülhette el. Az ébresztő injekció ellenére nagyon lassan ébredt, nála is többször meg kellett néznünk, hogy minden rendben van-e.

Fanfár 019

Lilit nem csak ivartalanítódott, hanem az altatást arra is felhasználtuk, hogy alaposan kitakaríttassuk a csúnyán gyulladt fülét, illetve mintát vetessünk a benne lévő anyagból, mert szeretnénk, ha nem kellene a fájós füle miatt rosszul éreznie magát. Lilit mindent nagyon hősiesen tűrt, igazán kedves, ragaszkodó, jó idegrendszerű kutya.

Lilit 022

Nutella volt a csapatból a legfélénkebb, így ő ment elsőként a műtőbe, hogy mielőbb túl legyen rajta. Sajnos az ébredése neki sem volt egy sétagalopp, ráadásul őt nem csak az ébredés, hanem az időközben rá került tölcsér is kiborította. Nutella viszont a műtét után nem a kennelsorra került, mint a többiek, hanem átmeneti befogadóhoz, ahonnan a hétvégén tovább is költözött, hiszen amit az első, ózdi fotók nem, de a később, nálunk készült fotók egyértelműen elárultak a hozzáértők számára: Nutella egy erősen mudi jellegű kutya. A Mudimentő Egyesület szervezett számára új ideiglenes befogadót, ahol immáron mudis közegben nyiladozhat a világra. Köszönjük!

Nutella 004

Az alap tevékenységi csoporthoz egy kutya érkezett a héten, egy különlegesen sürgős elhelyezést igénylő eset. Sunny az oroszlányi gyepmesteri telepre került be hasán egy gyermekfejnyi daganattal. Az ottani állatvédők kihozták őt, s a hatalmas daganatot leoperáltatták, de befogadójuk nem akadt a kutya számára. Nekünk viszont igen, mert a legrutinosabb átmeneti családunk jelezte, hogy ők szívesen pesztrálgatnák Sunnyt, akivel még lesz tennivalónk, hiszen nem a nagy daganat volt az egyetlen daganat. Amíg annak várjuk a szövettani eredményét, addig elkezdjük az immunerősítést és a vérvizsgálatot, hogy lássuk, milyen állapotban van a kutya. 

Sunny további kezelése várhatóan jelentős összeget emészt majd fel, így kérünk mindenkit, hogy ha teheti, járuljon hozzá a költségeihez a Futrinka Egyesület K&H Banknál vezetett 10404089-49575251-57561000 számú számláján, a megjegyzés rovatba írja be: Sunny. Köszönjük!


A tacskó fajtamentéshez ezen a héten inkább jöttek a kutyák, mintsem kirepültek volna a gondozásunkból. Igazából a fajtamentésben talán az a legnagyobb kihívás, hogy nem lehet hátradőlni, folyamatos, végeláthatatlan a várólista, s amikor arra bármilyen megoldással van lehetőség, fogadni kell a következő kutyát, hiszen ezek a kutyák jellemzően csak ránk számíthatnak. Szeretné az ember azt hinni, hogy a fajtatiszta kutyákért tolongás van, de ma már sajnos egyértelműen látszik, hogy fajtatiszta gazdára váró kutyából is több van, mint amennyire érdemleges örökbefogadói szándék látszik jelentkezni.

A legnehezebb esetet a váci gyepmesteri telepről vállaltuk be: ő Váci-Lechter Morzsi néven került nálunk nyilvántartásba vételre. A családja adta le a telepen harapás miatt, s az sajnos elsőre látható, hogy Morzsi nem egyszerű eset, de a viselkedése alapján inkább a félelmeiből fakadóan támad, mint dominanciából. A rehabilitációja megkezdődött, meglátjuk, hogy mit tehetünk.

Morzsi 133

A hódmezővásárhelyi telepről került a gondozásunkba Kerep, a nagyobb termetű szálkás tacskó szuka, aki az érkezése napján úgy döntött, hogy most már biztonságban van, így elkezdett tüzelni. Emiatt most el kellett őt különíteni, illetve várnunk kell az ivartalanításával.

P1030986
A Pilis-Budai Kutyamentők csapata kért segítséget kettő, udvarba bedobott szálkás szőrű tacskó kölyöknek, akik annyira rettegtek, hogy félelmükben támadtak, csak egy elszánt és nagyon lelkiismeretes kislány tudta befogni őket. Így került hozzánk a két három hónap körüli szálkás szőrű tacskó keverék baba: Szita és Szente.

P1040023
Az Állatvédőrség egy talált tacskó keveréknek kért sürgős elhelyezési segítséget, s bár valójában nincs helyünk, s őt most egy fizetős panzióban tudtuk elhelyezni, de megérkezett hozzánk Hibrid, aki egy fiatal-felnőtt keverék kan, de túl sok köze nincs a tacskóhoz. Reméljük, hogy azért így is megtaláljuk számára az álomgazdit.

Hibrid 329

Kettő gazdisodásról is be tudunk számolni azért. Pilla, a különleges megjelenésű tacskó lány az első látogatások után ezt a hetet már saját, új családjában zárhatta, ahol mindenki nagyon-nagyon szereti őt.

P1030892

Pálma, a demodex fertőzéssel érkezett szálkás szőrű tacskó szuka is végleges otthonra cserélte ideiglenes befogadóit, innentől az ő élete megoldódott.
P1030819

A német dog fajtamentéshez új kutya érkezett a héten. Joey már hosszú hetek óta várólistás kutya volt, de hely hiányában nem tudtuk átvenni korábban. Szerencsénk volt, mert megtalálói addig is gondoskodtak róla, kapott oltást, azonosító chipet. Joey péntek óta egy állatklinikán lakik és érkezése után 2 nappal túl esett az ivartalanításon. Egy-két napos lábadozás után, a jövő héten már költözhet is új családjához. A fiatal kutya nagyon kedves, barátságos, pórázon szépen sétál és minden kutyával szépen viselkedik. És mindemellett még gyönyörű is! 
Joey 003

A magyar vizsla fajtamentésünk az elmúlt hetek fuvarszervezése után egy nagyon picit "megpihent", bár ez inkább csak a heti beszámolóba tartozó eseményekre igaz, hiszen a háttérben sajnos nagyon sok a tennivaló így is, hiszen hamarosan német partnerünk közgyűlésére hivatalos a csapat, ahová előadást kell összeállítani, a várólistán lévő kutyák ügyeit is egyeztetni, intézni kell...

Rékának és Polginak hála Leif, a tündéri és hiperaktív, de végtelenül intelligens fiatal vizslafiúnk is átesett az ivartalanításon, szerencsésen viselte a beavatkozást, Tárnokra a kennelébe már éberen érkezett vissza.
Leif 030
4 új védenccel bővült a tevékenységi csoportunk. Alízt, a robosztus 5 éves magyarvizsla lányt, gazdái adták át az Egyesületünknek, mert nem bírták szökéseit kordában tartani. Olyan gazdát keresünk neki, aki képes a nagylány mozgásigényét kielégíteni és igazi családi kutyaként kezelni.
Ideiglenes befogadónál várja új családja elérkezését.

aliz5.JPG

MamCikától, a 12 éves vizslamamától szintén családja vált meg. Nagyon nehéz döntést kellett meghozniuk, amikor segítséget kértek, nem volt más választásuk, mivel a kisgyermekük allergiás lett a kutyaszőrre, sajnos már fulladásos rohamok jöttek az allergiától. Senkinek nem kívánjuk, h. hasonló döntést kelljen valaha meghoznia...MamCika egy családi panzióban várja azt a családot, aki tudja egy idős vizslamamával milyen öröm együtt élni!

mamcika

A gyömrői menhelyről érkezett hozzánk két fiatal vizsla, Irha, a kan és Derma, a szuka. Mindkettejüktől saját gazdáik váltak meg és adták le őket a menhelyre. Előéletükről sajnos nincs sok infromációnk. Egyelőre karanténidejüket töltik egy budapesti klinikán. Várják örökbefogadó családok jelentkezését, és ideiglenes befogadókat is keresnek!

Derma

photo

Irha

IMG_3685.JPG



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése