2013. október 7., hétfő

2013. 39. hét

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 39. héten?

Már harmadszor kerül megrendezésre az Egyesület által bérelt kennelsoron a www.kutyatrening.hu csapata segítségével egy alapfokú kutyaiskola, amelynek keretén belül öt héten át, három másfél órás turnusban okosodnak a kennelsor lakói annak érdekében, hogy amellett, hogy egyénre szabott figyelmet kaphatnak, s erős kötődést alakíthatnak ki az őket kísérőkkel, egyben olyan alapismeretekre tehetnek szert, amelyet a későbbi életük során is sikerrel alkalmazhatnak, illetve növelhetik vele az örökbefogadási esélyeiket.



A kutyaiskolában a legtöbb nebuló az alap csoportunk tagja, de nem csak az iskoláról szólt ez a hete ennek a szervezeti egységünknek, hiszen egy helyi segítő kérésére a miskolci gyepmesteri telepről vettünk át kettő, vemhes szuka kutyát, akik számára ideiglenes befogadót is kerestünk.

Kukucs egy kis termetű, törékeny, vicces arcú, mindenkinek extrém módon örülő kutyalány, aki a félénkségét hagyta maga mögött, illetve az egyik fülének az 1/3-át, mert azt valaki letépte. 

kukucs

Lepedő egy közepesnél hangyányival nagyobb szuka kutya, aki nagyon visszafogott, kedves, de nem tolakodó, egyelőre még érezhető, hogy nem meri igazi valójában megmutatni önmagát, de hisszük, hogy egyszer a sok-sok szeretet hatására feloldódik, s egy kicsit játékosabb, vidámabb lesz. Ő a héten átesett az ivartalanításon is, így igazából már akár azonnal gazdához is költözhetne.

lepi

Egy harmadik kutya is a gondozásunkba került a héten, egy Hópihe nevű jack russel terrier, akire egy komoly combcsont műtét vár, amit gazdája nem tudott vállalni, így felmerült az altatás lehetősége is. Hópihen a műtét után már a lábadozási időszakra is ideiglenes befogadót keres vagy természetesen örökbe is fogadható.

hópihe

A három új kutya pandantjaként három gazdisodást is elkönyvelhetünk az esélyteleneknél. Boogiet, a parson russel terriert Ausztriába sikerült örökbeadni osztrák partnerszervezetünk segítségével.

boogietupi

Meru, az Illatos útról mentett veterán és folyamatosan speciális gondozást igénylő perzsa jellegű macskánk is gazdára lelt, de nem ment messzire, mert ideiglenes befogadója életébe murcogta be magát.

meru4

Bogáta, a különleges színű staffordshire terrier szuka is gazdára talált egy vidéki háznál, de sajnos az ő gazdisodásának nem örülhettünk sokáig, mert másnap reggel megszökött, s azóta nem találtunk rá...

bogi.jpg

A tacskó fajtamentéshez a héten a várólistáról érkezett több tacskó is, így most ismét erősödött a fajtatiszta egyedek aránya a gondozásunkban lévő csapatban. Albertet, a rövid szőrű tacskó kant az esztergomi menhelyről vettük át. Sajnos ideiglenes befogadót nem találtunk számára, így a kennelsoron helyeztük el.

Albert 005

Gazdától érkezett Fanyarka, egy demodex fertőzéssel küzdő rövid szőrű törpe tacskó szuka, aki ideiglenes befogadónál kezdheti meg a kezeléseket, hogy aztán majd szépen meggyógyulva mehessen gazdához.

029

Tarsóka egy korosabb szálkás szőrű törpe tacskó szuka, aki nem sokat tud még a lakásban élésről és a város zajait sem ismeri, de nagyon igyekszik megfelelni. Más kutyákkal tökéletesen kijön, s meglepő módon a macskákat sem bántja. 

004

Szádor még csak három hónapos, de az immunrendszerének legyengülése miatt, amit valószínűleg a hirtelen jött hidegek okoztak, az ő szervezete felett is átvette az uralmat a demodex, így ő is kezelésre szorul. Emellett köhög is, a tüdeje nem tiszta. Van miből gyógyulnia szegény kicsifiúnak, de ideiglenes befogadóinál a lehető legjobb helyen van, hogy minden rendben legyen vele.

Szádor

Hosszú szőrű tacskónk már régen volt a gondozásunkban, de ezt a héten pótoltuk egy fekete-cser törpe kannal, Kunkorral, aki egy lendületes, kiegyensúlyozott és kíváncsi kutya. Reméljük, hogy ő nem lesz sokáig a gondozásunkba, s hogy az ivartalanítását követően már családba is költözhet majd. Addig ideiglenes befogadó gondoskodását élvezi.

021

Borboly egy tíz év körüli szálkás standard kan, aki mindenkivel extra kedves, folyamatosan csóvál és élvezi a figyelmet. Nagyon szeretnénk neki legalább egy ideiglenes befogadót találni, mert jelenleg a kennelsorunkon sikerült csak őt elhelyeznünk. Borboly talált kutyaként 14 napig az eredeti gazdáját keresi.

DSCF0258.JPG

Roger M., az elmúlt héten gondozásunkba vett tacskó keverék kan a héten átesett az ivartalanításon, így most már tökéletesen készen áll arra, hogy gazdissá válhasson. Ugye valaki hamarosan jelentkezik érte?

Roger 014

Ez a héten a magyar vizsla fajtamentés védenceiért rengeteget aggódtunk. A várólistánkról sorban beérkező kutyák sorát ugyan megtörték az előző heti SOS esetek, de ezen a héten is vettünk át pár, már régóta várakozó mentvényt, illetve egy sürgős esetet is. Így érkezett meg Neela, a bájos drótszőrű magyar vizsla keverék szuka az Esztergomi Bogáncs Menhelytől, ahonnan egyszer már kölyök korában gazdisodott, azonban gazdái visszapöckölték a menhelyre egy kölykével együtt. Neela nem csak a saját kölykét, hanem még két árvát is gondosan nevelt a menhelyen, majd anyai kötelezettségei végeztével megérkezett gondozásunkba, Panziós elhelyezést kapott, ahol más védenceinkkel együtt egész nap játszhat, bolondozhat -- ami nagyon jól megy neki. Neelát bánthatták, gyakran megijed mozdulatoktól, helyzetektől, de ilyenkor sem tapasztaltunk nála agressziót. Alapvetően egy nagyon kedves, bújós kutya, aki kezd szépen kinyílni nálunk. Eddig kutyatársaival is jól kijön, bár kissé tartott tőlük az első napokban.

neeelaaaa

A másik, sürgősebb érkezőnk Lufi, akit a váci Zöld Menedéktől vettünk át a hétvégén. Lufi tetovált kutya, így sikerült megtalálni a tenyésztőjét, aki hallani sem akart a kutya visszavételéről, és arra sem emlékezett, hogy vajon kinek adhatta el ezt a bájos kutyát nyolc évvel ezelőtt, aki az utcán, majd a menhelyen kötött ki, álvemhesen... Álvemhességére való tekintettel átvettük őt, és igyekszünk mielőbb rendbeszedni testileg, lelkileg ezt a kissé kerekded vizslamamát  hogy mielőbb egy szerető családba költözhessen. Sajnos érkezése után nem sokkal csúnya köhögésbe fogott, így vele is tettünk egy nem várt állatorvosi kört... de ez már csak hab volt a tortán a heti állatorvosi eseményeket követően, amik alább következnek....

fenykep

Neelával együtt a Dog Garden kutyapanzióba költözött óriásunk, Nopcsa Báró is, aki szenvedélyes kerítésugrálónak bizonyult eddigi helyén, ahol sajnos az alacsony kerítés a több mint 70 centis magasságú lapajnak nem is jelentett akadályt. Biztonsága érdekében átköltözött, de sajnos pár napon belül ledöntötte lábáról egy vírus ezt az amúgy is csontsovány, eddig kenyéren és vizen tartott, alig pár négyzetméteres kennelbe zárt jóságos óriáskutyát. Aggodalmunk tetőzéseképpen megkaptuk a rettegve várt szívférgesség-teszt eredményt is épp ezzel egyidőben: sajnos Báró, akárcsak egykori társa, Kotor (és Balve nevű védencünk), szívférgesnek bizonyult. A hazánkban még kevéssé elterjedtnek számító, de egyre fenyegetőbb jelenlétet mutató parazita elleni kezelést nála is hamarosan megkezdjük, de egyelőre erőre kell kapnia, illetve fel kell mérnünk, hogy az ő esetében milyen kúrával tudnánk elindulni a gyógyulás útján. 

Báró Nopcsa von Őstulok, aka Latabáró

Balve, a másik szívférges védencünk megkezdte a rizikótól nem mentes, de reményeink szerint a parazitáktól őt megszabadító, szoros állatorvosi felügyeletet és boxnyugalmat igénylő szérumos terápiáját. Balve, akire korábban sem volt semmilyen panasz, most is nagyon szépen viseli a boxnyugalmat, bár látványosan unatkozik állatorvosainak beszámolója szerint. Kérjük, hogy ti is szorítsatok érte, egy, az országban kevés precedenssel rendelkező, hosszadalmas és igen komoly kúrán megy keresztül, és gyógyulása közel sem biztos még....

IMG335


Szegő, a csokivizsla szemműtéten esett át, majd befogadót váltott, ugyanis egyre jobban van és egyre inkább szüksége lenne a mozgásra, amelyet a városban, lakásban nehéz a számára megadni. Úgy tűnik, minden rendben van vele továbbra is, legnagyobb megkönnyebbülésünkre.

DSC_0130

De nem csak a nagyokért izgultunk ezen a héten: A múlt heti SOS érkező vizsla keverék babák közül Duplát testvérei kiutálták és alaposan ellátták a baját. Ez persze alapvetően nem lett volna hatalmas gond, de csakhamar hatalmas vérömlenyek keletkeztek rajta, a vérzése alig akart elállni, lábai felduzzadtak... Ideiglenes befogadója, aki egyben állatorvosi asszisztens is, szerencsére a helyzet magaslatán állt, és az éjszaka azonnal állatkórházba vitte, de arra is gondolt, hogy egy esetleges vérátömlesztés esetére egyik saját egészséges kutyáját is magával vigye. Így Dupla, bár élet és halál határán lebegett, velünk maradt, és azóta is egyre jobban van, szerencsére, bár az aggodalom még mindig tart. Emesének örök hálánk, hogy fáradságot nem ismerve ápolja őt!
Egy ilyen állatkórházi kaland nem csak az idegeinket, bizony a pénztárcánkat is megviseli. Kérjük, hogy aki hozzá tud járulni akár pár száz forinttal is Dupla "éjszakai kalandjának" és további kivizsgálásainak költségeihez, a tegye meg a Futrinka Egyesület K&H Banknál vezetett számlaszámán: 10404089-49575251-57561000, Dupla Vizsla megjegyzéssel.


A héten átesett az ivartalanításon Fili, a Szentendrei-szigeten talált magyar vizsla keverék szuka, aki olyan ügyesen csavarja mancsa köré megtalálóit, hogy egyelőre hirdetni sem kezdtük el... Úgy tűnik, gazdajelöltes és már nem kell költöznie sehova! 

DSCF9852

A kellemes hírek közül még egy  jutott a hét végére, a gazdától gondozásunkba vett Tündér kutyánk, akiről neve mindent elárul, nem sok időt töltött nálunk, sok jelentkező közül megtaláltuk a számára az álomgazdát. Vasárnaptól egy másik magyar vizsla szuka társaként élheti tovább boldog, családos életét.

DSCF0034


A német dog fajtamentéshez új kutya érkezett: Pici, a 9 hónapos ifjonc. Életkörülmények megváltozása miatt keresett meg minket Pici tulajdonosa, sajnos már nem tudott tovább gondoskodni róla. Egy régebbi érdeklődőnknek azonnal továbbítottuk a képeit és adatait, így a kutya tényleges érkezésekor már tudtuk, hogy nem kell túl sok időt várakoznia nálunk. A hiányos oltásokat pótoljuk - az első kombinált oltását már megkapta - aztán útnak is indulhat új családjához. Pici addig is ideiglenes befogadónál tölti a napjait, ahol több pajtása is akad, dogok, tacskók és macskák személyében. Köszönjük Orsiéknak, hogy vállalták Pici pesztrálását!




Pici 043

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése