2013. október 10., csütörtök

2013. 40. hét

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 40. héten?

Röviden azt mondhatjuk, hogy ezt a hetet elveszítettük... Nagyon nehéz lelkileg feldolgoznunk, ha egy-egy védencünket hosszasan magunk mellett tudjuk, látjuk érkezéskor rossz állapotban, az emberekkel való viszonyukat illetően összezavartan, aztán a sok-sok foglalkozás s még több szeretet hatására megváltoznak, elkezdenek kötődni, ami azt jelenti, hogy eljutottak az örökbeadhatóság állapotába. Aztán sokáig nem jelentkezik senki, de végül mindig eljön az a család, aki az adott ebet szeretné. Így történt ez Bogátával is, aki már régóta élt a kennelsorunkon, s mindannyian nagyon szerettük volna már gazdánál tudni. Szinte hihetetlen volt, amikor mellette voksolt egy nagyon kedves, staffordshire terrieres tapasztalattal rendelkező család... Aztán a hét első napján meg is érkezett a sokkoló  hír: Bogáta elveszett. Így most Dunaalmás és környékén keressük őt, de a rossz hír, hogy senki, de senki nem látta... Reméljük, hogy előkerül. 

Bogáta 010

Az alap tevékenységi csoport nagyon intenzív hetet zárt Bogáta elveszése mellett is. Hópihe, a friss jack russel szuka védencünk átesett a combcsont műtéten, illetve átesett az ivartalanításon is. Szerencsére minden jól alakult, most pedig lábadozik, de ehhez nagyon jó lenne egy elkötelezett ideiglenes befogadót találni számára.


A másik műtöttünk Plum volt, aki ugyan "csak" ivartalanításra ment, de ő úgy gondolta, hogy nem lábadozik egyszerűen, mert bár a műtét jól sikerült, de másnapra kiszedte a varratait. Most már atombiztos védőfelszerelésben várja, hogy a hivatalos varratszedés napja eljöjjön.

DSCF9567.JPG

A harmadik beavatkozáson átesett kutya Kukucs volt. A miskolci gyepmesteri telepről mentett apró kis tünemény érkezésekor kicsit köhögött, így a műtét túl nagy kockázatot jelentett volna, de mostanra szépen összeszedte magát. Ez egyben azt is jelentette, hogy ideiglenes befogadóhoz költözhetett, ahol elkezdheti megtanulni a lakásban élés szabályait. Kukucs természetesen gazdára vár, ha valaki ilyen különleges kutyát szeretne, siessen!


DSCF0224.JPG

Új kutyáink is lettek, bár nem terveztük őket, de nem tudtunk nemet mondani a segítségkérésre. Reméljük, hogy sikerül számukra is megtalálni a tökéletes végleges családokat.

Pes és Huta 1 év körüli mini pincherek (pincher keverékek). Mind a ketten lányok, az oltási programjukat megkezdték, s hamarosan átesnek az ivartalanításon is. Nagyon aprók, a súlyuk alig haladja meg az egy kilót.

peshuta

Melinda egy öt év körüli csivava keverék szuka, aki nagyon félénk, illetve rengeteget kell még tanulnia a világ dolgairól. Reménykedünk, hogy ezt majd egy szerető gazdi oldalán teheti meg.

melinda

Nuccs egy öt év körüli, extrém sovány csivava kan. Nagyon apró, hatalmas odafigyelést is nagyon türelmes gondoskodást igényel. Ő is félős, de nyitni akaró, barátságos kutya.

Macho szintén extra pici csivava, de ő a legidősebb a csapatban. Ő nyolc év körüli, a fogai közül már hiányzik néhány. Az ő etetése is különös odafigyelést igényel.

macho

A magyar vizsla fajtamentés ezen a héten minimálisra szorította a bejövő kutyák számát az elmúlt hetek fokozott tempóját követően. Régóta várólistán volt Kocsi, a nlmet vizsla keverék szuka, aki fiatal kora ellenére már igen sok rossz tapasztalattal rendlkezik: kiszáradva, kimerülve találták egy főút mellett, eredeti gazádját előkerítették, aki nem tartott igényt rá, amúgy sem etette már egy ideje rendszeresen... Kocsi ezután gazádhoz került, ahol sajnos nem igazán bírt a család  a német vizsla-jellemmel -- sajnos sokszor látjuk, hogy ezek a csokibarna vizslák sokak szemében nem német, hanem inkább csokoládéba mártott magyar vizsláknak tűnnek, és csak az együttélés során szembesülnek a jószándékú befogadók, h. mit is vállaltak magukra... Kocsi végül a Hóvirág Brogád közvetítésével került a gondozásunkba, és Tárnokon várja egy tapasztaltabb, következetesebb gazda felbukkanását.
Kocsi 006

A héten Mafla vizslánknak sűrű programja volt, túlesett az ivartalanításon, hétvégén pedig már másodjára beült az iskolapadba a tárnoki okosok kutyaiskolájában. 

_MG_7577 

Egy gazdisodó is jutott a hétre: Fili, akinek szerencséjére sehova sem kellett költöznie azóta, hogy kóborolva megtalálták még a nyár végén: megtalálója és egyben ideiglenes befogadója fogadta örökbe! 

DSCF9000.JPG

Csepregi, a pár hete érkezett gyönyörű vizslalány pedig nagyon ígéretes látogatókat fogadott a héten, miután átesett a varratszedésen. Úgy tűnik, ez a szépség sem fog már sokáig időzni a gondozásunkban. Addig is, egy szuper örökbefogadó családunk, és korábbi védencünk, Bernát társaságát és gondoskodását élvezheti, amiért nagyon hálásak vagyunk!

 Zsuli_016.jpg

A tacskó fajtamentésnél sem telt el eseménytelenül a hét. Bár az elmúlt heti tömeges beáramlás után nem terveztünk új kutyát, de aztán megláttunk egy hirdetést egy hét éves, törzskönyves és ivaros szálkás szőrű tacskó kanról, akinek a gazdája keresett új otthont. Az sem kerülhette el a figyelmünket, hogy azonnal megjelentek az "ingyen papíros" szaporító alapanyagot kereső szerencsevadászok, illetve az "ismerősöm lovardájába kell egy patkányozó kutya" típusú beírások. (Valaki már látott olyan lovardai vagy egyéb állattartási helyen felnevelt, patkányozás célra befogott tacskót, aki legalább öt évet élt...?) Felhívtuk a gazdit, aki úgy döntött, hogy Blöki számára a gazdikeresést inkább ránk bízza. Így került hozzánk ez az egyelőre megszeppent, de nagyon kedves szálkás szőrű standard tacskó kan, akit egyelőre a kennelsorunkon tudtunk elhelyezni.

Blöki 007

Egy tacskó ősökkel is rendelkező keverék szukával is bővült a tacskó keverékek csapata. Ő az egyik segítőnkhöz szegődött, ő pedig nem tudta magára hagyni. Lunda egyelőre az eredeti gazdáját keresi, de a 15. naptól örökbefogadható lesz majd. Szerencsére ideiglenes befogadónál sikerült őt elhelyeznünk.

l12

Az esztergomi menhelyről átvett rövid szőrű tacskó kan, Albert átesett az ivartalanításon. Szerencséjére a hétvégén már látogatta egy család, akik ideiglenes befogadónak jelentkeztek, s rendelkeznek tacskós tapasztalattal. Nem számítottak rá, de Albert úgy elvarázsolta őket, hogy az ideiglenes papír helyett inkább az örökbefogadásit írták alá.

Albert 004

Jágó, az idős rövid szőrű tacskó kan is átesett az ivartalanításon, szerencsére minden rendben ment a beavatkozás során - fontos megemlítenünk, hogy az idős és bármi miatt kockázatosabb kutyák esetén teljes vérképet készíttetünk. Jágót már gazdi várja, a varratszedés után költözik is Zalaegerszegre. Nem hittük volna, hogy pont egy idős kutya lesz az, aki ilyen gyorsan kérőre akad.

DSCN0370

A Futrinka Egyesület csapata idén is részt vett az Állatok Világnapja alkalmából szervezett felvonuláson. Évről évre megtesszük ezt az utat, hogy ezzel hívjuk fel a figyelmet az állattartás megfelelő voltának szükségességére, s magukra a társállatokra is. Idén a szervezők rekordkísérlettel álltak elő, a legtöbb örökbefogadott kutyát szerették volna egy helyen tudni. Reméljük, hogy sikerült elérni a csúcsot, s ehhez néhány ex-futrinkás védencünk is hozzájárult.


A hétvégén lezajlott a második Tárnoki Okosok néven futó kutyaiskolás nap is. Ismét több, mint egy tucat védencünk, Mafla, Basildon, Galina, Bagoly, Robin, Vigyori, Nyanyus, Plum, Twinbob, Gamandor, Döme, Zokni és Létra kapott tehát kitüntetett figyelmet egy-egy elkötelezett önkéntestől ezen a hétvégén is.

A Kutyatrening.hu blogján már olvasható a beszámoló erről az alkalomról is: 

Tarnoki_okosok_III__048

Ha valaki nem tud vagy nem szeretne elmenni egy állateledeles boltba, de szeretné védenceinket meglepni némi száraztáppal, van lehetősége online segíteni minket, ha a www.vizslabolt.hu oldalon a jótékonysági részen nekünk vásárol online tápot. A héten ismét kaptunk egy adagot a támogatók felajánlásának köszönhetően: 60 kg élelemmel lettünk gazdagabbak. Köszönjük!



A hét második felére az egyik németországi partnerszervezetünk képviselői látogattak meg minket, hogy kicsit jobban megismerjék a valódi mentési munkát, amit végzünk, illetve személyesen találkozhassanak egy-egy állatorvosunkkal, kutyapanziósunkkal, ideiglenes befogadónkkal, illetve természetesen tárnoki kennelsorunk lakóival is, ráadásul a hétvégi kutyaiskola idején. A szervezési feladatokat és az ezzel járó időráfordítás nagy részét Egyesületünk elnöke, Adri vállalta magára, amiért mindannyian nagyon hálásak vagyunk, hiszen a magyar vizsla fajtamentés védencei közül soknak a ViN adja meg az esélyt, hogy szerető családra találhassanak, illetve rendszeresen gyűjtenek nekünk adományokat, ajándékoznak meg takarókkal, táppal, egyéb, a kutyák körül szükséges dolgokkal. Most sem érkeztek üres kézzel!

IMG_1216

A sok-sok látogatandó hely egyike Magyarország legnagyobb gyepmesteri telepe, az Illatos út volt, ahonnan - merthogy onnan üres kézzel eljönni tényleg nem lehet - német partnereink bevonásával a tacskó fajtamentés csapatába érkezhetett meg egy nagyobb termetű tacskó keverék kan, Blende, aki viszont sajnos a rendelő előtt kihúzta a fejét a nyakörvből, így az elvesztett hetet egy másik elveszett kutyával zárjuk... Keressük tehát Blendét is, aki Budapesten, a XI. kerületben, Gazdagréten, a Rétköz utca környékén bolyong, de nagyon félénk, így megfogni szinte lehetetlen... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése