2013. december 7., szombat

2013. 48. hét

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 48. héten?

Van olyan, amikor valami hirtelen működni kezd, ami korábban valami miatt sehogy nem akart összeállni. Ezen a héten ez történt kennelsori öregjeink tekintetében. Eddig is hirdettük őket a lehetséges minden felületen, hogy mielőbb átmeneti otthonokat keresünk számukra akár költségtérítéssel is, mert félő volt, hogy a téli időszak annyira megterheli a szervezetüket, hogy azt talán már ki sem bírják. Ezen a héten egy blogbejegyzést indítottunk útjára...



Talán a Karácsony közeledte, talán a gyarapodó olvasói bázis, talán egyéb ok miatt, de most elkezdtek szállingózni az érdeklődők, s a héten az első két meghirdetett öregünk el is hagyta a kennelsort! Tiara, aki az utóbbi időben nagyon magába fordult, egy fiatal párhoz költözött, ahonnan az első híreket már meg is kaptuk róla: bár nem erőssége továbbra sem a jóízű falatozás, de a meleget, kényelmes nagyon-nagyon sokra értékeli, hatalmasakat alszik. Szobatiszta, ahogy gondoltuk, nem rombol, nagyon szépen viselkedik.



A második kirepülőnk Sellő, a Floki-hasonmás fekete keverék szuka volt, aki egy korábbi befogadónkhoz mehetett. Sellővel is minden rendben, bár még két területen nem teljesen tökéletes: egyrészről a macskával való viszonya nem biztos, hogy teljes mértékben baráti lenne, másrészről ha egyedül marad, egy kicsit szorong, sírdogál, de befogadója ezeken is dolgozik. Hamarosan sor kerülhet Sellő ivartalanítási műtétjére, melynek során az emlődaganatait is eltávolítják majd.

3

Ahogy mentek el kutyák Tárnokról, sajnos szinte már természetesnek mondhatjuk, hogy érkezett is oda új. Most Dusi, a fajtatiszta parson russel terrier szuka tette át a kennelsorra a székhelyét. A nagyon félénk, sok foglalkozást igénylő, türelmes gazdát kereső kutyalány igyekszik nagyon, hogy beilleszkedjen, de egyelőre félelmei csapdában tartják őt. Mindenesetre szuper lenne, ha a Karácsonyt ő is családban tölthetné.

Dusi 002

A héten lett egy új "alapos" kutyánk is, aki egyben a fekete kutyáink számát is gyarapította. Egy mezőkövesdi kutyagyűjtő nénitől elkobozták több, mint húsz kutyáját, mondván nem megfelelő körülményeket biztosított számukra. Ezzel nem is vitatkozik senki. De milyen világ az, ahol a körülményekre való hivatkozással elkobozható állatok, majd helyhiány miatt elaltathatók...? A kutyák is, mint minden élőlény, élni akarnak. A rossz után jöhet jó, de a halál után mi jöhetne...? Az elkobzott kutyáknak most szerencséje volt, az ottani állatvédő szervezet minden követ megmozgatva mindannyiuknak talált átmeneti fogadó szervezetet. Mi eredetileg kettő kutyára mondtunk igent, majd amikor kiderült, hogy kettőnek a meghirdetettek közül még nincs helye, akkor négyre. Aztán azt is megtudtuk, hogy a négyből kettőt be sem tudtak fogni, így maradt a kettő, de végül csak egy kutya érkezett, mert a kipakolás során elcserélődött az egyik kutyánk, de mivel mi rá számítottunk, mást átvenni nem állt módunkban, így... Lényeg, a lényeg, a mi másodikunk a Rex Alapítványnál maradhatott, nekünk pedig lett egy tüneményes, ámde rettegő, félelmében kapkodó Görbiczünk, aki egy egy év körüli szuka, s aki most a kennelsoron kezdhette meg szocializációját.

g

A német dog fajtamentésnél már egy hónapja tudott volt, de ezen a héten történt meg végre, hogy a korábban egy német dog társkutyájaként érkezett korosodó keverék kan, Pepe végre révbe ért. A hajdan volt macho szépen lehiggadt, most már a macska jelenléte sem zökkenti ki nyugalmából, hiszen tudja jól: gazdis kutyává vált.

Pepe 182

Sajnos Pepe gazdisodása mellett már csak új kutyák érkezéséről tudunk beszámolni az óriásaink háza tájáról. Nurát, a fekete német dog szukát úgy találták, de az eredeti gazdája nem jelentkezett. Az extrém sovány kutyalány most hízókúrán van. Reméljük, hogy hamar összeszedi magát.

Nura 001


Morgit, a vicces fülű fekete német dogot a gazdája adta a gondozásunkba. Az elmúlt hetekben nem ő az első, s valószínűleg nem is az utolsó dog, akit már nem tud megfelelően gondozni az eredeti tulajdonosa...

Morgi 001

Zina is a gazdájától érkezett, s őt már csak a kennelsoron tudtuk elhelyezni. Szerencsére nagyon ügyesen a mancsa köré csavarta a fuvarosait, akik rendszeresen jönnek látogatni őt. Meglátjuk, hogy hová alakul ez a szerelem.

Zina 016

A magyar vizsla fajtamentés azonnali segítségét kérték Gyömrőről, ahol bántalmazás miatt kettő drótszőrű vizsla babát elkoboztak. A kiskutyák átmeneti elhelyezését sikerült megoldanunk, de sajnos nagyon nincsenek jó állapotban...

fotó

Egy talált kutyával is gazdagodtunk, aki a kötelező chipezés ellenére sem rendelkezett egyedi azonosítóval. Nem tudjuk, hogy minek kell történnie, hogy az emberek elfogadják: ez nem egy olyan többlet teher, amely csak a felesleges adminisztrációt szaporítja, ráadásul költséges, hanem tényleg van értelme is. Mindenesetre Árpa most 14 napig az eredeti gazdája jelentkezését várja.

fotó (2)

Az érkezők mellett lett szerencsére kettő gazdisodónk is a vizslás csapatból, Elsőként Igor B. hagyhatta el a panziós helyét, hogy új életet kezdjen egy felelős gazdi oldalán.

Igor16

Silla, a csoki színű vizsla és talán dog keverék szuka a héten átesett az ivartalanításon, s a műtétet követően már gazdisnak tekinthette magát, mert egy család beleszeretett ebbe a pihe-puha különlegességbe.

Silla 001

A tacskó fajtamentésnél olyan érzésünk lehet, mintha az év végi hajrá valahogy rájuk ragadt volna, mert nagyon nagy létszámot mozgatnak hétről hétre. Ezen a héten sem volt máshogy, szinte még összeszedni is nehéz, hogy mennyi mindent kellett bonyolítani a sparheltlábúak körül.

Fülemüle, az idős néni által madzagon tartott tacskó keverék szuka ideiglenes befogadót váltott. Az új befogadók erősen gondolkodnak egy tacskó örökbefogadásán, ha minden jól alakul, lehet, hogy Fülemüle lesz a szerencsés kiválasztott.

P1040868

Só, a vidám kis szálkás szőrű tacskó kan ideiglenes befogadójánál véglegesítette magát. Bár a közös életük egyből egy súlyos felsőlégúti megbetegedéssel kezdődött, de reméljük, hogy egy ilyen indulás után csak jó dolgok következhetnek.

IMG_8626

Kerep egy korábban örökbeadott védencünk, akit befogadója nem tudott megtartani, de maradhatott náluk addig, amíg Kerep számára új otthont nem találunk. Ezen a héten ez a nagyra nőtt, de jólelkű szálkás szőrű tacskó szuka új, reményeink szerint most már tényleg végleges otthonába kerülhetett.

Kerep

Szintén gazdisodott a csontsoványan a gondozásunkba került Anni, akit előző gazdái az eladásra váró ház udvarán felejtettek, ellátatlanul. Annira már az érkezését követő időtől várt egy Bécsben élő magyar család, akik ezen a héten magukhoz vették őt... 

P1300471

Vahur esetében egy újabb elbukott ideiglenes befogadóval bővült örökbefogadóink csapata, amin mi kevésbé vagyunk meglepve, mint a beismerésre kényszerült befogadók, akik már nem tudták volna senkinek odaadni ezt a szeretetre méltó kutyát. 

v7

Azonnali segítséget kértek Generálnak, egy középkorú, már ivartalanított szálkás szőrű tacskó kannak, akit a gazdája egy állatorvosnál adott le. Szerencsére sikerült a kutya számára azonnal ideiglenes befogadót találnunk, így most már biztonságban várhatja sorsának jobbra fordulását.

DSC_0299

Gazdától érkezett a tacskós csapatba Mekk, a felnőtt hosszú szőrű törpe tacskó kan, aki nem problémamentes kutya, így nagyon elkötelezett, rutinos gazdát vagy ideiglenes befogadót keresünk számára. Mekk nem köt akárkivel barátságot, más kutyákkal - különösen a kanokkal - fenntartással jön ki, alapvetően egy bizalmatlan kutya, akinek a kegyeibe bekerülni nehéz, de akit elfogad, azzal nagyon kedves.

mekk

Szintén gazdája kérésére került a tacskó fajtamentési programba Tütyi, a felnőtt tacskó keverék szuka, akit megváltozott körülmények miatt adtak le nálunk. Tütyi korábban kinti kutyaként élt, de szeretné megtapasztalni a család melegét. Ideiglenes befogadót is keres.

tütyi

A héten kilenc kutyánk ivartalanítási műtétjére került sor. A rövid szőrűek csapatát erősített Terikutya, Marvel, Tütyi, Abszint, Janka, Indás, Lokni és Licky, míg egyetlen hosszú szőrűként betársult a csapatba Mekk, az egygazdás hosszú szőrű törpe tacskó kan, akinek továbbra is keressük az elkötelezett átmeneti befogadóját vagy végleges otthonát.


A fenti csapatból heten, mint a gonoszok, a héten átmeneti befogadó családokhoz kerülhettek, így már elkezdhetik a lakásban élés szabályainak elsajátítását, illetve a városi zajokkal való ismerkedést is. Mivel mindannyian nagyon félénkek, így nagyon fontos előrelépés volt ez az életükben. Nem tudjuk egyelőre, hogy van-e, akit esetleg ideiglenes befogadói meg kívánnak tartani, így egyelőre mindannyian gazdát keresnek: Abszint, Janka, Terikutya, Indás, Licky, Lokni és Marvel is.



Talán már megszokhatták a minket ismerők, hogy minden évben van egy nem kutyás karácsonyi programunk. Az idén több helyen is igyekszünk segíteni, így a támogatóink, tagjaink segítségét kérjük.

Mivel Tárnokon bérelünk kenneleket, így kézen fekvő volt, hogy idén a tárnoki rászoruló családoknak is próbáljunk valami módon segíteni. Az ottani szociális szolgálat segítségével december 19-én 18 órai kezdettel lesz lehetőségünk átadni az addig összegyűjtött adományokat, melyek az alábbiak lehetnek:

- cipősdoboz ajándék fiú vagy lány gyermekek számára: itt az a lényeg, hogy egy cipősdoboznyi apró ajándékot, könyvet, játékot, csokoládét, nem romlandó gyümölcsöt becsomagol az adományozó, s a doboz csomagolására ráírja, hogy fiúnak vagy lánynak szánja, s a nagyjábóli életkori kategóriát

- tartós élelmiszer,
- tisztítószer, tisztálkodószer,
- használt, de jó állapotú és tiszta játék
- gyermekápolási kellékek a pelenkától a babaruháig
- gyermekkönyvek
- tiszta és jó állapotú gyermekruha

Az adományokat több gyűjtőponton le lehet előre adni, illetve ha valaki szeretne részt venni az ajándékozáson, arra is van lehetőség. Egyeztetni az info@futrinkautca.hu e-mail címen lehet.



Nem csak a tárnoki rászorulók jártak idén a fejünkben, egy másik egyesület jótékonysági ételosztásához csatlakozva idén Aranyvasárnap a főétel kiegészítéseként saját készítésű süteményeket, gyümölcsöt kínálnánk a rászorulóknak. Ehhez várjuk a sütni tudó segítők felajánlásait, illetve természetesen ha valaki gyümölcsöt vásárolna, azt is. 

Itt, a sütemények, gyümölcsök romlandósága miatt az átadás napjának reggelén lesz lehetőség több, egyeztetett időpontban és helyen leadni az elkészült ajándékokat, hogy aztán azokkal megörvendeztethessük a rászorulókat. Kérünk mindenkit, hogy megfelelő - eldobható - csomagolásról gondoskodjon, a tálcák, műanyag dobozok rendre elkeverednek az ilyen eseményeken.

Egyeztetni itt is az info@futrinkautca.hu e-mail címen lehet. Az eseményen résztvevő segítőket is várunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése