2013. június 3., hétfő

2013. 20. hét

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 20. héten?

Ezen a héten a legnagyobb programunk a Budapesten megrendezésre került Kutya Világ Kiállításon való részvétel volt. Néhány másik fajtamentő szervezettel együtt mi is meghívást kaptunk a rendezvényre, egy külön, a fajtatiszta vagy annak tűnő kutyák szervezett mentésének bemutatására szolgáló standra pakolhattuk ki szóróanyagainkat, ajándéktárgyainkat, s szerencsére egy-egy még gazdára váró vagy már gazdára talált, de mentett kutyánk is képviselhetett bennünket. 

P5190111
A rendezvény kiemelkedően jól sikerült, köszönjük mindenkinek, aki felkereste a standunkat. Külön öröm számunkra, amikor az adott fajta tenyésztői vagy kiállítási kutyásai teszik nálunk tiszteletüket, hiszen bár az ő kutyáik kiemelkedő ellátásban részesülnek, nem igaz ez minden fajtatársukra. Ahhoz, hogy a fajtatiszta kutyák világában a minőség maradhasson az elérendő cél, nagyon fontos az, hogy a nem kiállítási vagy tenyészcélú kutyák ivartalanítva mehessenek gazdához, így még véletlenül sem járulva hozzá a további szaporulat létrejöttéhez.








http://gallery.site.hu/u/morzsa/futrinkautca/album276/wds/


A nemzetközi rendezvényen túl sem állt meg az élet. Sok új kutyánk érkezett a héten, így körülöttük is akadt bőven tennivaló.

A magyar vizsla fajtamentéshez a jászberényi gyepmesteri telepről érkezett Dönci, akit sajnos egyből állatkórházban kellett elhelyeznünk, mert nagyon megfázott, taknyos volt. Először megijedtünk, hogy ismét a szopornyica réme fenyeget, de szerencsére a tesztek azt igazolták, hogy csak az extrém módon változó hőmérsékletet nem viselte jól a gyepmesteri telep stresszes környezete mellett ez a csodálatos megjelenésű magyar vizsla kan. 

dönci

Az érkezők táborát gyarapította Pracli és Tili is, az összeszokott drótszőrű és sima szőrű magyar vizsla páros, akiket szintén gazdájuk adott le a győri gyepmesteri telepre. Tárnokon fogadják a látogatókat ezek a fiatalabb korukban nagy valószínűséggel vadászatra használt, kedves kutyák.

Pracli
DSCF6993.JPG

Tili

Tili 007
Tájfun, a csodaszép, 4 éves vizsla kanról gazdái költözés miatt mondtak le és kérték segítségünket elheylyezésében. Az e sorokat olvasók közül bizonyára nagyon kevesen tudnának olyan helyzetet elképzelni, amelyben lemondanának négy lábú társukról, és egy lakásba költözés biztosan nem az... Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy a legegyszerűbb szélnek eresztés, vagy gyepmesteri telepen leadás helyett ezek a tulajdonosok sgeítséget kértek, és elhozták hozzánk védencünket. Ismerve például Dönci, Tili és Pracli történetét, mi már ezt is értékelni tudjuk... Ilyen helyzetben mindig megteszünk minden tőlünk telhetőt , hogy segíteni tudjunk, még akkor is, ha sokszor nagyon nehéz a folyamatos, hosszú várólista mellett gyors megoldást találni, és a legtöbb esetben csak az utolsó pillanatban fordulnak hozzánk a társuktól megváló tulajdonosok.
Tájfun egy csodaszép, robosztus vizsla fiú, aki csupa jóindulat, de még sokat kell tanulni a civilizált vizslaélet szabályaiból, de készen áll elsajátítani azokat egy immáron végleges, aktív életet élő, elkötlezett gazda mellett.


Tyson 020
hurkos1Pannáért, a láncon tartott, fiatal német vizsla lányért az egyik legaktívabb fuvaros segítőnk, a héten tripla "fuvarosműszakot"  vivő Timi, és az egyik legaktívabb ideiglenes befogadónk, Juli fogtak össze. Így érkezhetett meg a gondozásunkba egy remekül szervezett fuvarban egyszerre Sünivel, az idős magyar vizslával, akinek csúnya, hurok által ejtett nyaksebei szörnyű kegyetlenségre utaltak. Szerencsére ez az egykor minden bizonnyal vadászként dolgozó vizsla minden elképzelhető rossz élménye ellenére jókedélyű, kedves, mindenkivel barátságos, egyedül befogadói macskáit nyugton nem hagyó idős vizsla úr, aki hamarosan átesik egy, a nyakán található sebek korrigáló műtéten.


Timi igazán fáradhatatéan fuvaros, így a héten Pannán és Tájfunon kívül egy másik fiatal szukáért, Mezei Ellyért is elugrott, akit Hódmezővásárhelyen fogtak be az utcáról. Ideiglenes befogadónál várhatja az álonmgazdi eljövetelét, amiért nagyon hálásak vagyunk. Minden jel arra mutat, hogy Elly is az ún. terroregér típusba tartozik.


hódm 7 hó
A héten átesett az ivartalanításon Konrádunk, a 13. kerületi utcák ügyeletes sztárja, aki minden járókelőt és még az állatorvosokat is elbűvöli kedves természetével, és csodálatos frizurájával. Konrád látogatókat is fogadott, de úgy tűnik, az örökbefogadási szándék nem volt igazán komoly. Azonban lehetősége nyílt az egyik németországi partnerszervezetünk által gazdára találni, így nagy valószínűséggel hamarosan átteszi székhelyét egy végleges álomcsalád reményében. Addig is, egykori védencünk, Barka (Futrinkás nevén Bájos) és társa Jack vendégszeretetét élvezi, mint már annyi korábbi védencünk is. Ezúton is közszönjük Anndinak, hogy gondját viseli ennek a mackós álvizslának!

Konrad2


Egy csivavát nem lehet nehéz örökbeadni - gondolják az átlagemberek. Egy kiskutya nem eszik sokat, egy kiskutya bárhol elfér... De egy kiskutya is kutya, sőt! Az apró termet miatt meghatározott helyzetekben nagyobb odafigyelést, törődést is igényel, ugyanúgy felelősségteljes döntés az ő örökbefogadása, mint egy nagyobb termetű kutyáé. Nem is volt ezért egyszerű a választás, mert sokan csak az "apró, fajtatiszta kutya ingyen" kérdésig láttak, nekünk pedig ők nem voltak elég jók gazdijelöltnek. Azért jelentjük: sikerrel jártunk, ezen a héten Porszem, a mi kis mütyürkénk egy csivavás családba költözött. 

P1040203

Ahogy egy megy, úgy jön egy újabb, még ha nem is ugyanarra a helyre érkezett, de összességében az alap tevékenységi csoport gondozásában lévő állatok számát visszaterelte a korábbi nagyságrendre Robin, a fiatal-felnőtt puli keverék kan, akit az eredeti gazdája adott le a gondozásunkba, mivel sajnos egyáltalán nem tudott a kerten belül maradni, folyamatosan szökött. Benti tartással keresünk számára új otthont, illetve ideiglenes befogadó jelentkezésének is örülnénk.

Robin 033

Redőny, az ózdi gyepmesteri telepről teljesen alulszocializáltan, rettegős-odakapós kutyaként mentett terrier keverékünk ideiglenes befogadóhoz költözött, s nem várt módon tökéletesen viselkedik. Az amúgy pörgős, folyton tevékeny kutya a lakásban megnyugszik, nem bántja a macskát, szépen viselkedik, tudja a rendet, pedig ebben a rendben eddig soha nem lehetett része. Redőny egy csoda, s ez a csoda reményeink szerint ideiglenes befogadói státuszát hamarosan gazdisra cseréli.

DSCF4646.JPG

Kotlának, a váci menhelyről elhozott, félénk tacskó ősökkel is rendelkező keverék szukának ez a hétvége ideiglenes befogadó váltást hozott, mert korábbi gondozója már nem tudott rá megfelelően vigyázni, így új átmeneti otthont kellett számára felkutatnunk. Szerencsére sikerült, Kotla egy fiatal csapathoz került, kis előkertes házba, s továbbra is várja az igazit, akinek ő lehetne a szeme fénye.

kotla

Úgy volt, hogy Lujzi, a hét év körüli bullmasztiff szuka is ideiglenes befogadóhoz költözik, de erre nem került sor, mert bár átautóztattuk vele a fél megyét, de sajnos a helyszínen lévő többi kutyával egyáltalán nem akart barátságot kötni, sőt! Ez azért is volt meglepő tapasztalás, mert a panziós helyén jól kijött a többiekkel, de az új helyen nem, így nem kockáztattunk, maradt a panzióban. Reméljük, hogy már nem kell sokáig várnia arra, hogy rátaláljon az igazi gazdi, aki egyedüli kutyaként szeretné őt tartani a jövőben. Ideiglenes befogadót is keres! Lujzi emberekkel nagyon barátságos, kiegyensúlyozott, pórázképes, autózni tudó és szerető kutya.

PICT0594

Terka babái közül a legkisebb, Gabona ezen a héten érte el azt a kort, amikor áteshetett az ivartalanításon. Mivel az örökbefogadó családja átmeneti pénzügyi gondokkal küzd, így a segítségünket kérték a beavatkozás megszervezésében. Gabona szépen ébredt, s most már mindenben megfelel Egyesületünk mentési alapelveinek.

Fénykép0107.jpg

A tacskó fajtamentéstől kettő kutyánk került át a gazdis mappába, de csak egyiküknél jelentett ez a változás tényleges költözést, ugyanis Szőke, a rövid szőrű törpe tacskó szuka ideiglenes befogadóinál véglegesedett.

P1040214

Szerpentin, a fiatal-felnőtt, fekete-cser törpe tacskó kan átmeneti gondozó családjából új helyére költözött, ahol reményeink szerint nagyon hamar igazodik az új körülményekhez, s hosszú, boldog élet vár majd rá.

201305053287

Misi, a nagykanizsai menhelyről átvett, erősen túlsúlyos tacskó keverék kanunk ideiglenes befogadóhoz költözött, ahol már átesett az első fürdésen és fésülködésen, s bár nem a rengeteg szőr okozta a hatalmas súlyt, de legalább most már levegőzik a bőre. Az induló állapothoz képest közel négy kilót fogyott már a gondozásunkban, most már nincs olyan extrém távol az elérendő cél, hogy Misi egy snájdig legény legyen, aki nem terheli túl az ízületeit és a szívét a hatalmas extra ballaszttal. 

Fénykép0129

Nem sok időt kellett a kennelsoron eltöltenie Pritaminnak, a bajai gyepmesteri telepről mentett rövid szőrű tacskó keverék kannak sem, aki szintén átmeneti otthont kapott. Meglepő módon, bár Pritamin valószínűleg soha nem élt korábban lakásban, tökéletesen szobatiszta, barátságos, s a lakásban is tökéletesen viselkedik. Mi csak titokban reménykedünk, hogy a hirtelen rátalált boldogságot már nem kell elhagynia.

DSCF7036.JPG

Még a nagy hidegek idején jelentettek be egy kóborló tacskó keverék szukát, aki a monorierdői szőlőknél rótta a köröket, de nem hagyta magát senkinek sem megérinteni. Mivel látatlanban nem tudunk kimenni kutyát keresni, így megkértük a befogadót, hogy próbálja meg egy helyre szoktatni, ami szerencsére sikerült is. Csita néhány nap alatt szépen oldódott, s egyre bátrabban alakít ki kapcsolatot az emberekkel. A gyerekeket feltétel nélkül szereti, feléjük nagyobb is a bizodalma, mint a felnőttek felé. Ideiglenes befogadót is keresünk számára, de természetesen az ivartalanítását  követően ő is örökbefogadható lesz.

IMG_20130426_183300.jpg


Frigg a székesfehérvári menhelyről érkezett hozzánk. A fiatal, foltos német dog szukát az utcán fogták be, rendkívül lesoványodott állapotban. A nagyon félős, de mégis barátságos, érdeklődő kutyust egy állatorvosi klinikán helyeztük el, ahol a két hetes karanténidejét töltötte volna. Sajnos a szervezete nem bírta a küzdelmet. A folyamatos hasmenés mellé, még egy légúti fertőzés is társult, a kettő együtt túl sok volt. Frigg egyik óráról a másikra hagyott itt minket. Nagyon sajnáljuk, emlékeinkben megőrzünk Frigg!

PICT0621

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése