2015. január 2., péntek

Eltelt egy év, avagy búcsúzunk 2014-től

Titusz száját megoperáltattuk egy daganat miatt
Hihetetlenül gyorsan elrepült az év, s azt kell mondanunk, hogy idén sem volt időnk unatkozni, mert mindig volt mit szervezni. Nem volt egyszerű év, sok belső, jellemzően a túlterheltségből fakadó konfliktuson vagyunk túl, igyekszünk újra és újra megszervezni a tevékenységi csoportok munkáját, felosztani, hogy ki mit vállal, aztán újraosztani, amikor kiderül, hogy valakire mégsem lehet vagy nem olyan mértékben lehet számítani. Vannak tehát, amik nem változtak: kevesen vagyunk, s nagyon örülnénk, ha 2015-ben új, elkötelezett tagokkal bővülhetnénk, akik tényleg szeretnének tenni a rászorulókért, s hajlandók megtanulni, megérteni a működésünk alapelveit. Idén sem volt a mentések szervezésére, hirdetések, örökbeadások intézésére, állatorvosi körök bonyolítására fizetett alkalmazottunk, bejelentett munkavállalókkal kizárólag a kennelsori kutyagondozói feladatokra rendelkezünk, s ezen nem tervezünk változtatni a jövőben sem, hiszen minden így megtakarított forint kutyák mentésére fordítódhat.

Továbbra is négy csoporttal üzemelünk, de egy szervezetként: mentjük fajtamentőként a magyar vizslákat, tacskókat és német dogokat, emellett pedig igyekszünk az esélytelenek számára is esélyt biztosítani az ún. alap tevékenységi csoportunkban.

Lénak egy pöttöm, mégis beragadt...
A 2014-es évet 148 kutyával és 3 macskával nyitottuk, ennyien maradtak velünk jellemzően a 2013-as évről, illetve néhányan a korábbi évekből. Közülük sokat az év során örökbe is adtunk, de sajnos maradtak még a gondozásunkban 2014. év előtt mentett kutyák is.

Egy év alatt 388 állatot mentettünk, ennyien kerültek a nyitó létszámon túl a gondozásunkba, tehát összesen 539 életről kellett gondoskodnunk, ami hatalmas szám! Ha valaki belegondol, hogy ezeket a kutyákat el kellett hozni valahonnan, majd egy kutyával átlagosan háromszor fel kellett keresni az állatorvost, hirdetni kellett, ideiglenes befogadókkal, panziós helyekkel kapcsolatot tartani, nyilvántartásokat vezetni, örökbefogadni szándékozókat szűrni, ellenőrizni...

360 védencünk talált a 2014-es év során gazdára, tehát majdnem minden napra esett egy gazdisodás is, de a helyzet azért nem ennyire idilli. 225 olyan szerencsés volt, aki itthon talált végleges otthonra, míg külföldi partnerszervezeteink hirdetéseinek köszönhetően 135-en hagyhatták el az országot, hogy egy másikban találják meg új otthonukat. Fontosnak tartjuk, hogy külföldre is csak ellenőrzötten adunk örökbe, s hogy rendszeresen kapunk híreket az ott gazdára lelt védenceinkről is.

2014 decemberében érkeztek, s még nem találtak gazdára
2015-re összesen 98 kutyát vittünk át, de a kutyáink egy része az elmúlt év utolsó hónapjában érkezett, hiszen a mentéseink folyamatosak, de így is 25 esélytelen keverékkel, 40 vizslával, 6 doggal és 27 tacskóval nyitottuk az évet. Reményeink szerint számukra hamarosan sikerül megtalálni a végleges gazdit, de ehhez minden segítséget örömmel fogadunk.

Már 2014 előtt is velünk voltak: mikor lesz gazdájuk végre?
Több olyan védencünk van, aki 2013-ban vagy még korábban került hozzánk, s azóta is gazdára vár. Van közöttük olyan, akinek a beragadása érthetetlen, mert alapvetően nem problémás, egészséges kutyák, mint Hektor, a német dog, aki lakáskompatibilis, minden emberrel, beleértve az egészen apró gyerekeket is jól kijön, s jelenleg ideiglenes befogadónál várja, hogy rátaláljon az igazi. Ilyen továbbá Blende, aki nem idős, barátságos, nyitott, kenneltiszta, s nagyon megfelelni vágyó tacskó keverék kan kutya, aki a kennelsoron várja, hogy legalább egy átmeneti otthonba kerülhessen, hogy ne kelljen a hidegben töltenie a napjait. Vigyori szintén nem egy túlságosan problémás darab, oké, egy igazi disznó, mert húz és röfög és böfög és pukizik, de szobatiszta, a lakásban nem bántja a macskákat, s tele van szeretettel... Valójában mindannyiukról tudnánk egy-egy jó szót mondani legalább, így a hitünk töretlen: 2015. lesz az ő évük!

Szívféreg pozitív gazdikeresőink: minden csoportunkból van érintett...
Egy kutya átlagos mentési költsége egyre magasabb, ennek több oka is van. Az alap oltások - veszettség oltás, illetve kettő, egymást két héttel követő kombinált oltás - mellett több kutyának szüksége van egyéb oltásokra, mint pld. a kennelköhögés ellenire, hogy így komolyabb betegséget előzzünk meg.  Továbbra is minden védencünket ivartalanítva adunk örökbe, illetve 2014-től teljes körűvé tettük a szívféreg szűrést is, illetve biztosítjuk a fertőzés megelőzését is. Sajnos több szívférges kutyát gondozunk, s sajnos az ő örökbeadásuk nagyon nehéz, mivel az emberek többsége számára ez a fertőzés főként az ismeretlensége miatt ijesztő. Reméljük azonban, hogy a szívférgességre vonatkozó ismeretterjesztéssel mind többen ismerik meg ezt a fertőzést, egyre többen szűrik majd saját kutyáikat is, illetve hogy lesznek olyanok, akik magukhoz mernek venni egy szívférges kutyát is. Mi minden információt megadunk ehhez, ami rendelkezésünkre áll.

Hogy a működésünk 2015-ben is biztonságos lehessen, nagy szükségünk van:

- új, elkötelezett, az egyes csoportjaink munkájában segítő aktív tagokra, önkéntesekre,
- ideiglenes befogadókra,
- szállításban segíteni tudó önkéntesekre,
- a tárnoki kennelsorunkon sétáltatókra, illetve
- rendszeres és eseti támogatókra.

 Reméljük, hogy 2015-ben is velünk tartatok, mellettünk lesztek jóban és rosszban is, támogattok minket, s velünk együtt hisztek abban, hogy egy jobb élet jöhet minden, bajban lévő kutya számára.

Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése