2016. február 8., hétfő

Mi történt a Futrinka Egyesületnél 2016. 4. hetében?


A Futrinka Egyesület idén lesz tíz éves, így az egész évet annak szenteljük, hogy ünnepeljünk. Van is rá okunk, hiszen a működésünk kezdetén még nem volt adó 1%, csak a saját pénztárcánk, nem volt alkalmazott a kennelsoron, csak a napi szintű, munka és család melletti kijárások, sétáltatások. Senki sem ismert és mértékadó szervezetként kezdi, mi sem így indultunk. Apránként, lépésről lépésre építettük fel azt, amivé lettünk, s amire büszkék lehetünk.


A tíz év ünnepléseként az idei évben kicsit visszatérünk a gyökerekhez, hiszen annak idején, 2006-ban a mentett kutyáink többsége az akkor még szopornyica fertőzéssel súlyosan terhelt, rendszeresen altató Illatos útról került ki. Kiválasztottuk valamelyik régebben benn lévő kutyát, összedobtuk a kiváltás, a kezdeti állatorvosi karantén, orvosi beavatkozások költségét, majd naponta jártunk az adott kórházakba, drukkoltunk a szopornyica fertőzött kutyák felépüléséért, ezerszer összetört a szívünk, amikor csatát veszítettünk, s valamelyik kutyánktól búcsúzni kellett... Nem volt egyszerű időszak, de megmutatta, hogy mire lehet képes az ember, ha valamit igazán akar. Ez az akarat pedig mostanra évi szinten több, mint 500 megmentett állat életére fordítódik.


Az elkövetkezendő hónapokban igyekszünk mindig egy, az elképzelkéseink szerint 11. kerületi - tekintettel arra, hogy az egyesület székhelye ebben a kerületben van - esélytelen kutyát kihozni az Illatos úti telepről, ahol az elmúlt tíz év szintén nem múlt el nyomtalanul. A kutyákat oltják kombinált oltással is, így a fertőzések gyakorlatilag nincsenek nagyobb mértékben jelen, mint egy normális, többkutyás környezetben, ivartalanítanak, orvosi beavatkozásokat végeznek, hirdetnek, kapcsolatot tartanak, és nem utolsó sorban nem altatnak addig, amíg az bármilyen módon megoldható. Mostanra bármely érdeklődő kis kockázat mellett vehet onnan is magához kutyát (www.ebtelep.hu).

Az első 11. kerületi, Illatos úti kutya a fekete, félénk, de tündéri keverék szuka, Csibécske lett, aki korábban egy idős ember láncon élő kutyája volt. Ő a tacskó fajtamentésünk gondozásába került, s átmeneti befogadóhelyén már egyértelműen látszik, hogy micsoda kincs! Kedves, bújós, megfelelni akaró, csendes, szeretettel teli kutyalány, akinek most már csak annyi dolga van, hogy megtalálja azt a gazdát, aki a szeretetét viszonozni tudja.


csibecske

Az ivartalanítás fontosságával már az alakulásunkkor tisztában voltunk, így a védenceink átesnek ezen a beavatkozáson. 2014. második fele óta minden kutyánkat szívféregre is szűrünk, legkésőbb az ivartalanítási  műtét megtörténtét megelőzően. 2016-ban a gondozásunkban lévő szívférges, illetve az általunk használt lassú módszerrel már gyógyult kutyákat külön nyilvántartjuk, és havi rendszerességgel térképes formában bemutatjuk, hogy felhívjuk a figyelmet erre a parazitára, amely minden kétséget kizáróan már itt van.


Januárban így áll a térképünk, egyelőre azt látjuk, hogy ahonnan magas kockázattal tudunk kutyát érkeztetni, az a Tisza vízgyűjtő területének környéke, ahol lápos-mocsaras, a parazita terjesztéséhez szükséges speciális szúnyog számára megfelelő élőhely biztosított.



A tacskó fajtamentésnél több ivartalanítás is történt a héten. Átesett a beavatkozáson az idősebb, szálkás szőrű törpe tacskó szuka, Papanni, aki már gazdijelöltes, Csillagszóró, a gazdától hozzánk került szálkás tacskó keverék szuka és Fenyőfa, a tacskó ősökkel is rendelkező keverék szuka.



Szintén ivartalanítódott Sunshine, a hosszú szőrű törpe tacskó szuka, aki egyúttal gazdira is talált. Egy korábbi kétszeres örökbefogadónk, segítőnk fogadta őt örökbe, ezáltal megtörve a fekete-cser rövid szőrű falkája egyszínűségét, mi pedig biztosak lehetünk abban, hogy Sunshine nagyon-nagyon jó helyre került.

sunshine1.jpg


A tárnoki kennelsorról ment ivartalanításra Fahéj, a hat éves tacskó keverék kan, aki az út során olyannyira elrabolta a szállításában segítő fuvaros szívét, hogy ideiglenes befogadóként magához vette a kutyát, aki nagyon élvezi a meleg, kényelmes átmeneti otthonát. Mi pedig örülünk, hogy sikerült számára - ha nem is szokványos módon - ideiglenes befogadót találni.

fahej_2.jpg


Csobodri, az idős és vak tacskó keverék szuka szintén műtétre ment, de neki az ivarszervek eltávolítása mellett négy emlődaganat műtétje is a listáján szerepelt. A beavatkozást szépen viselte szerencsére, bár nagyon aggódtunk érte. A háttérben közben van egy osztrák család, aki erősen érdeklődik Csobodri iránt, meglátjuk, hogy örökbefogadásba fordulhat-e a dolog. Mindenesetre egy igazi csoda lenne.

csobodri_005.jpg


Attila, a debreceni talált szálkás tacskó keverék kan is ivartalanítódott volna, ő viszont a műtétet megelőző szívféreg gyorsteszt alapján sajnos szívférges. Ilyen esetben az altatás túlságosan kockázatos, az ivartalanítást halasztani kellett, viszont a kezelését - az ún. lassú módszer szerint Advocate spot-onnal és Doxycyclin tablettával - megkezdtük.

attila_001.jpg


Trüffel, a rövid szőrű törpe tacskó kan volt gazdijelöltes, majd újra gazdikereső, végül azért ezen a héten kirepülhetett, de hosszú hónapokat várt az igazira. Új családja nagyon boldog vele már most, ráadásul - a munkájukból fakadóan megtehették ezt - az Egyesület jótékonysági licitjére is felajánlottak jópár dekormatricát. Köszönjük!

truffel_1.jpg


Füge, Fahéj társa, akivel együtt adták le az ajkai gyepmesteri telepen már ideiglenes befogadónál élt. A héten befutott rá egy érdeklődő, de az ideiglenes befogadói jelezték, hogy szeretnék, ha a kutya a családjukban maradhatna. Ennek természetesen nem volt akadálya, így Füge egy szerető, végleges otthonra találhatott.

fuge01.jpg


Sacka az idős kora miatt nem volt meglepetés, hogy nem repült ki azonnal. Ezen a héten - túl az emlősor eltávolításon és mindenen - viszont elmondhatjuk, hogy megérte neki várnia, mert egy csupaszív pécsi család dédelgetett kutyatársává válhatott.

sacka_002.jpg


Ugyan a gazdijelöltességekről nem szoktunk külön beszámolni, de Bohóclánynak nagyon örülünk, hiszen érthetetlen módon komoly érdeklődés sem volt rá eddig, viszont a héten látogatókat fogadott, így ígéretes gazdijelöltek várják majd hamarosan.

bohoc08.jpg


Esélytelen keverékeink csoportjában most nagyon sok a kutya, valójában addig, amíg érdemi csökkenést nem sikerül elérnünk, nem szabad új kutyát fogadnunk, de veszélyhelyzetekben, súlyos probléma esetén mégis igyekszünk helytállni. Így fogadtuk a hajdúböszörményi Pacsi Menhelyről Alfonsót, a fekete, törött lábú kan kutyát, aki egyből a Primavet Állatkórházba került.

alfonzo2.jpg


Nem Alfonso volt az egyetlen érkező, hiszen a miskolci gyepmesteri telep segítő csoportjához került öt aprócska kutyababa, akiket egy szívtelen ember a legnagyobb hidegekben kitett egy tó partjára egy papírdobozban. A Január alom most egy ottani önkéntesnél karanténozik, de hamarosan megkapják az első oltásukat, és felköltöznek Budapestre, hogy megtalálhassuk számukra a végleges otthonaikat.



A héten ivartalanítódott a Bio család két tagja: Biobarka és Biobatyu. Barka jöhetett el legkorábban a rossz körülmények közül, így ő a legstabilabb az összes gondozott Bio-gyerek közül, Batyu még nagyon félénk, de fejlődik, a legkésőbb az Egyesülethez csatlakozó, más helyen állomásozó BioBambusz és BioBonbon sajnos sokkal, de sokkal rosszabb állapotban vannak, szocializálatlanságukból fakadóan rettegnek, nehezen kezelhetők. Talán-talán Biobarka életébe el is fog jönni a változás, mert jelentkezett egy befogadójelölt, aki először ideiglenesként venné őt magához, hogy lássa, hogy viseli a városi életet, de ha minden jól alakulna, akkor véglegesen magához is venné őt. Meglátjuk.



Elvileg Kasza Bubunak, a miskolci láncos stafford keverék kannak is a héten kellett volna ivartalanítódnia, de ő sem ment át a szívféreg-teszten sajnos, s bár soha nem nyaralt sehol, de védelme sem volt semmi, így megfertőződhetett. A kezelését megkezdtük.

kasza.jpg


Egyetlen gazdisunk jutott a hétre az esélytelenek csoportjából Kuckó személyében, aki a Karácsony család utolsó kan tagja, aki kirepülhetett.

kucko3_001.jpg


Sajnos Krampuszra, a fekete szukára még nem talált rá az igazi, pedig utolsó Karácsony-babaként már nagyon vágyna arra, hogy valahol ő is megkezdhesse gazdis életét.

krampusz01_001.jpg

A német dogok gazdikereső csoportját egy újabb fiatal kutya bővíti, Figaro. A kb 8 hónapos ficsúr nagyon kedves, aranyos, kicsit még félős kutya. Reméljük neki sem kell túl sokat nálunk időznie.

DSC_0006

Vizsla fajtamentő csoportunk eseménydús hetet tudhat maga mögött. Több érkezőnk is volt a héten, a gondozásunkba került a Baján talált "kabátos vizslák"-ként elhíresült páros, ugyanis a két, vélhetően idősebb korú szuka vizslát kutyakabátokban találták meg az utcán kóborolva. Chippel rendelkeznek, de nem regisztráltak, a helyi gyepmesteri telepre kerültek be, azonban nem jelentkezett értük az eredeti tulajdonosuk.

12647815_999003940145541_1354788902_n.jpg

Tarda, a felnőtt magyar vizsla fiú korábbi tulajdonosától került a gondozásunkba, nem volt elegendő ideje egy aktív kutya lemozgatására. Torda hálás minden figyelemért, okos, fogékony, kissé még szertelen, és kajla kutya.

12640401_1124886070854769_7958536834506504948_o.jpg

Zsazsa egy tanyára sétált be, a közeli állatvédők kérték hozzá a segítségünket az elhelyezésében. Chippel nem rendelkezik, eredeti gazdáját keressük, aki érvényes dokumentumokkal tudja igazolni a tulajdonjogát.

12662635_1123459264330783_147174921181771860_n.jpg

Hetek óta kóborolt Debrecenben egy sovány állapotban lévő felnőtt magyar vizsla kan, egy telephelyre sétált be, így sikerült végül megfogniuk megtalálóinak. A gondozásunkba került, a tűzkeresztségben a Marcell nevet kapta tőlünk. Chippel nem rendelkezik, eredeti gazdáját keressük, aki érvényes dokumentumokkal tudja igazolni a tulajdonjogát.

12674215_1013832888675900_690072312_n.jpg

A héten több védencünk is befogadót váltott. Berger elhagyhatta a kennelsort, és ideiglenes befogadóhoz költözött.


Lady baba a héten ideiglenes befogadójától egy családi panzióba költözött, kutyatársaival jól kijön, a félős kutyalány hamar beilleszkedett az új közegbe, és kezd oldódni.

12583894_10153984751702590_1400965827_n.jpg

Tiszteletbeli vizsla védenceink, a két foxterrier fiúcska, Tompi és Rücsök, átmeneti befogadójuktól a Dog Garden kutyapanzióba költöztek.

_VAU6548_copy.jpg

Puffer szeparációs szorongása miatt befogadót váltott, egész nap énekelt, míg ideiglenes befogadója távol volt. Új helyén is napokig szinte megállás nélkül énekelt, de végre megtört a jég, Puffer több napi ugatás után magára talált, lassan megértette, hogy nincs miért aggódnia, átaludta az éjszakát, és napközben sem ugat már.

12509616_1121763124500397_4182103801168202179_n.jpg

Védenceink közül a T-alomból Tabita utána másodikként Tápé repült ki a gondozásunkból.

12575811_1125603890783694_613947033_n.jpg

Egri Csillag szívféreg tesztje negatív lett, így áteshetett az ivartalanításon. Ideiglenes befogadói az örökbefogadása mellett döntöttek, már a végleges örökbefogadási szerződést is aláírtuk. Ők bebukták Csillagot, mi elbuktunk egy ideiglenes befogadónkat, de nyertünk egy szuper gazdit.

Egri Csillag



Kávé korábbi tulajdonosaitól került a gondozásunkba, hosszú időt töltött nálunk, mire gazdához költözött. Boldogan adtuk hírül, örömünk azonban nem tartott sokáig... Kávé néhány nap múlva visszalandolt hozzánk. A mindig vidám, örökké boldog kutya összetört lelkileg. A történetünk mégis happy enddel végződik! Kávé látogatókat fogadott, és megtalálta szerető családját, akik meglátták benne ugyanazt a csodakutyát, amit mi! Ahogy megérkezett, rögtön tudta, hogy ez már a végleges a helye, innen már nem kell sehová sem költöznie. Visszatért az életkedve, csóvált, boldog volt, és puszikat osztott.



Orvoslátogatásokat is szerveztünk a héten, Peták levert volt, étvágytalan, és véres székletet produkált. Az állatorvosi vizsgálat alapján magas láza van, vettek tőle vért a laborvizsgálathoz, szerencsére babesiára negatív, a máj- és hasnyálmirigy értékek azonban emelkedettek.

12592684_958733674202983_8064491431449221442_n.jpg

Hisztis Mirtill rutin szívféreg-tesztje negatív lett, így áteshetett az ivartalanításon. Ideiglenes befogadójánál egykori védencünk, Zara társaságában lábadozik otthon.

12348092_1006942272680260_6014361508973017248_n.jpg

Kubu bal szemét egy sérülés miatt el kellett távolítani, egyik reggel Kubu orra vérezni kezdett, ami önmagában is aggasztó. De tekintve, hogy korábban egy fejsérülés érte, még nagyobb nyugtalanságra adott okot. Ideiglenes befogadójával orvoshoz rohantak, szerencsére nincs komoly baja, a kedve és az étvágya a régi.


A héten két meghívást is kaptunk televíziós interjúra, hétfőn a FixTv műsorába, a riportban Egyesületünk elnöke, Peggy védencünk asszisztálásával, beszélt arról, mire kell figyelnie télen a kutyatartóknak. Az élő interjút teljes hosszában itt tudjátok visszanézni:http://fixhd.tv/videotar/lejatszo/5958

12584158_1088783367819708_1219051521_n.jpg

A Fem3 Café reggeli műsorában Vajda tette tiszteletét ideiglenes befogadójával és Egyesületünk elnökével, hogy Vajda állapotáról, mindennapjairól, és gazdikereséséről beszéljenek. Vajda a műsor keretében egy saját, kézzel készített meglepetést is kapott. A teljes interjút itt tudjátok megnézni: http://fem3.hu/musoraink/fem3cafe/15990_gazdat-keres-vajda-a-kutyakocsis-eb.html


A hétvégén a Vizslatúra stábja, és a Ti anyagi támogatásotok segítségével megépülhetett Vajda rámpája. Vajdaazonnal birtokba vette az új felépítményt, és azóta is rendületlenül csak hordja, és hordja fel a labdáit a teraszra.

c33ae484-0fdd-48bf-9308-ef1de55c7a1b.jpg

Egyesületünk az utóbbi néhány hétben több állatvédő partnerének juttatott el önkéntes segítők által 10-10 zsák, alacsonyabb minőségű tápot. Az adományból részesült az ajkai Vahur Egyesület, a pápai Humán Állatvédők, a siklósi menhely, a kisvárdai Ugat-Lak menhelye, a hajdúböszörményi Pacsi menhely, a komlói civil állatvédők, a csömöri menhely és a füzesabonyi állatvédők. Még két helyre szeretnénk küldeni adományt, de oda sajnos egyelőre nem találtuk meg a fuvarosokat: az ózdi menhely és a szekszárdi  menhely várja még az általunk felajánlott tápokat.


Tápot adományozni nem azért tudtunk, mert nálunk végtelen mennyiségben áll rendelkezésre, hanem azért, mert több, nagyjából egy időben lejáró tápot kaptunk adományba, amit viszont az időbeli alakulás miatt nem tudunk a lejárati időn belül felhasználni, így ahelyett, hogy megvártuk volna, amíg ránk romlik, osztottunk-szoroztunk, és összesen 10x10, azaz 100 zsák táp továbbajándékozása mellett döntöttünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése