2013. május 23., csütörtök

2013. 18. hét

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 18. héten?

Az eheti beszámolót egy szomorú hírrel kezdjük, mert sajnos ismét elveszítettünk egy küzdelmet, ismét távozott egy védencünk.

Niké, a csodálatos megjelenésű német dog szuka megbetegedett. Megijedtünk, hogy a meglévő oltásai ellenére valami komolyabb fertőzést szedett össze, de a tesztek ennek ellentmondtak, mégsem javult a kutya állapota az alkalmazott kezelések ellenére. Léna, a német dog fajtamentés vezetője hazavitte őt, mert erre a hétre már napi infúziózás volt szükséges Niké életbenmaradásához, de sajnos ez sem volt elég... Niké felélte minden izmát, elfogyott a teste, s a betegség miatt már levegőt venni is alig tudott, olyan mértékben fulladt, hogy minden kétségessé vált. Aztán eljött a nap, amikor már nem volt tovább, nem volt több út, ami még vezethetett volna valahová. Niké elment, s mi nem értjük, nem tudjuk az igazi okát.
http://nemetdogsos.blogspot.hu/2013/05/nike-tortenete.html 




Sajnos a dogok esetében mostanában tényleg nincs szerencsénk. Eleve elmondható, hogy bár a méretük alapján azt gondolná az ember, hogy erős, stramm kutyák, de az összes fertőzést ők kapják el a legkönnyebben, s sajnos a legenyhébb kennelköhögésből is képesek tüdőgyulladásba forduló kritikus állapotot teremteni. Leica is állatorvosi látogatásra kényszerült a héten, őt a benne lévő kullancsok betegítették meg, babéziás lett. A kezelések után azonban szerencsére ideiglenes befogadóhoz költözhetett, most ott várja, hogy rátaláljon a tökéletes család.


A rossz hírek mellett azonban jó dolgok is történtek velünk, s ezek segítenek továbblépni visszaadva a hitünkben abban, hogy amit csinálunk az fontos, hiszen segítünk, életeket mentünk, jelen vagyunk, s közben mind a valós életben, mind a virtuális terekben egyre több és egyre összetartóbb csapat kovácsolódik körénk.

P1040311A héten lehetőség nyílt a személyes találkozásra is, hiszen most már hagyománynak tekinthető módon idén is részt vettünk a Budaörsi Fesztiválon, ahol a korábbi években szokásos módon gazdára váró védenceink is megjelentek, de ebben az évben különleges programmal is készültünk, hiszen a tárnoki kennelsor iskolásai a www.kutyatrening.hu csapatának irányítása alatt rövid bemutatót tartott az általuk a képzés során elsajátított dolgokról.



További képek a rendezvényről:
http://gallery.site.hu/u/morzsa/futrinkautca/album276/2013/?g2_page=2

Korábban már írtuk, hogy új munkatársat keresünk a kennelsoron élő kutyáink gondozására, mivel szeretnénk, ha egyre hosszabb ideig lenne védenceink mellett ember, így a korábbi heti negyven órás munkavállaló mellett egy húsz órásra is szükségünk lett. Sokan jelentkeztek, így nehezebb volt az előszelektálás is a jelöltek közül, de végre sikerült, s az első, öt ember bevonásával megtartott próbaműszakon is átestek a jelöltek. Mindannyiukban remek embereket ismerhettünk meg, de a végén csak egyikük kaphatja meg az állást. Folytatás hamarosan.

Sok a kutya a magyar vizsla fajtamentés háza táján, de reménykeltő, hogy a jobb idő beálltával az emberek is szívesebben kimozdulnak, s ez adott esetben azt is jelenti, hogy egy-egy védencünket is meg szeretné valaki ismerni. Tapasztalati tény, hogy a nyár eleje kedvez az örökbefogadásnak, majd a július-augusztus ismét csendbe burkolódzik, s csak a szeptember hozza meg a fokozottabb érdeklődést újra. 

A héten három vizsla védencünk fogadott látogatókat, reménykedünk abban, hogy mindannyiuk esetében pozitív döntést hozhatunk a személyes ismerkedés után, merthogy az első, a kutyáknál tett vizitek jól sikerültek. Tőlünk az örökbefogadás nem úgy történik, hogy az ember eljön, beleszeret vagy rábök, aztán beteszi a kocsiba, s tovaszáguld a naplementébe, nálunk ellenőrzött örökbeadás történik, ami azt jelenti, hogy valamelyik örökbeadásra jogosult tagunk viszi el a kutyát, s ha a helyszínen is mindenbe megfelelnek a körülmények, csak akkor történik meg az örökbefogadási szerződés aláírása.

A heti szerencsések Robi, Sissy Spicek és Nikon voltak, akikért érdemes és kötelező drukkolni, hogy a következő beszámolóban már, mint gazdás kutyák kerülhessenek újra említésre.



DSCF6751.JPGA fenti látogatottak közül Sissy Spicek még csak ezen a héten érkezett gazdától, de az érkezését követően egyből átesett az ivartalanításon is, így gyakorlatilag azonnal örökbeadhatóvá vált. Mivel volt már az érdeklődőink közül olyan, aki szuka vizslára várt, hamar megszerveződött számára az első randevú is. 






A másik eheti érkező számunkra is meglepetés volt, bár korábban már egyeztettünk a kutyát gondozásba adni kívánó családdal, de aztán eltűntek egészen eddig a hétig, amikor az egyik panziósunk hívott, hogy egy család ránk hivatkozva szeretné nála hagyni a magyar vizsla kanját. Így lett nekünk egy Csonti Hektorunk, aki szintén hamarosan a gazdát keresők csapatát bővíti majd.

DSCF6540.JPGSwan, a hattyúnyakú magyar vizsla keverék szuka elköltözött Tárnokról, szerencséjére ideiglenes befogadónál töltheti a gazdisodásáig hátralévő időt. Új helyén hamar megtalálta a hangot a család idősebb szuka kutyájával, illetve szerencsére a cicákat sem akarta megenni, sőt: félt tőlük.







Rolla, a tetterős magyar vizsla kan átesett az ivartalanításon. A műtét zökkenőmentesen zajlott, Rolla pedig immáron tökéletesen készen áll arra, hogy elhagyja a Futrinka Egyesület védőszárnyait.
rolla12


Tücsök.jpgA tacskó fajtamentéshez egy kutya érkezett a héten. Venom még a nagy hidegek idején húzódott be egy szentgáli családhoz, akik átmenetileg fedelet biztosítottak számára, de a saját tacskójuk miatt megtartani nem tudták őt, segítséget kértek. Venom egy önértékelési gondokkal küzdő rövid szőrű tacskó keverék, aki részben korábbi rossz tapasztalatai, részben az értelmes nevelés hiánya miatt ambivalens viszonyt ápol az emberekkel, de az biztos, hogy a mostani kapcsolata nem a bizalomra épül. Nem volt egyszerű begyűjteni őt, mert soha nem volt rajta még póráz korábban, s mindent megtett a szabadulása érdekében, beleértve az amúgy általában célravezető harapást is, de nem járt sikerrel. Venom egy hozzáértő kutyakiképző szárnyai alatt igyekszik megismerkedni az élet örömeivel, elsajátítani a civilizált kutyalét alapjait.


kefir-montage.jpgAz esélytelen keverékek közül Kefír, az ózdi gyepmesteri telepről altatás elől mentett szőrmók költözött ideiglenes befogadóhoz, de hamar kiderült, hogy ideiglenes befogadás helyett örökbefogadásra kerül sor, mivel a kisasszony már az első napokban a mancsa köré csavarta az egész családot. Mi nem bánjuk a dolgot, mert Kefír nagyon jó helyre került, s nagyon-nagyon megérdemelte már, hogy élete első saját gazdi mellett tölthesse mindennapjait a kennel helyett.







Fene, a malamut keverék kan sem a kennelsoron hajtotta álomra a fejét a hétvégén. Egy aktív életet élő, rendszeresen mozgó csákvári család keresett domináns labrador szukája mellé egy olyan kutyát, aki jól terhelhető, s akivel a már kialakult sportos életvitelüket zökkenőmentesen folytatni tudják. Fene erre a célra tökéletesnek tűnt, így tettünk egy próbát: Fene pedig már ott is maradt.

fene

Kalács, a még a téli fagyok idején szegődött egy idősek otthonához, de ott nem maradhatott, s mivel a kennelsoron nem volt hely, így átmenetileg egy kutyapanzióban helyeztük őt el. Bár reménykedtünk, hogy hamarabb átkerülhet Egyesületünk látogatható kenneljeinek valamelyikébe, de csak most szabadult fel úgy hely, hogy Kalács átköltözhetett, s innentől várja az őt megismerni akarók rohamát. Nagyon kedves, játékos, aktív kutyalány, akinek még rengeteget kell tanulnia, de minden adottsága meg van ahhoz, hogy tökéletes családi kutyává válhasson.

Kalács 205

Az esélytelenek körüli fizetnivalók sajnos felemésztettek minden rendelkezésre álló forintot, így nagyon hálásak lennénk, ha rendszeres, kisebb-nagyobb összeggel a keverékek mentéséhez hozzájáruló támogatói bázist sikerülne kialakítanunk. Azokat a támogatóinkat, akik legalább 3.000 Ft adománnyal segítik a mi kis senkinek sem kellő kutyáinkat, megajándékozzuk a Pásztohy Panka grafikus által tervezett, játékos mintával díszített támogatói pólónkkal vagy trikónkkal. Köszönjük!

DSC01575

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése