2013. május 29., szerda

2013. 19. hét

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 19. héten?

A 2013-mas év eddig talán legelfoglaltabb hetét tudhatjuk magunk mögött, ez volt az az időszak, amikor úgy tűnt, hogy mindent egyszerre kellene tudnunk megoldani, egyszerre kellene több helyen lennünk, s valahogy a fajtáink képviselői is mintha nagyobb valószínűséggel szorultak volna a mi segítségünkre... Létezhet az, hogy azt a sok mindent, amit ez a beszámoló tartalmaz, sikerült megoldanunk maroknyi csapatunkkal? Igen, minden rendben lezajlott: s mi tényleg büszkék vagyunk erre a teljesítményre.


Nitta 020A rekorder hétből a német dog fajtamentés sem szeretett volna kimaradni, így mind az érkezési, mind a távozási oldalt felpörgette a csapat.
A német dog fajtamentés a hét utolsó napjaiban több költözést is bonyolított. Pénteken este Rékáék "lehetetlen küldetése" a bajai gyepmesteri telepre bekerült nagyon félős német dog szuka elhozatala volt. Nitta egy fiatal, gyönyörű és rettentően bizonytalan kutya. Sok időre lesz szükség mire megmutatjuk neki, hogy bízhat az emberekben, és egy új, boldog, nyugodt életet kezdhet.



Elutazott Németországba két idősebb védencünk, Gibson - a sérült mancsú foltos dog, és Figó - a 12 éves veterán úrikutya. Az úton minden rendben volt, Gibson és Figó álomkutyakánt viselkedtek, összebújva szunyókálták végig a hosszú autóutat. Másnap máris érkeztek az első hírek, természetesen mindenki kedvence lett a barátságos, bújós kutyapáros. Sok boldogságot Figó és Gibson!

A németországi utazásból visszafelé, Győr környékéről elhoztuk a fiatal, játékos Harveyt is. Sajnos a családja anyagi problémák miatt már nem tudott róla gondoskodni, ezért tőlünk kértek segítséget.
Harvey nagyon barátságos, játékos, igazi kajla kölyök kutya még. Reményeink szerint hamar gazdira is talál majd.

Harvey 060
A hét utolsó napján még egy dog érkezett, Frigg. A székesfehérvári ASKA menhelyre került be, sajnos nagyon sovány, és egyenlőre félénk is. A kötelező karantén idejét egy állatorvosi klinikán tölti.

PICT0618


A magyar vizsla fajtamentés kimozdult végre a holtponti állapotból, s a védenceink közül többet is sikerült gazdához adni, illetve németországi partnerszervezeteink is átvettek néhány szerencsés kutyát, így végre lehetőségünk nyílt arra, hogy a várólistánkról is átvehessünk néhány kutyát.
Németországba tette át székhelyét a kecskeméti menhelytől átvett idős vizslaúr, Tüske, aki előtte bámulatos változáson ment keresztül, a szó szoros értelmében kisimult ideiglenes családjánál, Juliéknál.






Még a tavalyi évben került a gondozásunkba a ceglédi menhelyről egy másik sármos vizsla úr, Josh is, aki szintén varázslatos, de nemcsak külső, hanem belső átalakuláson ment keresztül ideiglenes befogadójának, Ivettnek köszönhetően a nála töltött utolsó hetekben.


DSC_1652 [1600x1200]
Pécsi Zoé, a Gazdikereső Német Vizslák Magyarországon nevű facebookos "gazdajelölt- és német vizsla-közvetítő" oldal készítőinek segítségével gondozásunkba vett fiatal, csokiszínű vizslalány egy sikertelen gazdásodási próbálkozást követően ideiglenes befogadót váltott, hogy hamarosan Németországba költözhessen és ott próbáljon szerencsét.






https://www.facebook.com/GazdikeresoNemetVizslakMagyarorszagon?fref=ts
                                                                                             
Velük tartott még Leffencs, az egykor alkoholista gazdájától való félelmében az utcákat rovó, drótszőrű magyar vizsla lány, Tárnok kerítésmászó-bajnoka és az ivóvizes vödörben búvárkodás nagymestere, aki oly sok sétáltatónkat bűvölte el kedvességével.


Valamint Geze, az ózdi erdőben fejsérüléssel talált, és az Ózdi Cerberos állatvédő csapatának segítségével megmentett vizsla kan is útra kelt új családjához.


Fénykép0097


Nikon mami, a Gyömrői Mol benzinkúton befogott idős vizsla keverék, aki leginkább talán Micimackó Malackájára emlékeztet mókás füleivel, átesett egy műtéten amely során eltávolításra került az oldalán talált daganat, az ivartalanításával egyidőben, ezt követően pedig már gazdajelöltek látogatását is fogadhatta. Bár az első látásra szerelem érzés elmaradt, a kitartó család többször is meglátogatta őt, és továbbra is kitartottak nem mindennapi választásuk mellett. Szerencsére, Nikon mami ezt követően nagyon gyorsan beilleszkedett az új családjába, ahol egy mopsz, Benőke és egy cica is a társa lett.





Flamingót, a Fóton kórborló, majd a Váci Zöld Menedéktől átvett fiatal vizsla szukát is gazdajelölt várta már, így ideiglenes befogadójától családba költözhetett. Neki is egy nála kisebb termetű társsal kellett megtalálnia az összhangot, ami egyelőre még nem sikerült...

DSCF6485.JPG

Robi, a gazdáitól költözés miatt gondozásunkba vett fiatal magyar vizsla kan szerencsére nem sok ideig várakozott egy új álomgazdára nálunk, ivartalanítását követően közvetlenül egy korábbi örökebfogadónk, a nemrég elhunyt idős Marci vizsla családja vette őt magához.

738276_423957941010417_1112308830_o

Ivartalanítási műtéten esett még át Norva, a norvég-vizslaszínű, aprócska, gombszemű keverékünk és Rodó, a robosztus, gazdától átvett magyar vizsla kanunk is. Sajnos, a héten nem csak ilyen előre tervezett állatorvosi köröket kellett megoldanunk, hanem Leffencsnek is mellkasröntgent kellett szerveznünk, nem múló, valószínűsíthetően a korábbi láncon tartás eredményeképpen kialakult köhögésének megvizsgálására. Hamilkárnak, az idős, de rendkívül agilis német vizsla védencünknek egy seb keletkezett a mellkasán, így vele is elrohantunk az állatklinikára.

DSCN4980


Új érkezőink is voltak a héten. Uno, a fiatal, rendkívül félénk drótszőrű német vizsla védencünk, a szó szoros értelmében a halál elől menekült meg egy jóakarójának köszönhetően, aki nem engedte a láncon tartott, kilövésre szánt, vadásznak alkalmatlan kutyát eltenni a láb alól. Unot nagy valószínűsáéggel bántalmazták is, és ezen kívül az emberi érintés és jelenlét jó oldalát sem ismerhette eddigi rövid élete során, így szinte a nulláról kell felépíteni a bizalmát az emberek felé. Szerencsére egyre jobban kinyílik, odaadó ideiglenes befogadója türelmének, és kutya-lakótársai jó hatásának köszönhetően.





Benta, a magyar vizsla keverék szuka azért kapott lehetőséget nálunk, mert egy német dog, Frigg is érkezett az egyesület gondozásába a héten a a fehérvári ASKA menhelyről, így külön szervezést nem igényelt az átvétele. Benta bár ideiglenes befogadónál lakik, azért büszkén viseli a tárnoki kennelsorunk lakóinak kedvenc sétahelyét jelentő folyó nevét.

DSCN4863

Tárnoki kennelsorunk lakói közé érkezett egy ceglédi állatorvos és egy állatvédő összefogásának köszönhetően Happy2, a fiatal magyar vizsla kan, akit egy válást és költözést követően csak úgy, mint egy tereptárgyat, a házzal együtt magára hagytak annak kertjében előző tulajdonosai.

Happy 2 018

A tacskó fajtamentéstől egy szálkás szőrű törpe tacskó utazott Németországba, s mint az várható volt, azonnal a mancsa köré is csavarta a rá váró családot, már az első beszámolók is teljes összhangról szólnak. Örülünk annak, hogy Pőcsiknek nem kellett sokáig várnia arra, hogy a számára tökéletes, megértő családot maga mellett tudhassa.

IMG_0380

A fajtamentés hosszú szőrű tacskókkal ritkán kerül kapcsolatba, így Opera már önmagában is különlegességnek számított. Az aprócska, ragaszkodó kutyahölgy ezen a héten elhagyta ideiglenes befogadóját, hogy máshol folytassa az életét. Opera hihetetlenül hálás minden apró figyelemért, s nagyon élvezi a kényelmet is, amelybe van alkalma teljesen elmerülni.

P1040251

Míg a fajtatiszta, problémamentesnek tűnő kutyáinkra hatalmas az érdeklődés, addig sajnos a tacskó keverékekre lényegesen kevesebben pályáznak. Hibrid ebből a szempontból még szerencsétlenebbnek mondhatta magát, mert igazán még tacskó keveréknek sem lehetett őt nevezni, de ha már átvállaltuk őt az Állatvédőrségtől, a tőlünk megszokott alapossággal igyekeztünk őt megismerni, s elszántan kerestük számára is azt a családot, ahol boldog életet élhet. Az ivartalanítási műtétet követően Hibrid egy móri családhoz költözött, meglátjuk, hogy sikerül-e tökéletesen összecsiszolódniuk. Mi nagyon drukkolunk nekik!



Hibrid 329


P1040335Természetesen ha kifelé megy kutya, akkor befelé is jön, ebben sem történt változás: Bánkot, a fiatal-felnőtt szálkás szőrű tacskót úgy találta egy kedves család, aki megtartani nem tudta, s tudva, hogy a kutyát kereshetik, szorgalmasan az eredeti gazda felkutatására indultak, s sikerrel is jártak. A gazda meglett, de a kutyát, köszönte, nem kérte vissza. Így Bánk hozzánk került, egy olyan átmeneti családba, ahol már régóta tervezgetik egy szálkás tacskó örökbefogadását, így az ivartalanítás után jó esély van arra, hogy Bánk már nem mozdul tovább semerre.


A másik érkező egy aprócska, rövid szőrű tacskó keverék kan volt, akit a bajai gyepmesteri telepről vettünk gondozásba. Ki kell emelnünk a bajai telep rugalmasságát, hiszen csak a munkaidőnk után tudtunk elindulni a messzi városba, így bőven a nyitvatartási idő után, az éjszakába hajlóan kerülhetett sor az onnan érkező kutyák átvételére. Pritamin egy élénk, játékos, barátságos, kényelemszerető, s nagyon vicces jelenség, aki átmenetileg a kennelsoron nyert elhelyezést, de van reményünk arra, hogy hamarosan átmeneti gondozó családba kerülhet.

DSCF7045.JPG

Természetesen erre a hétre is jutott ivartalanítási beavatkozás, hiszen ahhoz, hogy minden védencünket így tudjuk örökbeadni, meg kell szerveznünk a műtétek lebonyolítását is. Pöszke, a demodexből felgyógyult rövid szőrű tacskó szukánk ideiglenes befogadójánál, az egyik legaktívabb tacskós segítőnknél marad, az ivartalanítási műtét után a hivatalos papírok aláírására is sor kerülhetett.

pöszke

Pécsi Panni, a középkorú szálkás szőrű tacskó szuka is átesett a beavatkozáson, de sajnos nála nem volt komplikációmentes a dolog, mert a hormonális változás nála álvemhességbe fordult, így a műtétet követően gyógyszert kell szednie, hogy rendeződhessenek a folyamatok.

panni

Szerpentin sem úszhatta meg a sorsát, s a csapatban egyetlen férfiként ő is elveszítette koronaékszereit, melyek közül az egyik sajnos a hasüregben bújt meg, így rá is hosszabb műtét várt, mint más kan társaira.

201305053315

Az előző héten ideiglenes befogadóhoz költözött Kefír, az ózdi szőrmók lányka, s ezen hét elején már mondhattuk is, hogy "ugye megmondtuk", merthogy az átmeneti otthonként tervezett család úgy döntött, hogy Kefír olyannyira beilleszkedett, s egyben a szívükben is megágyazott magának, hogy nem tudják és nem is szeretnék őt senki másnak odaadni: sor kerülhetett az örökbefogadásra. S még mondja bárki, hogy nem igaz a mondás: lakva ismerkszik meg a kutya? 


A szívünk mélyén reménykedünk, hogy valami hasonló történhet Ajkai Pannival, a középtermetű keverék szukával, aki ezen a héten elhagyta a panziós helyét, hogy egy valódi családban, amivel ő még talán soha nem rendelkezett, próbálja elsajátítani a civilizált kutyalét alapjait.

Panka 342

Egyesületünk védenceinek egy része egy tárnoki kutyapanzióban bérelt kennelsoron kerül elhelyezésre, hiszen nem tudunk mindenkinek azonnal ideiglenes befogadót vagy végleges gazdát felkutatni, s vannak olyan kutyák, akiket felelőtlenség is lenne előzetes ismeretek nélkül családba kihelyezni. A kutyáink ellátását alkalmazottaink, illetve önkénteseink segítségével igyekszünk ellátni, de nagyon kevesen vagyunk, így ha bárki kedvet érez, hogy megtanulja a délelőtti vagy délutáni "műszak" menetét, hogy a későbbiekben önállóan is vihessen egy-egy időszakot, szeretettel látjuk, mint ahogy sétáltatókat is örömmel fogadunk a hét minden napján 10 óra és 15 óra között. Aki már járt nálunk, tudja, hogy csodálatos környezetben lehet a kutyákkal sétálni, s védenceink igazi egyéniségek, ráadásul magasan képzettek a függőség kialakítása tárgyában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése