2017. január 17., kedd

Milyen ideiglenes befogadónak lenni?

Sokan kíváncsiak, hogy milyen ideiglenes befogadónak lenni. Egyszóval tudnám jellemezni, NEHÉZ. Ugyanakkor mégis szeretjük, jó segíteni és látni, hogy egy összetört lelkű kutya milyen szépen kinyílik, és újra elkezd bízni. Ha valaki úgy dönt, hogy szeretné megpróbálni, akkor azt ne hirtelen felindulásból tegye, hanem gondolja meg jól. Ha igent mondunk az ideiglenes befogadásra, akkor fel kell készülnünk rá, hogy nem biztos, hogy hamar gazdisodik a kutya. Tehát olykor hónapokat is velünk él.

Sokan úgy gondolják, hogy ők alkalmasak rá, aztán az első bepisilésnél feladják és azonnal visszaadják a kutyát. Na ez az ami nem jó! Ha már egy kis pisitől megrettenünk, akkor inkább ne vállaljuk, és akkor még a nagyobb dolgokról nem beszéltünk. Soha nem kapunk kész vagy tökéletes kutyát. Nyilván, ha azok lennének, akkor hamar gazdisodnának vagy nem kerülnének hozzánk.


Kyra, Fürkész és Eber

Eber korábbi tulajdonosától került a gondozásunkba

légzőszervi nehézségekkel


Először is fontos mérlegelni, ha már van kutyánk, hogy elbírunk-e kettő vagy három kutyával. Ez természetesen attól függ, hogy hány kutyánk van. Először is össze kell szoktatni a saját kutyánkkal. Ez kölyköknél könnyen megy, felnőtt kutyánál azért idő, míg biztonsággal felügyelet nélkül egyedül hagyhatjuk őket. Persze van olyan is, hogy zökkenőmentes az ismerkedés és soha nincs semmi gond. Halkan jegyzem meg, ez a ritkább. Mondjuk azt, hogy minden jól ment, kijön a saját kutyánkkal és mi örülünk nagyon. Innen kezdődik igazán a melós része.



Kyra, Fürkész és Legolas


Legolas korábbi tulajdonosától került a gondozásunkba, fejlődési
rendellenesség miatt az egyik mellső lábán csak két ujj van


Ha még sosem volt lakásban, akkor meg kell tanulnia, hogy szobatiszta legyen, ne rágjon meg semmit és még sorolhatnánk. Akinek van kutyája, az úgyis tudja, hogy mire gondolok... Ha elől hagyjuk a cipőnket, akkor ne lepődjünk meg rajta, ha papucs lesz belőle. Ne hagyjunk ételt az asztalon, mert az tuti eltűnik mire hazaérünk. A játékokat is pakoljuk el, ha nem vagyunk otthon, hogy ne vesszenek rajta össze a kutyák.

Az ideiglenes befogadás az egy folyamatos tanulás, mindig ráébreszt minket arra, hogy már megint nem voltunk elég körültekintőek. Mindig a saját kárunkon tanuljuk meg, hogy mit nem csináltunk jól. Röviden összefoglalva az ideiglenes befogadók nagy része az első napokban vagy akár hetekben pisit mos fel, kakát szed és a romok maradékait takarítja. ;)




Kyra, Logan, Minit és Kaur


Kaur korábbi tulajdonosától került a gondozásunkba, fejlődési
rendellenesség miatt az egyik mellső lába nem fejlődött ki teljesen


Hogy ne vegyük el annyira senki kedvét, azért megírjuk, hogy miért is jó mégis ez az egész. Amikor egy idegen négylábú jön a családba, akkor mindig nagyon jó látni, hogy a saját kutyáink hogyan segítenek beilleszkedni neki a falkába. Ez mindig ráébreszt, hogy mennyire mások ők, mint mi emberek. Csodás érzés, amikor bizalmat ad és odabújik hozzánk, belefúrja a fejét az ölünkbe, egy idő után együtt tévézünk. Minden nap új dolgokat fedezünk fel rajta, hogy már mer csóválni, kihúzza magát sétánál, stb. Ezek mindig nagy erőt adnak a folytatáshoz. Ebben a pár hétben, hónapban felkészítjük őket egy új életre. Sokat kell foglalkozni velük, olykor a saját kutyák rovására, de megéri.


Pocoyo, Fürkész és Logan

Pocoyo korábbi tulajdonosától került a gondozásunkba, a

fél szeme kifolyt, amit már nem tudtunk megmenteni

Nagyon sok ideiglenes befogadó az első ideiglenesét bebukja, mert valljuk be, a legnehezebb része az elengedés. Hiába mondjuk, hogy nem maradhat és csak addig lesz itt, amíg nem lesz gazdája. Ha akarjuk, ha nem, közel kerülnek hozzánk. És bizony, amikor egyre közeleg az elválás, mi egyre feszültebbek és idegesebbek leszünk, próbáljuk magunkat felkészíteni. Erre nem lehet! Szinte minden ideiglenesünknél bőgtem az elválásnál, már előtte egy nappal is. Sosem búcsúzom hosszan, hogy könnyebb legyen a kutyának. De pokolian fáj! De mindig tudjuk, hogy jó helyre kerülnek és, hogy mi azért vagyunk, hogy jöhessen egy új, segítségre váró kutya, akinek a lelkét ápolni kell.

Jó ideiglenesnek lenni, még ha fáj is az elválás! Próbáljátok meg Ti is! Minden egyes ideiglenes befogadó egy kutya életét menti meg! Szükségünk van, szükségük van Rátok!

- Orsi -


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése