2014. augusztus 13., szerda

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 30. héten?

A héten állatorvosi szempontból a tárnoki csapatot vettük górcső alá, vérteszteket készítettünk, lejáró oltásokat ismételtettünk, műtéteket szerveztünk. Mindezt megtehettük most úgy, hogy az egyik állatorvosi együttműködő csapatunk biztosította a kutyák el- és visszaszállítását, ami nekünk a legnagyobb gondot szokta jelenteni, hiszen nem ez a főállásunk, napközbeni fuvarosaink száma pedig meglehetősen alacsony. Köszönjük az Állatorvosi Rendelő a Sánta Kutyához csapatának a segítséget!


Az e havi Vizslatúrán is részt vettünk, mely Pilismaróton került megrendezésre. A csapat két táv között választhatott. A merészek 11 km-t, míg akik inkább fürdőzéssel kapcsolódtak ki, ők 5 km-t tettek meg.  Közel 40.000.- forint adomány gyűlt össze és kaptunk 2 nagy zsák prémium tápot is, konzervet és pórázokat. Köszönjük!


Furbó, a fiatal felnőtt magyar vizsla kan 2014. 07.15-én az Egerszalóki Önkormányzathoz sétált be menedékjogot kérni. Chipje, egyéb azonosítója nem volt. Furbó megtalálása óta eltelt a 14 nap, de nem jelentkezett érte az eredeti gazdája... nehéz elhinni, hiszen gyönyörű kutya, bár azóta már azt is tudjuk, más kutyákkal nem felhőtlen a viszonya, de kétséges, hogy ez lenne az oka annak, hogy nem hiányzik senkinek.... Furbó jelenleg panzióba lakik, de nagyon várjuk egy elkötelezett ideiglenes befogadót jelentkezését, hiszen Furbónak jót tenne a szocializáció. Furbó egy igazi turbóvizsla, akinek sok foglalkozásra és mozgásra van szüksége, nem kimondottan elsőv-vizslásoknak való, de rendkívül hálás feladat, kihívás egy tapasztaltabb kutyás számára. Mint minden védencünk, ő is oltva, chipezve, ivartalanítva fogadható örökbe.


Az ajkai gyepmesteri telepről került gondozásunkba Tóbiás, a vizsla keverék kan, és Zseton a magyar vizsla kan. Mindketten a tárnoki kennelsoron kerültek elhelyezésre.


A héten még két csoda is történt, hiszen Zsizsik és Apát is elhagyhatta a kórházat és ideiglenes befogadókhoz költözhettek. Zsizsik nagyon rossz állapotban van, kivizsgálása folyamatos. Mindketten kutyás családba tették át székhelyüket. Köszönjük nekik, hogy vállalták őket. Beteg, gyenge kutyát a legnehezebb ideiglenes befogadóhoz költöztetni, aki megfelelően el is tudja látni őt.

Apátnál demodexet diagnosztizáltak, aminek kezelését egyből megkezdte ideiglenes befogadója, aki korábbi ex-Futirnkás Gomoly (most már Dalí) boldog gazdája.


Lizzát gazdái adták gondozásukba megváltozott életkörülményeik miatt. Lizza ideiglenes befogadóhoz került, de előtte még átesett az ivartalanításon. A műtét közben derült ki, hogy egyik emlősorát is el kell távolítani, daganatok miatt. A jövőben lehet, sor kerül a másik emlősor operációjára is. Lizza és befogadói szerencsére jól vették a hirtelen jött nagyobb kezelést, műtétet. Köszönjük!

Az alap tevékenységi csoportunk elméletileg tetszhalotti állapotban kellene, hogy legyen, mert nagyon el van adósodva, s a keverékek, rászoruló problémás kutyák mentését lassan-lassan be kell fejeznünk támogatók hiányában, de ez a hét is intenzíven telt el. Szerencsére jó hírekben is volt részünk, ami már nagyon ránk fért a sok-sok izgalom után.

Odett, az Érden talált, majd Magyarországon örökbeadott, de onnan visszakerült német juhász lányunk a héten, most már örökre elhagyott minket, s egy osztrák család szeretett kedvence lett. Az első visszajelzések szerint tökéletesen beilleszkedett, s a családja nagyon boldog, hogy egy ilyen kinccsel lehetnek gazdagabbak. Osztrák partnerszervezetünk, az AC Austria tizenöt esélytelen keverék védencünk egy havi kullancs- és bolha elleni védelmére elegendő Advantix cseppel ajándékozott meg minket, amit nagyon köszönünk. Ugyan nem Odett kapta, de őt kértük meg, hogy legyen az adomány kiegészítő fotómodell kutyája.


Majré, a hurkolt nyakú beagle keverék szuka ideiglenes befogadója jelezte, hogy megoldja ő Majré ivartalanítását a saját állatorvosával, utána pedig szeretné örökbefogadni, mert már nagyon összenőttek. Örülünk nagyon, hogy ez a félénk kutyalány ilyen hamar szerető otthonra lelhetett!


Sajnos kevésbé örömteli híreink is vannak a hétre az esélytelenek csoportjától, mivel Hecci szőrhullása mögött egy, a heréjében található daganatot azonosított az állatorvosunk, így a héten az idős kutyaúr átesett az ivartalanításon, s egyben a daganat is eltávolításra került. Azóta már megérkezett a szövettan, egy jóindulatú, de hormontermelést fokozó daganat uralta Hecci testét.


Egy új kutyánk is lett a héten Bingó személyében, akit Érden talált az egyik alkalmazottunk, s egyelőre az eredeti gazdáját keressük, illetve megkezdtük az oltási programját, kapott chipet... Jó lenne neki ideiglenes befogadót találni vagy esetleg egyből egy gazdijelöltet, hogy ne kelljen a karantén ideje után a kennelsoron landolnia, de ha úgy alakul, akkor ott lesz majd látogatható. Fiatal-felnőtt, barátságos, érdeklődő és nagyon szép kutya.


A tacskó fajtamentés megint nagyon pörgős hetet zárt, néha magunk sem tudjuk, hogyan fér ennyi minden bele egy hétbe, hiszen egyikünk sem főállásban végzi állatvédő tevékenységét, s bár biztosan titkolni kellene, de nagyon kevesen is vagyunk. Összességében is kevesen, akik a kutyák körüli dolgokat szervezik, koordinálják, bonyolítják. Mindenesetre a héten több jó dolog is történt.

Hosszú idő után végre révbe ért az Illatos útról mentett, oda a gazdája halála után leadott tacskó keverék hölgy, Lucy Ewing. Gazdisodását a Futrinka Egyesület támogató fotósa, Kiss Csanád és a www.vauvau.hu fotóstúdió által készített csodálatos stúdiófotóknak köszönhetjük. Néha tényleg egy jó fotó az, ami meghozza a szerető gazdát. (Persze ez nem minden esetben igaz, de Lucynél nagyon működött.)


A másik gazdisodó Császármorzsa, a középkorú rövid szőrű tacskó kan, aki nagyon sokáig élvezte a gondozásunkat, pedig túl sok kivetnivalót nem találhatott benne senki. A hosszú várakozás után a Balaton mellé költözött egy szerető családba, ahol a kislány lett a legjobb pajtása. Azóta ágyban alszik, s soha, egyetlen egyszer sem próbált meg elszökni a jólétből (pedig leadására a szökései miatt került sor, de egy kertben tartott kutya foglalkozás nélkül nem kötődik, mihez is kötődne, hajtja a vére, egy családi, gazdás kutya pedig csak körülnézni megy a kertbe, de tudja, hogy hová tartozik).


A harmadik gazdisodó nem költözött sehová, mert ideiglenes befogadói bukták be őt. Agóra, a kisvárdai menhelyről átvett tacskó keverék szuka olyan összhangban van befogadói gyermekével, két kutyájával és az egész családdal, hogy nem tudják őt elengedni, marad. Mi persze nem bánjuk, reméljük, hogy soha nem bánják majd meg ezt a döntésüket, s Agóra élete végéig biztonságban, szeretetben élhet. Vagyis ez utóbbiban biztosak vagyunk.


A csepeli kobzott tacskók közül a héten ketten is kirepültek. Bár nagyon szigorú feltételekkel tudjuk őket kihelyezni, mert egyelőre bűnjelek, mégis - már most el kell mondanunk - hogy végül csak az egyikük maradt ott, ahová vittük, Csepel pár nap után visszakerült. Egy kölyök kutya tartása önmagában sem egyszerű, s tudjuk, hogy a befogadási feltételek is nehezen betarthatók, de őszintén kérünk mindenkit, hogy tartsa tiszteletben, s csak akkor jelentkezzen, ha tényleg komolyan gondolja.


Mindenesetre Csomó volt az a mázlista, aki azóta is új családban élhet, s ha az eljárás terhe alól kikerülnek, ő már véglegesedik is. Egy másik kutya a társasága, de van egy tündéri kisfiú is, akivel együtt tanulgatják az életet. 


A fekete pótgyerekek közül Buxa az átmeneti szállásról ideiglenes befogadóhoz költözött, hogy elkezdje az önállósodását, s megismerkedjen a város zajaival, a lakásban élés szabályaival. Másik két testvére számára még mindig keressük legalább az ideiglenes befogadókat, hiszen  nagyon aktuális a pórázhoz szoktatás, a szobatisztasági dolgok, a városi forgalom megismerése...

 

Amfóra, az Agórával együtt a kisvárdai menhelyről elhozott tacskó keverék szuka a héten elhagyhatta a kennelsort, s ideiglenes befogadóhoz költözött. Innentől neki is esélye van arra, hogy a korábbi félős énjét hátrahagyja, s egy felszabadult, városi kutyahölgy válhasson belőle.


Frédi, a váci gyepmesteri telepről elhozott, problémás szálkás szőrű tacskó kan átesett az ivartalanításon. Reménykedünk, hogy a hormonális visszavétel egy kicsit a viselkedéséből is visszább vesz majd. Mindenesetre Frédi mostantól már örökbefogadható, hiszen tökéletesen készen áll a gazdisodásra - legalábbis orvosilag.


Egy új kutyánk is érkezett a tacskók csoportjában: Vilinger élete és munkássága sem hétköznapi, ugyanis ő először leadott kutyaként a miskolci gyepmesteri telepen landolt, ahonnan kiváltották, majd viselkedési problémái miatt elajándékozták, majd a továbbra sem javuló viselkedése miatt visszavitték volna, ha nem jelzik felénk a miskolci állatvédők. Vilinger egy domináns, határozott és karakán kutya, akinek eddig nem sok korlát lehetett az életében, így nem nagyon szokta meg, hogy valami nem úgy van, ahogy ő akarja. Ennek hangot is ad, leginkább odakapással jelzi, hogy az adott dologgal nem ért egyet. Egy rutinosabb kutyás azonban tudja kezelni, mert ha a helyén van, akkor nincs vele gond, barátságos, kedves és érdeklődő. Egyelőre a tárnoki kennelsor lakója.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése