2013. június 13., csütörtök

2013. 22. hét


Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 22. héten?

A Futrinka Egyesület ezen a héten tartotta a 2013. év első közgyűlését, ahol többek között a 2012. évet lezáró közhasznúsági jelentésünk is elfogadásra került, melyet mindenkinek szeretettel a figyelmébe ajánlunk. Köszönjük, hogy ennyien támogatták mind az adó 1% felajánlás területén, mind pedig közvetlenül adománnyal a működésünket, a mögöttünk álló sok-sok ember segítsége nélkül nem menne. Köszönjük!

http://www.futrinkautca.hu/hu/eves_beszamolok

Egyesületünk alapvetően kutyákat ment, hozzájuk értünk, az ő mentésünkben, elhelyezésükben, szállításukban van tapasztalatunk, más állatokban, bár egyik-másik vezetőnk, önkéntesünk tart otthon más jószágot is, nem vagyunk jártasak, így soha nem akarunk úgy feltűnni, mint akik minden élőlényen egyformán tudnak segíteni, de ha baj van,akkor ott vagyunk a puhatalpúak, a cicák számára is. Így lett nekünk egy Zlink, akit sétáltató önkénteseink találtak kritikus állapotban. Az állatkórházban kiderült, hogy a cica fejét ütés érte, a hasüregben vér szivárgott, s a hátsó testfél is erősen érintett volt, mint akit egy autó ütött el. Az első napok annyira kritikusak voltak, hogy sem operálni, sem egyéb beavatkozást elvégezni nem lehetett, de most már talán azt mondhatjuk, hogy Zlinek erős esélye van az életben maradásra, mégha annak is viszonylag magas a bekövetkezési százaléka, hogy nem marad meg mind a négy lába... Számára szeretnénk mielőbb elkötelezett gazdát vagy nagyon gondos ideiglenes befogadót találni, hiszen végtelenségig nem maradhat a kórházban, meg kell találnunk számára azt a helyet, ahol biztonságban lehet.

zli

Sunny, a daganatos terrier keverék ezen a héten az utolsó műtétjére készült, bár amikor az újabb beavatkozás szükségessége felmerült, akkor csak annyit tudtunk, hogy két hét alatt lett egy kis "púp" újra, tehát ennyi idő elég volt arra, hogy egy daganat kifejlődjön. Az állatorvos a műtét közben jelezte, hogy nem egy, hanem három, s nem kicsi, hanem teniszlabdányi daganat keletkezett ezen rövid idő alatt Sunny testében, ráadásul nagyon rossz helyeken, izmokat átszőve, a gyomrot is érintve. A műtéti beavatkozás alatt nem mondtuk azt, hogy Sunnyt engedjük át a Szivárványhídon, mert nem így készültünk, nemezt ígértük neki, hanem azt, hogy megpróbáljuk. Köszönjük dr. Czuppon Balázs állatorvosnak, hogy bár nem értett egyet a döntésünkkel, a maximális profizmus mellett operálta ki az amúgy kioperálhatatlan daganatokat, s tette ezt úgy, hogy Sunny másnap, bár az egyik lábában egy ideg is sérült, így azt a lábát nem terheli, de egyébként működött: ivott, evett, sétált. Persze tudjuk, hogy a végtelenig már nem sok lépés van hátra, s hogy ez volt az utolsó beavatkozás. Ha újra támadnak, márpedig fognak, a rákos sejtek, akkor amint Sunny már nem tudja élvezni az életet, elveszítettük a csatát. De addig élvezheti - talán életében először - egy szerető család törődését, amihez végtelenül, az utolsó esélyig ragaszkodik ő is. Hálásak vagyunk befogadóinak, Dórinak és Zsuzsinak, hogy gondoskodnak erről az öreg hölgyről.

sunnyka.jpg

Az állatorvosi hírekben a különös eseteken kívül volt kettő teljesen szokványos is, mert két kutyánk átesett az ivartalanításon. Mind a ketten ideiglenes befogadót vagy végleges gazdát is keresnek, hiszen egyelőre az átvételt kérő tulajdonosnál tartózkodnak, de már mint az Egyesület védencei. Minima és Gripa két jack russel terrier szuka. Mindketten fajtatiszták, de "méreten aluliak", kutyákkal jól kijönnek, de a civilizált kutyalét szabályaiból még bőven van mit megtanulniuk.
Gripa 009


Mini (3)




Aztán pedig ez a hét is tovább csökkentette a még így is bőven létszámtöbblettel működő alap tevékenységi csoport gazdikereső védenceinek számát. Az első, talán számunkra kevésbé meglepő hír, hogy Redőny pártfogója, s már ideiglenes befogadója úgy döntött, hogy igenis be tudja illeszteni ezt a kis fekete-fehér terrier keverék legényt az életébe, s örökbefogadta őt. Aki tudja, hogy Redőny honnan indult, azt tudja csak igazán értékelni, hogy hová jutott, s hogy milyen körülmények között élhet mostantól. A rettegő, alulszocializált kutya hónapokat töltött az ózdi gyepmesteri telepen, megérinthetetlenül, javarészt a házában elhúzódva. Amikor már altatás várt rá a helyhiány miatt, akkor döntöttünk úgy, hogy teszünk egy próbát, hiszen nem ő volt akkor sem az egyetlen kevésbé emberközpontú kutyánk. Redőny megérkezett, s onnantól minden nap több lett, hol kisebb, hol nagyobb lépesekben haladva. Mostanra pedig boldog városi kutya lehet, ami elől leginkább saját magát zárta el a félelmeivel, túlpörgéseivel korábban. Hosszú és boldog életet kívánunk az új családjával!

kötél

Nem Redőny ideiglenes befogadója volt az egyetlen, aki elbukott, s gazdává vált. Így jártak Ajkai Panka átmeneti gondozói is, akik annyira megszerették a szertelen és szeleburdi kutyalányt, hogy a státusza véglegesítése mellett döntöttek. Panka a továbbiakban Budapest III. kerületében él, s hamarosan kutyaiskolába megy, hogy aztán elkezdhesse agility tanulmányait.

Panka 342

Kotla a váci gyepmesteri telepről érkezett hozzánk, a hideg téli napokat a kennelsoron töltötte, s gyűlölte, hogy fáznia kell. Ezt követően ideiglenes befogadóhoz költözött, de onnan sajnos el kellett hoznunk, így igyekeztünk számára megfelelő átmeneti családot találni. Ahová végül mehetett, ő nem rá jelentkeztek, de mivel ő volt a legsürgetőbb, őt ajánlottuk, s szerencsére nem mondtak nemet. A szerencse ráadásul duplán értendő, mert nem csak ideiglenes befogadói lettek a mi félénk Kotlánknak, hanem pár nap összecsiszolódás után már azt is tudták, hogy végleges otthont kívánnak számára biztosítani. Kotla gazdira talált!

kotla

A tárnoki kennelsorra tette át székhelyét az emberekkel kedves, de az előélete miatt sok tekintetben kiszámíthatatlan, idősödő parson russel terrier szuka, Nyanyus, aki egyből látogatót is fogadott, merthogy egy Németországban élő, de magyar család szeretné őt magához venni. Reményeink szerint erre mielőbb sor kerülhet.

Nyanyus 004

A Vizsla fajtamentésnél ez a hét elsősorban a gazdához utazó kutyákról szólt: Végre németországi családjához költözhetett Irha, a nagy termetű, vidám kan, aki még a gyömrői Szomorú Szív Alapítványtól került hozzánk, és már jó ideje Tárnokon várta az álomgazdi eljövetelét. 

Irha 027

Vele tartott Leif is, a pihe-puha fiatal kanunk, aki annak idején csupa sebbel érkezett és minden kutyára acsargott félelmében. Szinte hihetetlen, hogy ugyanaz a kutya utazott el tőlünk, hatalmas változásokon ment keresztül Tárnokon megnyugodott. A rendszeres foglalkozáson felül külön köszönet illeti Rékát és Boni kisasszonyt a kennelsor első sorából, aki igazi terápiás kutyaként segített Rékának Leif félelmeit feloldani,  Mónit, aki kijárta vele a Kutyatréning által szervezett Tárnoki Okosok kutyaiskolát, és Edinát, aki szinte naponta járt ki külön hozzá, hogy hatalmas sétákkal mozgassa le.
P1220896.jpg

Barcika, a Minimentő Állatvédők által utcáról befogott aprótermetű vizslalány, aki mancsa köré csavart mindenkit viszafogott eleganciájával szintén útra kelhetett. Köszönjük a pótgazdiság blog szerzőinek, Szilviéknek , hogy ismét egy újabb vizslának adtak otthont, szeretgették, nevelgették és amikor eljött az idő, útjára engedték önzetlenül!

barcika

http://potgazdisag.blog.hu/

Muci, az idősebb német vizsla szintén a Minimentő Állatvédők közvetítésével került hozzánk, egy magánember találta az utcán és fogadta be. Eredeti gazdája nem került elő, de új jelentkező sem akadt itthon. Így a bájos, de szörnyű féltékenységéről híres nagyasszony útra kelt, hogy egy korábbi német vizsla védencünk, Tibi családjában próbálhasson szerencsét. Aggódtunk, hogy Muci nehogy féltékenységi jelenet rendezzen, mint korábbi befogadóinál, de úgy tűnik, eddig minden a legnagyobb rendben

tuibimuci

Az utazók között volt Alexa is, aki az oroszlányi gyepmesteri telepről került a gondozásunkba, társával, Alexejjel együtt. A családi panzióban, ahol élt szépen összeszedte magát, és egyre inkább kinyílt az a minden bizonnyal sok rosszat látott fiatal szuka. Bízunk benne, hogy hamar beilleszkedik új otthonában is.

Fénykép0152

Swan, a Váci Zöld Menedéktől átvett fiatal vizsla keverék is útra kelhetett, hogy németországi családban élhesse tovább életét. Klárinak köszönjük, hogy a fiatal és energikus vizsloidot befogadta az utazás idejéig -- mint kiderült, a legjobbkor tette, mert Swannek sajnos egy makacs belső gyulladással is kellett kűzdenie, így kiemelten fontos volt, hogy ideiglenes befogadónál tölthette a hátralévő napokat.

DSCF6547.JPG

Új érkezőkkel is bővült a csapat, hiába érezzük, hogy a jelenleg általunk gondozott kutyák száma kezdi meghaladni a fizikai, időbeli és pénzbeli korlátainkat. De egy gyepmesteri telepre bekerülő vak vizslának kért segítségre nem lehet nemet mondanunk, és egyúttal az ugyanoda frissen bekerült másik beteg vizslát és egy fiatal drótos német vizslát sem hagyhattunk hátra. Így került gondozásunkba Retesz, aki sajnos rettenetesen sovány és nagyon taknyos, nagyon izgulunk érte.

IMAG0663

Taxi, aki szerencsére jól van, már csak egy ideiglenes vagy végleges gazdira lenne szüksége
DSCN8388

És Orret, a vak vizsla, akinek szemészeti vizsgálata folyamatban van.
DSCN8373

Mindhárman állatkórházi karanténidejüket töltik, és ideiglenes befogadóra várnak.

Érkezett még a héten egy kóbor vizsla szuka is a gondozásunkba: Bokrétát Horányban találták és eredeti gazdáját keresi, egyik aktív tagunk adott neki átmeneti otthont.

DSCF7149.JPG

A hét utolsó érkezője Szarvasi Döme, a domináns vizsla kan, aki gazdájától került hozzánk. Döme a család kisgyermekét harapta meg, ezért döntöttek úgy, hogy lemondanak róla, mi pedig, bár problémás kutyákkal amúgy sem állunk jól, úgy döntöttünk, megpróbáljuk megmenteni őt a gyepmesteri teleptől és a biztos altatástól. 

Döme 007


Sajnos érkezett vissza egy nem olyan régen örökbeadott kutyánk is, Flamingo. Flamingo álom kutya, nem vele volt a baj, de sajnos a család másik kistestű kutyája nem tudta elfogadni, hogy a szeretet megoszlik, és depresszióssá vált, így a család kérésére Flamingot visszavettük a gondozásunkba, Gabihoz, ideiglenes befogadójához került vissza, Mezei Elly mellé, Gabinak nagyon köszönjük, hogy gondolkodás nélkül helyet ajánlott neki, hogy Flamingot ne kelljen még egy újabb helyre költöztetnünk!

DSCF6485.JPG

Konda és Kend a drótszőrű páros átestek az ivartalanításon, Kend Tárnokra, majd hamarosan ideiglenes befogadóhoz költözött két hajas-drótos vizslalány mellé

DSCF7070.JPG

Konda szintén ideiglenes befogadóhoz költözött, és gazdajelöltes, mivel az egyik dolgozó a kórházból, ahol karanténidejüket töltötték, beleszeretett ebbe a kétségtelenül bájos drótos fruskába.

DSCF7046.JPG

Hamilkár újabb műtéten esett át a héten, de szerencsére a kórházból elkötelezett ideiglenes befogadóhoz költözhetett, ahol az első éjszakát a vihartól való félelmében az ágyban töltötte, nem is akárhogyan: gondosan elhelyezte a kutyaágyat befogadója ágyában, hogy semmi kivetnivalót ne találhassanak abban, hol is fekszik valójában.

Fénykép0090

Balve, a Szolnokon talált sovány és alultáplált vizsla fiú is ideiglenes befogadóhoz költözött, egy vizsla és egy keverék kutya lesz a társasága gazdára találásig.

balve2


Kefír
A német dog fajtamentésnél ezen a héten gazdihoz költözött Fehér Kefír. Hónapok óta várólistánkon várakozott, az eredeti tulajdonosánál várta, hogy új családot találjunk neki.
Be is jelentkezett érte egy korábbi dogunk, Hektor gazdija. Rövid egyeztetés után úgy döntöttünk, Fehér Kefír egyből Hektor mellé költözik.
Az első hírek szerint, még nem felhőtlen a két kutya viszonya, de szépen alakul minden.



A tacskó fajtamentés elég intenzív napokat tudhat maga mögött, bár összességében a védenceink létszáma nem változott, mégis sok-sok idegeskedés, szervezés kellett ahhoz, hogy minden a megfelelő időben megtudjon történni, ráadásul a héten sem maradtunk megoldandó állatorvosi eset nélkül.

Németországi partnerszervezetünkön keresztül kettő kutyalány kapott új esélyt, ők ezen a hétvégén elköltöztek ideiglenes befogadóiktól. Pécsi Panni, aki idős gazdája otthonba kerülése után egyedül maradt a házban most már egy másik, végleges életbe költözhetett át átmeneti befogadóitól, korábbi örökbefogadóinktól.

panni

Lotta, a középkorú rövid szőrű tacskó szuka az egyik elkötelezett tagunk vendégszeretetét élvezte, s tanulgatta a civilizált kutyalét alapjait, mely ismereteit bőven lesz lehetősége alkalmazni az új életében is.
lotta 030

Már utaltunk rá az előző héten, de egy újabb ideiglenes befogadónk búcsúzott ettől a "beosztásától", ugyanis a bajai gyepmesteri telepről mentett rövid szőrű tacskó keverék, Pritamin úgy a mancsa köré csavarta új családját, hogy sor is kerülhetett az örökbefogadásra. Meglepő, hogy bár szinte teljesen biztos, hogy Pritamin soha nem élt korábban lakásban, mégis az első perctől szobatiszta volt, nem rombolt, s rendeltetésszerűen használta a kanapét is.

DSCF7044.JPG

Szintén gazdisodott Emi, a törpe tacskó szuka, aki ideiglenes befogadóinál írta alá a véglegesítési dokumentumokat, így marad budai "lány".

Emi

Hogy a létszám-egyensúly ne legyen az enyészeté, a várólistáról azért átvettünk három régebb óta várakozó kutyát is. Bianka egy tündéri, de félénk, egérfejű törpe tacskó szuka, aki ideiglenes befogadónál került elhelyezésre. Ennek a középkorú aprócska csodának még sokat kell tanulnia a civilizált kutyalétről, de nagyon iparkodik, s mivel szerencsére nem extrém félős, így gyorsan el fogja sajátítani a tudnivalókat. Bianka más kutyákkal remekül kijön, így második kutyának is tökéletes lenne. Bianka ivartalanítása a héten megtörtént, így semmi nem akadályozhatja meg abban, hogy hamar gazdára leljen.

Bianca (3)

Memento egy nyolc éves rövid szőrű törpe tacskó kan, csodálatos kiállással. Emberekkel barátságos, de nem tolakodó, a gazdáját viszont rajongva szereti. Más kutyákkal remekül kijön, de kan kutya mellé nem ajánljuk. Szerencsére neki is sikerült átmeneti otthont találni, s mivel a héten ő is átesett az ivartalanításon, valójában ha lenne valaki, aki nem ijed meg a magasabb életkortól, Memento már költözhetne is.

memento

Tablet egy öt hónapos, különleges színű tacskó kan, akinek sajnos a mellső lábainál az egyik csont nem fejlődik rendesen, így azok sokkal görbékkel a tacskóknál szokásosnál, illetve az első testfél így alacsonyabban helyezkedik el, mint a hátsó. Ez jelenleg Tablet számára nem okoz problémát, de a későbbiekben lehet, hogy kezelést, esetlegesen beavatkozást igényel, illetve idősebb korára biztosan igényel majd ízületi támogatást is.
tablet 

Nem titkoljuk, de egyszerűen nehéz megírni, hogy mi a helyzet Ózerral, a fiatal-felnőtt alpesi tacskókopó kanunkkal, akivel a héten megint vizsgálaton jártunk, de sajnos nem vagyunk előrébb még mindig. Ózer nagyon aluszékony, kataton állapotban van, ha nem teszik elé az ételt, italt, amikor ébren van, akkor magától nem eszik, ha nem mozdítják ki az ébredés után a köröző mozgásból, akkor maga alá pisil és kakil, majd kényelmesen elhelyezkedik az ürülékben, s alszik tovább. Egy felsőlégúti fertőzés miatt gyógyszert kellett szednie, de azt sem volt egyszerű beadni neki, mert ha valamit az állapota ellen bárki tenni szeretne, akkor lázad. Borzalmas látni, hogy egy ilyen csodálatos küllemű kutya úgy viselkedik, mintha az agya halott lenne, de nem adjuk fel, keressük az okot, mert ha azt sikerül meglelnünk, akkor talán a megoldást is. Az általános vérvizsgálat nem hozott eredményt, a speciális vér-alapú vizsgálatoknál sem volt kimutatható hormonális hatás, az ultrahang negatív, de neurológia tüneteket produkál a kutya. Mivel nincs altatható állapotban, így az MR-vizsgálat egyelőre kizárt, de szeretnénk készíttetni egy röntgent a koponyájáról, illetve tervezzük felkeresni az Egyetem neurológus professzorát is. Nem tudjuk, hogy lesz-e valaha Ózerből igazi kutya, de igyekszünk. Azt sajnos biztosan mondhatjuk, hogy jelen állapotában nem örökbeadható.

ozerú

Ha valaki úgy érzi a fenti leírás alapján, hogy biztonságos, s tényleg elkötelezett átmeneti otthont tudna számára biztosítani, jelentkezzen az info@futrinkautca.hu e-mail címen, mert Ózer most egy kutyapanzióban lakik, ahol ugyan személyre szabott figyelmet és törődést kap (különben az ő állapotában már nem is élne), de ha valaki apránként megpróbálná kimozdítani a mostani helyzetből, az is sokat jelenthetne. Előre is köszönjük!


Csita, a monorierdei talált tacskó keverék szukáért nem jelentkezett az eredeti gazdája, így ő is áteshetett az ivartalanításon. Szerencsére családi panzióban tudtuk őt elhelyezni, ahol apránként nyit a világra, de nagyon kellene neki egy szerető, nyugodt otthon.

csita1

Németországi partnerszervezetünk, a Jagdgefahrten e.V. újabb hatalmas tápadománnyal örvendeztetett meg bennünket, aminek nagy hasznát vesszük a kutyáink körül, hiszen nem csak a kennelsoron élők élelmezését, hanem több esetben az ideiglenes befogadóknál tartózkodó kutyák etetését is biztosítanunk szükséges. Összességében több, mint száz kutya van egyidejűleg a gondozásunkban, így az élelem érzékelhetően gyorsan fogy. Ezért is vagyunk nagyon hálásak a mostani adományért, amely egy-két hétre megoldja ezt a gondot. Köszönjük!

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése