2013. december 6., péntek

2013. 47. hét

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 47. héten?

A héten beérkezési rekordot döntött a tacskó fajtamentésünk, a várólistáról mondhatni végtelen számú kutya érkezhetett meg a gondozásunkba, s kezdtük meg az oltásokat, chipezéseket, ivartalanításokat. Ezen a héten elértük az idei 400. védencünket is összegyesületi szinten, ami hihetetlenül magas szám, ha azt tekintjük, hogy milyen kicsi szervezet vagyunk még most is, s hogy a kennelsori gondozókon kívül maroknyi segítő csapatunk mind-mind munka és család mellett végzi az állatmentést. 

Az idei év 400. megmentett kutyája nem lett más, mint Miku, a gazdája által leadott, demodex fertőzéssel küzdő, különleges színű szálkás szőrű tacskó kan. Az alig egy éves kutyán valószínűleg valamilyen traumát követően jelentek meg az első foltok, de a gazdája sajnos nem tudta őt kezeltetni, így az atkafertőzés elhatalmasodott. Most egy injekciós kúrát kell végigcsinálnia, illetve emellett rendszeres fürdések várják, s hamarosan újra teljes pompájában csodálhatja majd meg őt a világ.

P1040887

Jézi, a csodálatos rövid szőrű tacskó lány szintén gazdától érkezett. Az érkezés napján valószínűleg az idegességtől hőemelkedése volt, kicsit aggódtunk, hogy nehogy valami fertőzést hozzon magával, de szerencsére már estére megjavult a kedve, s hamar feltalálta magát ideiglenes befogadója otthonában.

P1040854

Janka, a három év körüli rövid szőrű törpe tacskó szuka szintén egy kis tünemény, őt egy tenyészet felszámolásából adták a gondozásunkba. Barátságos, de félénk, visszafogott kutya, akinek még rengeteget kell tanulnia a világ dolgairól.

janka

Indás és Lokni szintén a gazdájuk által kerültek hozzánk. Ők nagyon össze vannak nőve, nagyon ragaszkodnak egymáshoz. Mind a ketten két évesek, rövid szőrűek és törpék. Indás kan, Lokni szuka. 

Lokni és Indás 003

A fekete-cser tacskók sorát folytatja Licky, a törpe, akit szintén a felszámolás alatt álló tenyészetből vettünk át. Licky is félénk, de barátságos, nyitni akaró. Alapvetően második kutyának ajánljuk, mert a kutyatárs nagyban megkönnyíti az emberek felé való nyitását is.

licky

Abszint szintén fekete-cser, bár ő egy normál méretű (az alsó határon, így akár törpének is nézhető) tacskó szuka, öt év körüli. Barátságos, de ő is riadt még. Mindenkinek igyekszik megfelelni.

abszint 13

Terikutya az utolsó eheti fekete-cser érkezőnk, ő egy hat éves kaninchen tacskó szuka, akit a gazdája megváltozott körülményei miatt helyezett el nálunk. 

teri

De nem csak a sötét oldal erősödött a héten a tacskó fajtamentésnél, hiszen kettő különleges színű törpe tacskó kannal is gyarapodtunk.

Lió egy két éves, vörös-csíkos rövid szőrű törpe tacskó kan, aki más kan kutyákkal nem igazán jön ki, de szukákkal összeszoktatható. Neki most átmeneti helye van, így ideiglenes befogadót is keres.

lio

Marvel egy egy év körüli, fekete-tiger rövid szőrű törpe tacskó kan, aki egy félénk, alázatos kis tünemény. Második kutyának is ajánljuk. Egyelőre még pánikolásra hajlamos, így türelmes gazdát keres.

marvel

Kettő gyepmesteri telepről is érkezett hozzánk kutya, mind a ketten keverékek, de mivel a tacskó ősök felfedezhetők, illetve kiemelten figyelünk arra is, hogy esetenként típusos tacskó keverékeknek is segítsünk, nem volt kérdés az átvételük.

Janza az ajkai gyepmesteri telepről érkezett, 1-2 év körüli, a tacskónál kicsit magasabb, de emiatt akár kutyás sportokra is alkalmas kislány, aki mindenkivel nagyon kedves, megfelelni igyekvő. Ideiglenes befogadónál sikerült őt elhelyeznünk, ahol azonnal otthonosan érezte magát a családi környezetben, s végre nem fázott.

janza

Riposzt nem volt annyira szerencsés, hogy egyből ideiglenes befogadónál tudhassa magát, de reménykedünk, hogy felbukkan egy család, aki vállalja az ő átmeneti gondozását, hiszen Riposzt most a kennelsorunk lakója. Őt a hajdúszoboszlói gyepmesteri telepről vettük magunkhoz. Egy kedves, barátságos, 4-5 év körüli szálkás szőrű tacskó keverék kan.

Riposz 006

Természetesen csak úgy tudnak mindig új kutyák érkezni, ha sikerül örökbeadásokat is bonyolítanunk. Szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki hirdetéseinket megosztja vagy akár ismerőseinek ajánl minket, mert ezzel nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a gondozásunkba lévő kutyák közül gazdához is költözhessenek, így megteremtve a mentéshez szükséges körforgást.

A heti örökbefogadási lista elég tekintélyt parancsoló, azt kell mondanunk. A korábban az ajkai gyepmesteri telepről átvett, demodex fertőzés miatt kezelés alatt álló, fekete-cser tacskó lányka, Csiga, elhagyta az ideiglenes befogadóit, hogy új életet kezdjen végleges családjánál. Köszönjük a befogadóknak, hogy ápolták, gondozták, s hogy egy ilyen szuper kiskutyát faragtak belőle!

Csiga

Bazsa, az ASKA menhelyéről átvett szálkás szőrű tacskó keverék szuka is végleges otthonra váltotta ideiglenes befogadója kanapéját, de stílszerűen ezt úgy tette meg, hogy nem költözött sehova: átmeneti szállásadói véglegesítették maguknál a kisasszonyt.

bazsa

Léla már régebb óta várakozott, de most jött el számára az idő, hogy elhagyhasson minket, s új életet kezdjen. Hisszük, hogy a tökéletes helyet találtuk meg számára.

léla

Tarsóka szintén nem tegnap érkezett, de mivel az érkezésekor tüzelésbe kezdett, így várni kellett az ivartalanításával. Addig viszont élvezhette átmeneti otthona gondoskodását, szeretetét. Ugyan nagyon a szívükhöz nőtt, de elengedték őt végleges gazdáihoz, akik már korábban is látogatták Tarsókát.

ruhácska2

Kece, a szálkás szőrű standard kanunk átesett az ivartalanításon, majd a hétvégén Győrbe tette át a székhelyét, ahol egy kisgyermekes család kutyája lett. A félénk kanocska ugyan lassan, de szépen oldódik új otthonában.

kece

Vahur, a különleges színű szálkás szőrű tacskó kan is gazdára lelt, az ő esetében is ideiglenes befogadói döntöttek úgy, hogy nem tudják őt másnak odaadni. Ez a bohókás kutya ügyesen belopta magát a szívükbe, amit egyáltalán nem csodálunk.

v5

Szintén az ideiglenes befogadók váltak végleges otthonává Herczeg Kenesének, a tacskó ősökkel is rendelkező keverék kannak. Kenese az örökbefogadását némi renitenskedéssel kezdte, mintha tudta volna, hogy most már megváltozott a helyzete. Reméljük, hogy azért nem esik túlzásokba most, hogy már gazdis kutya.

Kenese06

Mindig nagy öröm, ha egy idősebb kutyánk gazdához költözhet, különösen az, ha egy nem fajtatiszta védencünkről van szó. Tupit a folyamatos szökései miatt adta le a gazdája egy vidéki menhelyen, onnan került hozzánk. A korosodó tacskó keverék egy ideig a tárnoki kennelsor lakója volt, aztán ideiglenes befogadóhoz költözött, de ott már nem töltött sok időt, mert időközben egy végleges család várta őt.

Tupi 026

Fülemüle a bálamadzaggal kikötött tacskó keverék szuka ideiglenes befogadót váltott, az új család az elkövetkező két hétben végiggondolhatja, hogy szeretnék-e esetleg örökbefogadni ezt a senkit nem zavaró, mindenkihez gyorsan alkalmazkodó kutyalányt.

P1040870

Só, a szálkás szőrű tacskó kan a kennelsorról ment el ivartalanításra, hogy már semmi ne akadályozza majd az örökbefogadását, de ezen a héten még nem bukkant fel számára semmiféle lehetőség, így a kennelében kezdhette meg lábadozását.

IMG_8627

Sajnos egy korábbi védencünk, Spica, a szálkás szőrű törpe tacskó szuka a héten visszakerült a gondozásunkba. Egy állatorvosi rendelőből telefonáltak, hogy van egy, a nevünkre regisztrált kutya nálunk, akit találtak. A történet szövevényesen alakult, mert amellett, hogy kiderült, hogy a kutya már hónapok óta a megtalálónál volt, de a gazda nem jelzett felénk, hogy Spica elveszett, jó eséllyel azt a szabályt is sikerült megszegni, miszerint a kutyát benn tartjuk. Egy törpe tacskó a hidegben? A szőre alapján mindenesetre erős a gyanú arra, hogy valami miatt ez lett a kutya osztályrésze. Spica ideiglenes befogadóhoz került, mi pedig felgyorsítjuk az örökbeadott kutyáink ellenőrzését, így minden gazdit megkeresünk először e-mailben, aztán ha szükséges telefonon vagy személyesen is. Számunkra fontos, hogy védenceink biztonságban legyenek az örökbefogadásuk után is.

s

A magyar vizsla fajtamentésnél az új, érkező kutyák ügyeinek megoldása mellett olyan feladatok is megjelentek, amelyekre állatvédőként mindig számítani kell, de amikor felmerülnek, mindig valakinek a magánéleti lemondásával járnak, hiszen ugrani kell, rohanni kell, intézni kell, nem törődve mással. 

Maklár Mylo ideiglenes befogadóhoz költözött, ahol viszont nem maradhatott szobatisztasági gondok miatt. Igazából sajnos nem is kapott elegendő időt a kutya, hogy a család életritmusához igazodni tudjon, illetve kinyílhasson, máris mozdulnia kellett: ismét. Mivel kutyát családból nem teszünk kennelbe, így Mylo számára azonnali megoldásként egy családias, bentlakásos kutyapanziót, a székesfehérvári Dog Gardent választottuk.

DSCF1215.JPG

A másik extra, megoldandó eset Barnus volt, akit a gazdája halála miatt adtak le Miskolcon, onnan, a Minimentők Csapata működésének felfüggesztése miatt került hozzánk. Első lépésként kennelbe, de mint kiderült, Barnus nem bírja a kennelt, ő lakáskutya volt, így teljesen kikészült lelkileg. Hogy biztosan kizárjuk a szervi bajokat, kórházba került, de ott, az első melegben töltött éjszaka után megnyugodott.

Barnus 001

Patak, a drótszőrű magyar vizsla viszont elhagyhatta a kórházat, s ideiglenes befogadóhoz költözött, ahol két másik vizslával kell megosztania az életét. Reményeink szerint hamarosan majd egy gazdi kanapéját koptatja ez a szép és kedves kutya, de addig is nagyon jó dolga van. Ideiglenes befogadóink nélkül sokkal nehezebb lenne a mentési munkánk, ezt nem győzzük hangsúlyozni. Köszönjük.

Patak 5

Eszter és Gom az esztergomi gyepmesteri telepről kerültek hozzánk. Mind a ketten soványak, de élénkek, s nagyon kedvesek. Természetesen egy kis rosszaságért sem kell a szomszédba menniük. Ők átmenetileg tárnoki kennelsorunkon nyertek elhelyezést.

Eszter és Gom 019

Kelet-Magyarországról, a hajdúböszörményi Pacsi Menhelyről érkezett hozzánk Forrás, az extra világos színű, s irtózatosan aktív magyar vizsla szuka, aki nagy mozgás- és foglalkozás igénye miatt aktív, kutyához értő gazdát keres majd. Ő is kennelsorunk lakója lett.

_MG_9569

Hetta, a rövid szőrű magyar vizsla szukánk átesett az ivartalanításon, szerencsére nem volt semmi komplikáció. Ezt többször is elismételtük magunknak, mivel Hettáról a műtét után derült ki a véreredménye alapján, hogy sajnos ő is jó eséllyel szívférges. Első lépésként a spot-onos kezelése megkezdődött, ha a kontroll vér is pozitív lesz, akkor sajnos egy újabb nagyon kemény, embert próbáló, s drága kezelés vár egy védencünkre és ránk is.

Hetta 3

Az alap tevékenységi csoportunk támogatókat keres, hiszen az ide kerülő esélytelen kutyák számára mi jelentjük az egyetlen esélyt, viszont amiatt, hogy őket többnyire csak panziós elhelyezéssel tudjuk tartani, illetve az állatorvosi költségeik is viszonylag magasak, nagyon megköszönünk minden kisebb-nagyobb, eseti vagy rendszeres támogatást is. Az adományokat a Futrinka Egyesület K&H Banknál vezetett 10404089-49575251-57561000 számon tudjuk fogadni, a megjegyzés rovatbank kérjük feltüntetni: ALAP. Minden forint életet ment!

A héten a karcagi gyepmesteri telepről vettünk át egy idős, fekete szukát, akit a gazdája többször is kikötött a telep kapujához, mivel a kutya minden alkalommal, amikor lehetősége adódott rá, visszaszökött hozzá a telepről. Aztán láncra került. Az idős kutya annyira hasonlít Flokira, hogy egyszerűen nem tudtunk elmenni a szépsége és a hasonlatosság mellett, így mostantól Sellő néni néven a kennelsor lakója.

1

Az Egyesület elnöke botlott bele Megfogtamba, a fiatal német juhász keverék kanba, akit egy ideje már láttak kóborolni a göböljáráspusztai lovardák környékén. Megfogtam szintén a kennelsoron nyert elhelyezést, de ideiglenes befogadót is keres.

Megfogtam 010

Simplont egy magánszemély találta, majd panzióztatta, de a forrásai kimerültek, így került hozzánk az egy éves, közepes termetű keverék kan, aki mindenkivel barátságos, jó agyú, s nagyon gyorsan tanul. Családi kutyának is ajánljuk őt.

simpli

Dusi, a négy éves drótszőrű parson russel szuka gazdától került a gondozásunkba. Az érkezése után azonnal át is esett az ivartalanításon, mert félő volt, hogy egy alom kölyökkel ajándékoz meg bennünket. 

Dusi 006

A német dog fajtamentéstől a tárnoki kennelsoron élő fekete óriás, Stevie esett át az ivartalanításon. Sajnos az ő hathatós közreműködésével néhány nap alatt sikerült az összes tartalék, nagy méretű műtét utáni tölcsérünket leamortizálnia, de a sebe legalább szépen gyógyul.

Stevie 036

A héten kaptuk meg a támogatói ajándékokat a Vizslabolt.hu csapatától. Az elmúlt időszakban 80 kg tápadomány gyűlt össze a segítségetekkel részünkre, melyet a tárnoki kennelsor lakói, illetve ideiglenes befogadóknál élő védenceink fogyasztanak majd el. Kérjük, hogy a jövőben is ajándékozzatok meg minket ezen az online tápadományozási módon, nagyon sokat számít. Köszönjük!

1 megjegyzés:

  1. Nekem is volt egy fekete-cser törpe tacsim. Sajnos hosszas betegeskedés után augusztusban elpusztult. Mái napig hiányzik. Már beszéltünk a családdal róla, hogy jó lenne örökbe fogadni, ideiglenesen befogadni egy tacsit, de nem tudom fel vagyok-e készülve lelkileg rá. Mái napig könny szökik a szemembe, ha meglátom a képeket ezekről a drága kutyusokról. Vagy lehet pont az lenne az orvosság, ha ismét itt szaladgálna egy a lakásban?

    VálaszTörlés