2017. január 31., kedd

"Mert a kertben jobb neki ..."

Ezt a mondatot sokszor halljuk a kutyáink örökbeadási folyamatánál. A Futrinka Egyesület egyik fő kikötése, hogy a kutyáinkat nem adjuk örökbe, csak benti tartással. Ezért sokan megorrolnak ránk, mert még mindig sokak fejében él az a régi, begyepesedett nézet, hogy a kutya a kertbe való. DE ez nem így van!

A kert nem helyettesíti a sétákat, a kutyák számára megfelelő mennyiségű mozgást. A kertben tartás ellustítja a gazdákat, és így egyre kevesebbet foglalkoznak a kutyáikkal.

zsopszi1_002.jpg

Zsopszi eddigi életét egy láncon töltötte, ennek ellenére nem felejtett el szeretni.
Nálunk új életet kezdett, amihez már csak egy gazdi hiányozna.

A vizslák esetében sokszor vitáznak velünk, és érvelnek a leendő gazdinak jelentkezők, hogy a vizslának jobb a kertben mert ott sokat tud mozogni.
Igen, abban az esetben ha a gazdi játszik vele, vagy kint foglalatoskodik és a kutya vele lehet. Mert a vizsláknak ez a fontos! A gazdival való kapcsolat. A vizslák nagyon emberközpontúak szeretnek ott lenni, ahol a gazdák vannak, részt venni a család életében, ott horkolni a gazdi lábánál.
Ha a gazda nincs kint a kertben vele, akkor ők is csak szomorkodnak és összekuporodva alszanak, nem fogják róni a köröket.

b7.jpg

Bengó 7 év körüli magyar vizsla fiú, aki már lassan 1 éve vár gazdára.

Kutyáinkat sokszor borzalmas körülmények közül mentjük. Sokuk a kert végében láncon vagy egy tákolt ólban tengették életüket, áztak, fáztak, vagy éppen a nap elől sem tudtak elbújni a rossz tartásik körülményeik miatt.
Mi nem szeretnénk újból kitenni őket ennek, ezért is ragaszkodunk a benti tartáshoz, ahhoz, hogy a család egyenrangú családtagként kezelje kutyáinkat. Mert ezt ÉRDEMLIK!

sherlock4_001.jpg

Sherlock, a 1,5 éves német dog fiú borzasztó soványan érkezett hozzánk. Most ideiglenes befogadónál vár gazdira.

Kutyáink nem házőrző fajták, és az esélytelen keverék kutyáink sem azok. Amikor bejön a hideg téli időszak, és a hőmérséklet lemegy 5 fok alá, ők már fáznak. Hiszen a bundájuk nem melegíti őket eléggé. Ha egyedül vannak a kertben és nem foglalkoznak velük, akkor elszökhetnek, és bármilyen baleset érheti őket. Hiszen nem figyel rájuk senki.


15978117_1393375684035311_3325938823778299349_n.jpg

Noruzt gazdái költözésük után egyszerűen kitették a kertbe.
2 hónapig fagyoskodott ott, mielőtt hozzánk került volna. Gazdit keres!

Mi családtagokat adunk örökbe, akiket csak szeretni kell  és megadni nekik mindazt, amit előző életükben nem adtak meg nekik. A SZERETETET és TÖRŐDÉST.


Szeressük négylabú családtagjainkat, és becsüljük meg kutyáink önzetlen szeretetét!

Móni

2 megjegyzés:

  1. Én megértem az állatvédők-mentők érzéseit, de az hogy egy kutya hol érzi igazán jól magát (lakás v. kert - persze szabadon) , az az adott kutyától is függ. mindegyik más és más tulajdonsággal rendelkezik, ezért nem mindegyiknek szuper ha lakásban van. természetesen egy rövidszőrű , v. kistestű kutyát soha nem tartunk állandóan a kertben ! de attól hogy egy kutya a kertben van még ugyanúgy lehet (és kell is) foglalkozni vele és ettől simán boldog, főleg mert sokkal több inger éri, mint egy olyan kutyust, aki ugyan lakásban van tartva, de csak annyi időre mennek ki vele amíg a dolgát elvégzi és utána fekhet a számára kijelölt helyen egész nap , mindenféle inger nélkül.....!
    Sok nagy-bundáju vagy önállóan is tevékeny kutya ugyan úgy nem érzi jól magát a lakásban, ahogy egy fázós kutyus a hidegben !
    Tehát a gazdi jól gondolja meg , hogy milyen kutyust tart, annak az igényeit figyelembe véve , és akkor boldog lesz mindenki ! a kutyával törődni kell teljesen mindegy hogy hol tartjuk, ettől a rászánt időtől és szeretettől fogja igazi családtagnak érezni magát !

    VálaszTörlés
  2. Nyilván egy komondor jobban érzi magát kinn a szabadban, mint egy lakásban, de itt vizslákról van szó. Évekkel rövidül meg az élete egy kinn tartott vizslának, mert a hidegtől tönkre mennek az ízületei. És a vizsla valóban mindig a gazdái közelében érzi magát jól. Nyáron az az ideális megoldás, hogy legyen nyitva az ajtó, hogy ki-be járkálhasson a kertbe. A mienk, ha kiengedjük télen a kertbe a dolgát végezni, pár perc múlva már a kilincsre felállva jelzi, hogy be szeretne jönni. Tehát egyértelmű, hogy hol érzi jól magát.

    VálaszTörlés