2014. május 5., hétfő

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 17. héten?



Ahogy kicsit jobb idő lett, elkezdődött az Egyesület számára a rendezvény szezon is, ahol igyekszünk bemutatni a tevékenységünket, személyesen találkozni a munkánk iránt érdeklődőkkel, támogatókkal. Ezen a hétvégén a városligeti cserkésznapon voltunk megtalálhatóak, de az időjárás nem igazán kedvezett, nem sokon múlt a távolmaradás. Sikeres napot zártunk, sokan felkerestek még a kevésbé kiszámítható időjárás ellenére is minket, amit nagyon köszönünk. 

 
        
A havonta 1-2 alkalommal megrendezésre kerülő Vizsla Túra április végén Csévharasztot választotta helyszínéül, s mi is ott voltunk, mint mindig. Ismét készíttettünk vizslás kendőket, melyekből nem tudunk eleget hozni, mindig hatalmas népszerűségnek örvendenek, s szerencsére vizslás pólóink, trikóink kedveltsége is változatlan. Így ismét sikerült egy szép összegű adományt összegyűjteni, hála a támogatói ajándékoknak, s persze Nektek! 36.000 Ft gyűlt össze, valamint kb. 20 doboz konzerv is érkezett! Köszönjük szépen!


Csapatunk néhány tagja, illetve korábban örökbeadott kutyáink és gazdáik közül páran évről évre részt vesznek a veszprém megyei Kislődről induló Kutyával a Bakonyba elnevezésű kutyás teljesítménytúrán. Gyönyörű környezetben lehet ilyenkor az ebekkel sétálni, s a hangulat is mindig kiváló. Az időjárás kegyes volt idén is a kirándulókhoz, mert bár az ország más területein esett, a Bakony térségében sütött a nap, a legnagyobb kihívást a korábbi esőzések után hátramaradt sár okozta, de a kutyáink azt is élvezték. A teljesség igénye nélkül az ex- és jelenlegi futrinkás kutyák, akik ott voltak: Ményi Saci, Bogi, Parka, Redőny, Tipeg, Ajkai Molly, Szella... Jövőre reméljük, hogy még több futrinkás kutya falja majd a kilométereket ezen a remek túrán. 


Most már hagyománynak tekinthető, hogy a Budaörs Fesztivál keretein belül mi is lehetőséget kapunk arra, hogy tevékenységünket, gazdára váró védenceinket bemutassuk. Keressétek fel a standunkat, gyertek oda hozzánk beszélgetni, ismerkedni! Mindenkit szeretettel várunk!

A tacskó fajtamentést egy szívszorító kéréssel keresték meg kettő, az út szélén kitett, s azóta ott várakozó kutyával kapcsolatban. Az egyik egy tacskó keverék, s bár a másik kutyának nincs köze a tacskókhoz, de egyértelműen a tacskó keverékhez tartozik, így társkutyaként őt sem hagyhatjuk hátra. Mivel biztonságos elhelyezést az út mellől érkező, oltatlan kutyák számára nem tudtunk volna nyújtani, átmenetileg a püspökladányi menhely vette őket magához, ahonnan az első érvényessé váló oltásuk után felköltözhetnek hozzánk.


A héten ivartalanításon esett át, illetve rendbe tették a sérvét, kihúzták a felesleges fogait Pihennek, aki ezt követően gazdis kutyává is vált, hiszen ideiglenes befogadói döntöttek az örökbefogadása mellett, de ezek a beavatkozások az ő esetükben sem maradhattak el.


Szintén gazdára talált Gábriel, a rövid szőrű tacskó kan, aki abban sem különbözött Pihentől, hogy ő is ideiglenes befogadói szívét rabolta el. Korábban ők már vigyáztak átmenetileg egy német dogunkra is, de sajnos őt a méretei miatt nem merték vállalni, egy tacskó esetében viszont biztosítva látták a körülményeket. Gábriel mindenesetre nagyon-nagyon szerencsés kutyának mondhatja magát.
 
                
Tupi néni ugyan csak nyomokban tartalmaz tacskót, de így is a tacskó fajtamentés ikonikus figurájává vált, hiszen tökéletes példája a tökéletes idős kutyának. Nem lehet őt nem szeretni, aprócska termete, ragaszkodása, problémamentessége miatt hamar belopja magát az emberek szívébe. Így történt ez most is, amikor egy Csönd bácsiról (!) lemaradt család vette őt magához először csak opcionális ideiglenes befogadóként, de a hét végére már tudták: felesleges az óvatosság, Tupi az ő kutyájuk lesz örökre.


Vannak látványosabb, s kevésbé látványos hetek a fajtamentés életében. A látványos heteken kutyákat veszünk a gondozásunkba, illetve adunk örökbe, állatorvoshoz járunk, de vannak olyan hetek is, amikor a háttérben szervezkedünk, egyeztetünk, felhívásokat írunk, oltásokat intézünk, fuvarosokat keresünk. Ez a hét egy ilyen, kevésbé látványos hét volt, mégis elfáradtunk a végére. (Emiatt örömmel fogadnánk, ha lennének olyanok, akik szívesen bekapcsolódnának intenzívebben is az egyesület körüli munkákba.)

A hét egy érdekes telefonnal kezdődött: egy kutyával kapcsolatban hívtak fel minket, hogy a chipje a nevünkre van regisztrálva. A történetből kirajzolódott, hogy a kutyát másfél éve találta egy család, akkoriban elég sovány volt, de helyrehozták, gondozták, s nagyon megszerették, így úgy döntöttek, hogy megtartják. A mostani oltásnál gondoskodni szerettek volna a kötelező chipről is, de a leolvasáskor kiderült, hogy a kutya már chipezett, s hogy a gazdaként a Futrinka Egyesület van bejegyezve. Megijedtek, hogy el fogják veszíteni szeretett társukat, de felhívtak bennünket, hogy hírt adjanak Szifonról, aki 2012. novemberében került a gondozásunkba, majd néhány napra rá elszökött ideiglenes befogadójától, s azóta - bár kerestük - nem találtuk meg őt. Öröm volt hallani, hogy a kutya jól van, s egy vezetőségi egyeztetést követően úgy döntöttünk, hogy ivartalanítás után örökbeadjuk a családnak a kutyát annak ellenére, hogy ők nem engedik be a házba, ami nálunk kizáró feltétel lenne, viszont ebben az esetben ezt az elvárást felülírta az, hogy Szifon a másfél év alatt tényleg az ő kutyájukká vált, s ezt az érzelmi köteléket nem szerettük volna elszakítani. Fontos viszont, hogyha valaki kutyát talál, elsőként ellenőriztesse, hogy van-e chipje, mert nem minden kutya kirakott, sokszor az elcsatangolt védenceket valaki, valahol keresi.


Zuza, az Állatmentô Szolgálattól csont soványan kölykével együtt a gondozásunkba vett magyar vizsla végre elég jó állapotba került ahhoz, hogy átessen az ivartalanításon, hogy hamarosan gazdához is költözhessen.


Rádli lábából a héten kikerülhetett a korábban behelyezett fém, illetve ezzel egyidejűleg megtörtént az ivartalanítása is. Innentől pedig tényleg semmi sem állíthatja meg, hogy gazdis kutya legyen belőle, különösen, mert ideiglenes befogadói a gondozása alatt teljesen elvesztek, s minden nehézség ellenére szeretnék a jövőjüket közösen tervezni.


A hétre sajnos egy rossz hír is jutott. Aladár védencünk a megismételten is elvégzett tesztek alapján is szívféreg fertőzöttnek bizonyult, így most egy hosszú, nem kockázatmentes kezelés elé néz, melynek a sikere nem garantált, de legalább esélyt kaphat a gyógyulásra. Szeretnénk felhívni minden gazda figyelmét, hogy a szívféreg nem csak mediterrán sajátosság többé, sajnos hazánkban is egyre több a regisztrált eset, így a megelőzés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. 


Esélytelen keverékeink háza táján a legnagyobb szívfájdalmat és töprengést az okozta a héten, hogy egyértelművé vált: a helyi kezelésekkel nem lehet helyrehozni Egres bácsi fülét, az egyik oldalon a genny már valószínűleg a gondozásunkba vétele előtt jóval sipolyt képezett, s hiába az erős, széles spektrumú cseppek, antibiotikumok, csak mérsékelt javulás volt elérhető, így elkerülhetetlen a hallójárat kiirtására irányuló műtét. Ez viszont amellett, hogy nem is vállalja el akárki, Egres életébe kerülhet, mivel idős, nagyobb testű és ráadásul túlsúlyos. Nem nagyon maradt választási lehetőségünk, mert a jelenlegi állapotában, így, hogy már a kezelésekből is elege van, tiltakozik, viszont folyamatosak a fájdalmai, beavatkozás nélkül tartani kínzás lenne. Két út maradt: elengedni őt békében vagy megpróbálni a lehetetlent, s hinni a csodában. Mi ez utóbbit választottuk, s most keressük a legbiztonságosabb lehetőséget számára, illetve ha túléli - és túl kell élnie! - a lábadozó családot, ahol gyógyulgathat majd. (Egres bácsi befogadásáért kb. napi 800 Ft-ot fizetünk, bejelentett módon!)


Egres műtétjére gyűjteni vagyunk kénytelenek, mert az esélytelen keverékeket gondozó csoportunk teljesen eladósodott, így a műtét kifizetésére csak az adományozók jólelkűségére számítva van esélyünk. Az utalásokat a Futrinka Egyesület K&H Banknál vezetett 10404089-49575251-57561000 számú bankszámlájára várjuk, a megjegyzés rovatban kérjük, tüntessétek fel: EGRES.


Egy tenyésztő kért segítséget kettő, nem tervezetten vemhesült jack russel szuka számára. Mind a ketten átestek az ivartalanításon, most már csak a végleges gazdájukat keresik. Holly egy fiatal-felnőtt, félénk drótszőrű kutya, aki különleges megjelenésével biztosan számíthat az érdeklődők rohamára.


Gipsy már nem annyira szerencsés a küllemét illetően, mint Holly, így biztosan időbe telik majd, amíg megleljük számára a tökéletes, új otthont, de addig is igyekszünk őt minél több dologgal megismertetni, hiszen ő is meglehetősen félénk. Ha esetleg valaki ideiglenes befogadóként vállalná őt, annak is nagyon-nagyon örülnénk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése