2014. május 18., vasárnap

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 18. héten?

Mindig történik valami, amin az ember még hosszú évek kutyamentő tapasztalata alapján is meg tud lepődni. A héten a gondozásunkba került egy 14 éves (!) tacskó keverék szuka, akit a gazdája adott le a csongrádi gyepmesteri telepre. Ez még önmagában nem újszerű, hiszen rendre szabadulnak meg így idős kutyáiktól az emberek, míg mások bármit megadnának azért, hogy a saját kutyájuk legalább ezt az életkort megérje. De ez a tacskó keverék szuka nem csak idős, hanem olyan mértékben elhanyagolt, daganatokkal teli, amelyre nem igazán vannak szavak... Valaki végignézte, ahogy a valamikori formás testet amorffá teszik a daganatok, elnézte, amíg azok már zavarják a kutya szabad mozgását, majd annyi becsület sem volt benne, hogy elvigye az állatorvoshoz, hogy az ő kezében aludjon el örökre, ha már a kezeléséről nem gondoskodott, hanem bevágta egy gyepmesteri telepre, hogy "dögöljön meg" ott. Nem így történt, mert a kutyának szerencséje volt, s egy helyi állatvédő segítségével kiszabadulhatott. Ő segített az első állatorvosi körök megvalósításában is, illetve a jószág néhány napos elhelyezésében. Máshogy mi nem tudtunk volna segíteni, s itt jöttünk a képbe mi, akik majd megpróbálják a lehetetlent: ha a kutya általános állapota engedi, megoperáltatni annyira legalább, hogy esélye legyen egy kicsit kevésbé kényelmetlen életre... Ennél többet nem tehetünk, de ezt nem lehet nem megpróbálni. (Gombócka)

A tacskó fajtamentéshez még egy tacskó keverék érkezett a héten, a gyáli gyepmesteri telepen altatásra váró zsemle színű tacskó keverék kanok egyike, a másikat egy magánszemély kivitte, szerencsére róla is tudjuk, hogy jó helyre került. Mivel ideiglenes befogadót nem találtunk ennek a fiatal-felnőtt, élénk, típusos tacskó keverék kanocskának, így átmenetileg egy másik, bentlakásos kutyapanzió lett az otthona, de szeretnénk számára felkutatni a végleges vagy legalább egy átmeneti családot.( Lazac)
 
 
Sünti, a gazdája által a gondozásunkba adott szálkás szőrű tacskó szuka olyan szépen beilleszkedett ideiglenes befogadója életébe, falkájába, hogy annyira nem volt meglepetés, amikor jelezte, hogy szeretné őt megtartani. Kicsit aggódtunk, hiszen nagy komondorok mellé - is - került, de reméljük, hogy soha nem áll elő a helyzet, amikor ismét a segítségünkre szorul majd. Boldog életet, Sünti!


 Az alap tevékenységi csoport kiemelkedő híre a hétre, hogy végre egy idős, fekete kutyánk is révbe érhetett. Sajnos nem Floki személyében, de mi Sellőnek, a Flokira való hasonlatossága miatt a karcagi gyepmesteri telepről mentett, labrador keverék néninek is nagyon örülünk. Hihetetlenül jó kutyát ismerhettünk meg személyében, s esetében biztosak vagyunk abban, hogy a gazdái sem tudnak majd ellenállni kicsit tenyeres-talpas bájának.

 
Nyalóka, a 4-5 hónapos ezüst-fehér házimacska úrfi átesett az ivartalanításon, így most már semmi más nem hiányozna az életéből, csak egy végleges gazda. Nyalóka lakáshoz szokott, mindenkivel barátságos cicafiú, aki nagyon hízelkedős, szeret az ember közelében lenni. Más macskákkal jól kijön, s mostanra a kutyák társaságához is hozzászokott.


Rendre egy-egy tárnoki kennelsoros kutyánk hasmenéssel küzd, vannak időszakok, amikor eseti jelleggel bukkan fel a dolog, vannak viszont olyanok is, amikor egyszerre többeket érint. Igyekszünk a lehető legnagyobb odafigyeléssel viseltetni az ilyen esetek iránt, amikor pedig egy-egy idősebb védencünk esik bele a hasmenéses gondokba, mindig gyors és hatékony megoldásra törekszünk. A héten Balu bácsi küzdött széklet-gondokkal, az okát nem tudjuk, de ennyi kutya mellett bármi okozhatta. Szerencsére ő szépen kijött belőle, de amellett, hogy nagyon szeretnénk számára megtalálni a tökéletes otthont vagy ideiglenes befogadót is akár, kérni is szeretnénk.
 
Kérni szeretnénk mindenkit, hogy aki sétáltatni megy a tárnoki kennelsorunkra, s teheti, vagy ha nem sajnálja a postaköltséget, akkor az egyesület honlapján megtalálható levelezési címünkre is elküldheti, de nagyon nagy szükségünk lenne az alábbi dolgokra a hasmenéses gondok enyhítése érdekében:
- hypo (nem szükséges drágább fertőtlenítőszer, ennek a hatása is tökéletesen elegendő a napi kenneltisztításhoz, s az árfekvése kedvezőbb, mint drágább társainak)
- bolus adstringens tabletta vagy Carbo széntabletta, egyéb, hasmenésre való gyógyszer
- probiotikum
- rizs (ezt az alkalmazottaink, vezetőségi tagjaink meg tudják a kutyáknak főzni, s így az élelmezésük részévé tud válni a problémás napokon)

A magyar vizsla fajtamentő csoportunkhoz érkezett Tolna megyéből egy korábbi örökbefogadónk közvetítésével Lindus, a tündéri hiperaktív hosszú szőrű vizsla keverék kislány. Korábbi gazdái nem tudtak rá vigyázni, így saját magát veszélyeztetve rengeteget volt utcán. Nagyon emberközpontú, nagyon kedves és nagyon aktív. Tárnoki kennelsorunkon helyeztük el most már biztonságosan, de keresi olyan ideiglenes- vagy örökbefogadóját aki fel van készülve erre az energiabombára!

Békés opciós ideigleneseinél már révbe érhetne, ha nem találna ki újabb és újabb tüneteket, ami ivartalanítási műtéti időpontjának tolását eredményezi. Szerencsére Békés tünetei nem komolyak, a tüdőgyulladásból és annak szövődményeként jelentkező szemproblémáiból -  hála korábbi és új befogadóinak - tökéletesen felépült! 


Harkai Lizához már korábban segítséget kértek, de úgy tűnt, megoldódik a 7 év körüli szépsége magyar vizsla sorsa nélkülünk is. Liza gazdája kórházba került, imádott kutyáját többé nem fogja tudni ellátni, de rokonai nem csak őróla, hanem szeretett társának jövőjéről is gondoskodtak. Liza egy lakáshoz szokott, igazi szeretetgombóc vizsla szuka, aki jól kijön más kutyákkal, éberen jelez, ha  a ház körül történik valami és nem utolsósorban gyönyörű. A sok változás megviselte, kezdetben nagyon szomorú volt gazdája nélkül, mostanra inkább a szeparációs szorongásban mutatkozik meg az, hogy fenekestül felfordult az élete. Elkötelezett, az őszülő pofik iránt rajongó új gazdáját keresi. 


A héten végre révbe ért Zuza és elindult újdonsült gazdáival és új társával, Pelé vizslával az új otthonába. Nagyon megérdemelte ez a félénk, egykor rossz körülmények között tartott kis álomvizsla az igazi álomcsaládot. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése