2015. december 7., hétfő

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 47. héten?


Ez egy érkeztetős hét volt az egyesületnél, de azt is látnunk kell, hogy jelenleg totális teltházzal üzemelünk, ráadásul közelednek az ünnepek, amikor az örökbeadás leáll, csak befelé áramolnának a kutyák.

Német dog fajtamentésünkhöz a héten gazdától érkezett egy daganatos szuka, aki nálunk a Barbarina nevet kapta.


Tacskó fajtamentésünktől gazdihoz költözött Pörzse, a szálkás szőrű tacskó szuka. Megvalljuk, nagyon erős aggályaink voltak a macskát illetően, de Pörzse minden várakozás felett teljesít, szuperul veszi az akadályokat.


Sütőtök a tárnoki kennelsort cserélte gazdira, de előtte egy teljes kivizsgáláson esett át, hogy kiderüljön, valami műtétre szoruló dolog okozza a féloldalas járást. A röntgenes vizsgálat nem talált semmit, Sütőtök pedig Biatorbágyra költözött.


Az időszakos szívféreg kontroll alapján sajnos Poltergeist esetében még nem lélegezhetünk fel, a két csík továbbra is szívférgek jelenlétére utal. A lassú módszer szerinti kezelése folytatódik.


Ahányan mentek, annyian jöttek is a héten. Fifit, a nyolc éves rövid szőrű szukát a gazdái adták a gondozásunkba, mert ők külföldre költözés miatt nem tudták megtartani. Fifi egy kedves, jó idegrendszerű kutyalány, aki nem teljesen érti, hogy hová tűnt a megszokott élete, de még így is alkalmazkodni próbál. Szeretnénk neki mielőbb jó gazdát találni.


A másik érkezőnk a héten egy extra kedves és bújós, fiatal-felnőtt tacskó keverék kan, Gombfoci, akinek sajnos a herezacskójában egy sérven keresztül kinn van a belei egy része. Hamarosan műtét vár rá.


Vizsla fajtamentő csoportunknál a hét egyértelműen az érkezőkről szólt. Sóskút közelében találták egy felnőtt ivartalanított kan magyar vizslát, akit átmenetileg el helyeztünk. Sem az állatorvos, sem a mi chipleolvasónk nem jelzett, hogy rendelkezne chippel, de felhívásunk alapján megtaláltuk az eredeti tulajdonosait, akik érvényes dokumentumokkal tudták igazolni a tulajdonjogukat. Kiderült, rendelkezik chippel, mely feltehetően lemerült, vagy nem aktivált. Ezért szeretnénk mindenki figyelmét arra felhívni, hogy a hatályos jogszabályok értelmében minden kutyát kötelező ellátni azonosító chippel, s a saját felelősségünk és érdekünk, hogy ellenőriztessük állatorvosunkkal, megfelelően regisztrált e az adatainkat, és aktivált-e az azonosító.

Tompit egyik vizslás ideiglenes befogadónk találta: a forgalmas Balatoni út mellet kukázott, csontsoványan. Nagy volt az ijedtség, mert Tompi rendkívül rossz állapotban volt: rengeteg vizsgálaton és kezelésen esett át, végül akut vese-elégtelensége miatt három napig infúziózni is kellett. Tompi szerencsére hamar rendbe jött, chip alapján meglett a tulajdonosa is, de ő végül nem vállalta a tetemes állatorvosi költséget, inkább lemondott tulajdonjogáról. Tompi így lett „tiszteletbeli vizslaként” Egyesületünk magyar vizsla fajtamentésének védence. Tompihoz tartozott a testvére, a sebes orrú Rücsök is, akire szintén nem tudtunk nemet mondani. Később kiderült, hogy ezt a két tündéri kiskutyát jószágként tartották egy lovardában, elsősorban patkányvadászatra, és hogy nehogy ellustuljanak, állítólag enni sem nagyon kaptak.

Egy mamakutyához és babáihoz kérte a segítségünket a Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány, a vemhes mamakutyát egy bálamadzaggal valaki egy karóhoz kötötte ki a senki földjén, a pusztában, körülöttük csak a mértéktelen szemét, kidobott hulladék.  De élelem és víz sehol, ki tudja mennyi ideig maradhatott volna még életben. Ott szülhette meg a kicsinyeit, s hogy biztonságos otthont nyújthasson a bizonytalanságban, egy gödröt ásott számukra, hogy megóvhassa őket a beálló hideg elől. 

Tea és babái

Mester apó, a tündéri 10+-os vizslapapa az Orosházi Állatvédő Alapítványtól került a gondozásunkba.járása kissé katonás, előrehaladott csontritkulása van, nátriumhiányos, a máj és a lipáz értéke az egekben, s ha mindez nem lenne elég, szívféreg pozitív. A gyógyszerek, vitaminok szedését, és a szívféreg elleni kezelését megkezdtük, a hasmenése már enyhülni látszik, élénk, és szerencsére a kedve, étvágya jó. Az előreeső péniszét pedig amennyire lehetett helyre tették az orvosok, bízunk benne, hogy nem kell műteni, s csak a kezdeti izgalom okozta. 


Detti szívféreg tesztje negatív lett, így a héten átesett az ivartalanításon. Szerencsére minden rendben ment a műtét során, már semmi sem választja el a gazdisodástól.


A héten megérkezett a gondozásunkba Lissy, a félős vizsla lány a bérelt kennelsorunkra. Tiszavirág életű időt töltött a kennelsoron, már másnap opciós ideiglenes befogadóhoz költözött


Úgy tűnik korai volt az örömünk: Rénó néhány nap gazdis lét után visszakerült a gondozásunkba, hiába a körültekintés, hiába a rengeteg tanács, ha a gazdák semmibe veszik azokat. Így Rénó ismét gazdikereső státuszba lépett!


A Vizslatúra egyik stábtagja, aki korábbi védencünk, Mirza örökbefogadója, felkarolta a tárnoki kennelsoron élő lakosainkat, és múlt vasárnapra több stábtag segítségével Vizslatúrás sétáltató-napot szerveztek védenceink számára. Ez a nap most nem a vizslatúrázók saját kutyáiról szólt, hanem a Futrinka Egyesület gazdikereső lakóiról, az ő sétáltatásukról, szeretgetésükről és adományok gyűjtéséről. Őszintén szólva, nem is reméltünk ilyen eredményt: rengeteg zsák táp, rengeteg rizs és tészta, rengeteg konzerv, nassolnivalók, takarók, huzatok, törölközők, gyógyszerek,kutyaágyak, fertőtlenítő szerek – csak néhány példa abból, amivel a Vizslatúra tagjai meglepték gazdikeresőinket és minket.
Az időjárás - hiába könyörögtünk neki - sajnos nem kedvezett nekünk, az első órát leszámítva végig esett, és csontig hatoló hideg volt. Fantasztikus volt azonban, hogy ennek ellenére is vagy nyolcvanan eljöttek hozzánk, mosolyogva, lelkesen, tettre készen. Minden kutyánk - aki sétálhatott - legalább kétszer hatalmasat sétált, és persze a séta alatt  igyekeztek okosodni is. Közben az összes kennel - a házakat is elhúzva -  padlótól a plafonig ki lett fertőtlenítve. És mindenki mosolygott és vidám volt, senki sem tűnt didergősnek vagy fáradtnak. Az összefogás, és az az érzés töltött minket, amit leírni nem lehet, csak megtapasztalni: látni azt, ami a kutyáink szeméből sugárzik olyankor, amikor ennyi minden és mindenki csak körülöttük és értük forog.
Csodálatos nap volt, a végére még a Nap is előbújt és ránk mosolygott.
Nagyon elfáradtunk, de boldogan voltunk fáradtak, és mindannyian tudtuk, hogy lesz folytatás, mert rég éreztünk ilyen összefogást, ilyen segíteni akarást!
Vizslatúra-csapat, itt mást nem lehet mondani, csak azt, hogy fantasztikusak vagytok! Nemcsak a magyar vizsla fajtamentés, de az egész Futrinka Egyesület nagyon hálás Nektek!  Köszönjük, hogy léteztek!
(…a stábtagok már tervezik is a következő akciójukat, ami nekünk megint óriási segítség:
http://www.vizslatura.hu/hu/aktualis/782/a_vizsla_tura_csapata_ismet_segitseget_ker
 )


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése