2013. július 1., hétfő

2013. 24. hét

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 24. héten?

A magyar vizsla fajtamentés az év eddigi talán legnehezebb hetén van túl.  Azon felül, hogy a pillanatnyilag gondozásunkban lévő vizslák száma is jóval átlag feletti, a harmincat is meghaladja, sajnos nem csak egy, hanem több védencünkért aggódunk folyamatosan.

Retesz, Orret és Taxi egy vidéki gyepmester által kerültek befogásra, és onnan a gondozásunkba, állatkórházi karanténba. Retesz, a fiatal vizslafiú már betegen érkezett, de átmeneti javulás mutatkozott nála, és olyan szerencsés volt, hogy ideiglenes ápolókra is lelt, akik lelkiismeretesen hordták vissza a kórházba kezelésekre, és otthont biztosítottak a számára azokra a rövid időszakokra, amiket kórházon kívül tölthetett. Retesz kitartóan küzdött, velünk együtt, de állapota a gondos ápolás mellett is válságosra fordult, az Állatorvostudományi Egyetem intenzív osztályára került, ahol a speciális vizsgálatok sem segítettek az állapotának okát és a gyógymódot megtalálni. Reteszben ott volt az utolsó pillanatban is az élni akarás, hálás volt, de meggyötört teste nem bírta tovább, péntek éjjel elment közülünk. Rengetegen várták a híreket róla, rengetegen szurkoltak neki, amit ezúton is köszönünk, és rengetegen próbáltak segíteni, de az ismeretlen ellenséget több orvos bevonásával sem sikerült legyőznünk. 

Retesz halálának okára remélhetőleg a boncolás majd fényt derít, hogy a jövőben jobban fel tudjuk venni a harcot.. Az Állatorvosi Egyetem magára vállalta ennek költségeit, hiszen számukra is fontos lenne alaposan megismerni az okokat, amik ehhez a tragédiához vezettek. Számunkra ez nagy könnyebbség, mivel Retesz több hetes kezelésének költségei olyan összegre rúgtak, amelyre még nem volt példa az Egyesület történetében. Egy pillanatig sem bánjuk, és bármit, mérhetetlenül sokat megtettünk volna érte, s most is ugyanígy tennénk. De a számlák mégiscsak itt maradtak, rendeznünk kell őket, és a segítségünkre váró többi kutya jövője is csak úgy biztosított, ha felelősen, az anyagi korlátainkat figyelembe véve fogadunk újabb védenceket. Retesz nem mások elől vette el az esélyt, de az általa ránk rótt teher, annak anyagi és érzelmi súlya nyomja a vállunkat, és amíg nem könnyebbül, csak limitáltan tudunk újabb védenceket vállalni.

IMAG0663

Sajnos a küzdelem is folytatódik, mivel Taxi, a drótszőrű német vizsla is rosszul van. Egy éjszakát tölthetett ideiglenes befogadónál, a másodikat sajnos már ismét kórházban töltötte. Számára is, hiszünk benne, hogy a gyógyuláshoz az orvosi ellátáson túl egy átmeneti gazda szeretete vezetne, azonban jelen állapotában csak kutyával nem rendelkező befogadó mellé kerülhet. Ha valaki így is tudna ennek a fiatal, barátságos német vizsla kannak átmeneti otthont biztosítani, jelentkezzen a magyarvizslasos@gmail.com e-mail címen.

IMG_7166

orretOrret, aki a három fiú közül a legjobb állapotban érkezett, és az előző hét legelején a leghamarabb elhagyhatta a kórházat, úgy tűnik, végre a gyógyulás útjára lépett, hála a töménytelen roborálószernek és a speciális diétának, a szervezete úgy tűnik, le fogja küzdeni a kennelköhögés-szerű betegséget, ami kínozta. Még az orvosi vizsgálatok megerősítésére is várunk, de a köhögés múlóban, a kedélye pedig egyre jobb, Orret egyre vidámabb.
Nála a héten a kontrollvizsgálaton kívül egy szemész-látogatást is meg kellett szerveznünk, hogy vakságának okát és a lehetséges megoldásokat felderítsük. Sajnos úgy tűnik, Orret vele született betegségből adódóan vakult meg, a hályog a szemén nem műthető, illetve nem nyerheti vissza látását.  A további problémákat elkerülendő, rendszeres ellenőrzésre szorul a szeme, és egy pupillaszűkítő szemcseppet is kipróbálunk nála. Orret ettől függetlenül teljesértékű életet tud élni, bámulatos tempóban alkalmazkodik az új körülményekhez, napról-napra bontakozik ki, és nagyon boldog az új, biztonságot és szeretet nyújtó átmeneti otthonában. 




Ha az eddigiek nem lettek volna elegendőek, akkor szomorúan kell megjegyeznünk, hogy még egy fronton háborút kell viselnünk, Tárnoki kennelsorunk lakói között is köhögős betegség terjed, több vizslánk érintett benne, de egyelőre még egyiküknél sem javasolta az orvos antibiotikumos kezelés megkezdését. 

A kennelköhögés főszezonjában kiemelten nagy segítséget jelent mindenféle roborálószer, immunerősítő, vitamin (Béres csepp, Aloe First gél, C-vitamin) és köptetők (Prospan és Stodal szirupok), melyek patikában vény nélkül kaphatóak, az antibiotikum kúrára szorulók számára a kiegészítő probiotikumok (Normaflore). Kérjük, akinek módjában áll ilyen adománnyal támogatni védenceinket, legyen szíves az info@futrinkautca.hu címen jelezni, és közösen kitaláljuk, hogyan tudná eljuttatni a legegyszerűbben az adományát a tárnoki kutyákhoz. Természetesen az adományozókat szeretettel várjuk a kennelsoron is, ha esetleg szeretnék személyesen megismerni azokat, akikhez az adományuk kerül. Köszönjük!

Jutott egyéb állatorvosi kör is a hétre: Hamilkár, a veterán német vizsla varratszedésen esett át, és bár nem telt kalandok híján a mellkasáról és hasáról leoperált duzzanatok utáni lábadozás, a galléros korszak és Hami leleményessége próbára tette ideiglenes befogadóját, Juditot, mostanra rendben, gyógyultnak tekinthetőek a sebek. Köszönjük Juditnak, hogy gondosan ápolta és továbbra is bírja Hamilkár egyáltalán nem öreges tempóját!

Hamilkár


 













hét nem csak a gyászról és a küzdelemről szólt azért, egy kis megnyugvást és örömöt hozott a hétvége: új, németországi otthonába utazhatott partnerszervezeteink jóvoltából Sissy Spacek, a fiatal vizslalány, akinek itthoni jelöltjei visszaléptek, Tili a drótos matróna, Konrád a csupaszőr álvizsla, Virsla a másik drótos szépségünk, Flamingó, aki  túl volt már itthon egy sikertelen örökbeadáson, Panna a csodaszép csokivizsla, Kend, a fehérvári ASKA menhelytől átvett drótos vizsla fiú és Mezei Elly, a fiatal vizslalány is. Már meg is érkeztek az első találkozásokról a boldog fotók, és mi ilyenkor fellélegzünk: nekik sikerült, az ő életük már sínen van.


photoA héten egyetlen védencet vettünk át a várólistánkról. Helyi állatszerető emberek segítségével és szervezésében Balassagyarmatról került fel hozzánk Messzi, a két év körüli magyar vizsla fiú. Sajnos, a tüneményes, barátságos, nyugodt vizslafiúval, bár érkezése napján egészségesnek tűnt, másnap vissza kellett térni az állatorvoshoz, mert levert, bágyadt volt és hányt. Kullancsot nem találtunk benne előző nap, azonnal babézia elleni kezelést kapott és infúziót, estére már jobban is lett, de most még érte is drukkolnunk kell... Vikinek köszönjük a szervezést, a türelmet, amellyel kivárta, amíg helyet találtunk Messzinek, Klárinak pedig, hogy erőn felül fogadta őt!









A Futrinka Egyesület Magyar Vizsla fajtamentő csoportja köszönni, hogy ismét ott lehettünk a Vizsla Túrán és képviselhettük a fajtamentést. Külön köszönetet szeretnénk mondani azért, hogy a meghívó levélben felhívtátok a gazdik figyelmét a konzervgyűjtési akciónkra, valamint azért is, hogy a Facebook oldalatokon kiemelt helyen népszerűsítettétek vizslás mintájú támogatói pólóinkat és trikóinkat.
A legutóbbi, pátkai túrán rekordmennyiségű adományt gyűjtöttünk: 112.500 Ft pénzadomány, néhány zsák táp és jutalomfalat, 2 doboz teniszlabda és több mint 110 doboz konzerv gyűlt össze! Ez hatalmas segítség a mentett kutyáink számára, KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! 
Természetesen ott leszünk a következő, pilismaróti Vizsla Túrán is!


ózer
A tacskó fajtamentéstől a héten, a Jagdgefahrten e.V. németországi szervezetünk segítségével kettő kutya költözhetett külföldi családba. Az egyikük kifejezetten a nálunk megrekedt diagnosztizálást és gyógykezelést folytatandó: Ózer, az alpesi tacskókopó. Szerencsére az új helyén a  vártnál gyorsabban elkezdett nyitni a világra, az ottani állatorvosok és a hegyi levegő, valamint a személyre szabott figyelem talán-talán segítenek neki visszatérni a normális-közeli élethez.












Tiger, a félénk törpe tacskó kan ideiglenes befogadóját hagyta hátra, hogy egy másik, átmenetinek induló családban folytassa az életét, de aztán a sors úgy alakította, hogy az a bizonyos család más az érkezése másnapján tudta, hogy ők tulajdonképpen mindig is erre a tündéri, elragadó kiskutyára vágytak. Érdekes, de nem szokatlan: mi ezt sokszor előre sejtjük, mégha a kutyákra jelentkezők nem is merik egyből kimondani, vállalni az elköteleződést.



Persze túl szép lenne, ha csak kifelé áramolnának a kutyák... A héten azonban nem a várólistáról vettünk át új védencet, hanem egy régi védencünk került vissza hozzánk, aki a gazda távollétébeni ugatásával vívta ki a szomszédok haragját. Nipp szerencsére visszakerülhetett korábbi ideiglenes befogadójához, Orsihoz, akitől éppen csak kirepült Tiger. Reméljük, hogy Nipp nem lesz nálunk sokáig.

Nipp 016
Az örökbeadás feltételeként szükséges ivartalanításokkal sem álltunk le a héten sem, három kutyánk is átesett a beavatkozáson. Mind a három kutya másért volt különleges még a műtétek megszervezését illetően is. Témából egy emlődaganatot is el kellett távolítani, amelynek a szövettani eredményét még várjuk. Venom és Váci-Lechter Morzsi pedig nem túl elegáns viselkedése miatt okoztak fejtörést, de végül ők is elvesztették a koronaékszereket. Tekintettel arra, hogy ők ketten minden változást nagyon nehezen élnek meg, olyan állatorvost kerestünk számukra, aki annyira kicsi bemetszést ejt a műtéthez, amennyi minimálisan szükséges lehet, így a seb gyorsan gyógyul, s elkerülhető a gallér viselése is.


Az alap tevékenységi csoport az adósságkupaca tetején ül, egyelőre nem látszik a kiút, kicsit reménytelen most minden. Sok-sok állatorvosi költséggel járó kutyáink, mint amilyen Sunny volt vagy Lujza, a basset hound két speciális igényekkel bíró macskát is gondozunk, akiknél szintén felpörgött az állategészségügyi költség-számláló. A kutyáink nagyon kicsi hányada van ideiglenes befogadónál, a többségük kutyapanzióban várakozik, ami napi szinten kutyánként 600-1000 Ft-ot jelent, ezt előteremteni egyre inkább úgy tűnik, hogy képtelenség. Nagyon örülnénk, ha lennének olyan támogatóink, akik rendszeresen utalnának akár havi 1-2.000 Ft-ot, hiszen úgy lehetne mire számítanunk, lehetővé válna a tervezés, de természetesen minden adománynak nagyon örülünk, hiszen a védenceink számát csökkenteni jelenleg csak örökbeadással tudnánk, az örökbefogadási kedv viszont a nyári hónapokban meglehetősen alacsony, ez pedig nem kedvez a keverékeknek...

A héten egyetlen kutyánk hagyott el minket: ajkai Sári, a tündéri, mindenkivel nagyon kedves kutyalány egy korábbi védencünk, Filip mellé váltott jegyet, s meg sem állt Németországig. Furcsa, hogy itthon senki nem látta meg benne azt a kis csodát, ami ő valójában. Ritkán futunk bele ennyire normális, kiegyensúlyozott kutyába, mint amilyen ő.

DSCF7030.JPG

A német dog fajtamentés a héten vegyes hírekkel jelentkezik. Két nagyon jó hír mellett, egy rossz is van sajnos.A rossz hír: Amy szopornyicás. Sajnos nincs jól, kedvetlen, lázas, nem eszik. Sürgősen ideiglenes befogadót keresünk neki, ahol lábadozhat. Sokat segítene neki, ha családi környezetben, vigyázó és szerető kezek között tölthetné napjait, ezzel is segítve mielőbbi gyógyulását! Aki tudja őt vállalni, kérjük jelentkezzen a nemetdogsos@gmail.com e-mail címen. Köszönjük!

Amy 002 

Most jöjjenek a jó hírek is! Hét hónap után az egyik legrégebbi védencünk gazdis lett. Marshallt már nem adják senkinek az ideiglenes befogadói. Titokban reménykedtünk, hogy egyszer csak megszületik ez a döntés részükről, hisz Marshall nagyon jó helyen van náluk, igazi szerető, gondoskodó családra lelt. Nellinek és Gusztinak köszönjük a rengeteg segítséget, törődést, és sok boldogságot kívánunk a közös életükhöz!

Marshall 242 

Nitta, a rettentően félős dogunk szerdán átköltözött ideiglenes családjához, akik valószínű, hogy a végleges befogadói is lesznek. Nagyon izgultunk a költözése miatt, hisz pórázon is alig tudott sétálni, minden idegentől nagyon félt, szóval kétséges volt, hogy egyáltalán létrejön-e a költözés. Szerencsére Nitta szépen vette az akadályokat, különösebb ijedtség nélkül beszállt az autóba, és elindultak az új lakóhelyére. Első híreinkből idéznék egy mondatot: "Lehet hűteni a pezsgőt, nagyon jól haladunk, az első farokcsóválásra csak 48 órát kellett várnunk! Nitta üdvözöl mindenkit, köszöni szépen jól érzi magát!" Reméljük továbbra is minden rendben lesz.

Nitta 020

Egy rövid korszak is lezárult a héten. A Petissimo online állatáruház támogatói oldaláról ugyan lekerült a Futrinka Egyesület, de az elmúlt időszakban általatok részünkre felajánlott tápokat természetesen átvehettük. Nagyon szuperek vagytok, összesen 220 kg táppal lettünk gazdagabbak, amelyet tárnoki kennelsorunk lakói fogyaszthatnak majd el! Köszönjük a Petissimo.hu csapatának is, hogy ebben a lehetőségben részünk lehetett, nagyon hálásak vagyunk érte, s mindenkinek jó szívvel ajánljuk őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése