2013. július 3., szerda

2013. 25. hét

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 25.héten?

Ha egy igazán esélytelen, problémás kutyánk gazdára talál, az mindig örömre ad okot, hiszen nem túl sűrűn fordul elő, pedig sajnos bőven vannak olyan védenceink, akiket ezért vagy azért nehezebben tudunk örökbeadni. A tacskó fajtamentés Váci-Lechter Morzsija sem a könnyen kezelhető, barátságos tacskók táborát gyarapította, sőt! Morzsit harapás miatt adta le a saját családja a váci gyepmesteri telepen, ahol kritikán aluli viselkedésével sikerült elérnie, hogy túl sokan nem akartak hinni abban, hogy ő egyáltalán rehabilitálható. Szerencséjére a váciakkal jó kapcsolatot ápolunk, így amikor szóltak, hogy nézzük meg, megnéztük. És elhoztuk őt, bár  meg kellett küzdeni azért, hogy a szállítóboxba kerülhessen. Kiképzőhöz került, aki lassan, de biztosan feltérképezte Morzsi alapvetően félelemből táplálkozó, de súlyos kihágásokban megnyilvánuló agresszióját. Mostanra sem problémamentes, de türelemmel és szeretettel kezelhető. Magunk is meglepődtünk, amikor egy érdi család jelentkezett, hogy szeretnék megismerni őt. Az első egyeztetéseket látogatás követte, majd ezen a héten megtörtént a csoda: Váci-Lechter Morzsi gazdához költözött.

Nem csak ő költözött azonban gazdához, az örökbeadások tekintetében remek hetet zártak a sparhelt lábúak. A nem megfelelő tartási körülmények miatt a gondozásunkba visszakerült Ritmus szintén új otthonra lelt, ahol nagy-nagy szeretettel vették őt körül már az első pillanatban. Köszönjük Mónikának, hogy a visszavétel és az új otthonra találás közötti időt nála tölthette ez az aprócska kutyalány.

ritmus

Téma, a karcagi gyepmesteri telepről átvett, bizalmatlan kutyaként érkezett tacskó szuka Keszthelyre tette át a székhelyét. Szerencsére nálunk szépen kinyílt, az embereket feltétel nélkül elfogadta, így reméljük, hogy az új helyén is minden rendben alakul majd. Téma emlődaganat eredménye még sajnos nem jött meg, de reméljük, hogy nem a rák lesz az, ami ezt a reményteli kapcsolatot idő előtt megkeseríti majd. 

Téma

Tablet, a különleges színű tacskó kan sokak figyelmére számot tarthatott, de végül nem kellett ismeretlen jelentkezőket szűrnünk, mert a számára átmeneti elhelyezést biztosító befogadóink örökbefogadták őt egy korábbi védencünk, Lestyán mellé. 

tablet

Degu, a szálkás szőrű tacskó szuka átesett az ivartalanításon, s bár kicsit későbbre terveztük a gazdához költözését, az ideiglenes befogadója megváltozott lehetőségei miatt a műtét után egyből a rá várakozó családban landolt, amit szerintünk nem is bán. Degu így nem töltött túl sok időt a gondozásunkba, de van még bőven kutyánk, aki gazdára vár.

IMG_4913

A héten egy új tacskós védenccel lettünk gazdagabbak. Egy kelet-magyarországi település egyik utcájáról érkezett Danol, a fiatal-felnőtt szálkás szőrű tacskó keverék kan, aki már hosszú hetek óta ott bandázott egy másik keverék kutyával. Mivel a településen élők nem ismerték, s nem is örültek a váratlan jövevénynek, így mennie kellett. Ezen a hétvégén sikerült megszervezni az érkezését, s szerencsére ideiglenes befogadóhoz költözhetett. Egyedi azonosítója nem volt, de mivel talált kutya, így 14 napig az eredeti gazdáját keresi.

danol

A hétvégén az egyik ideiglenes befogadónknál, segítőnknél tacskós traccs-party volt, amelyen több korábbi védencünk is részt vett. Reméljük, hogy a jövőben lesz még alkalom arra, hogy a tacskós közösség is összefuthasson, s mindannyian élvezhessük kedvenceink gondtalan játékát, futkosását.


A magyar vizsla fajtamentés "három a kislány" hetet zárt, mert három szuka kutyánk esett át az ivartalanításon. Rozál és Gwendolin a tárnoki kennelsort hagyták hátra a műtét napján, de sajnos, mivel nem sikerült nekik ideiglenes befogadót találni, a kennelsorra is kellett visszatérniük a műtét után, ott lábadoznak. Nagyon sokszor leírtuk már, de tényleg hihetetlen nagy segítséget jelent, ha valaki akár átmenetileg is, de magához tud venni egy-egy kutyát. Az ideiglenes befogadók tapasztalatai nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a védenceink hirdetéseit pontosítani tudjuk, így nagyobb eséllyel találva meg számukra a tökéletes családot is, illetve a családi lét önmagában egy tanulási folyamat, így mire a végleges család befut, az ideiglenes befogadóknál szocializálódó kutyáink a civilizált kutyalét főbb szabályait már megtanulhatják. A harmadik ivartalanítódó ideiglenes befogadónál él, ő Bokréta. Szerencsére mind a három kutyalány műtétje jól sikerült, szépen ébredtek, s bár a nagy melegben nem biztos, hogy a tölcsér-viselésre szavaztak volna, de ügyesen elviselik, így a sebük is szépen gyógyul. 


Bár azt mondhatnánk, hogy csak az ivartalanítási beavatkozások miatt kellett az állatorvost felkeresni. Sajnos nem így volt, mert Taxi kutyánk, a fiatal német vizsla kan nagyon beteg. Nála is köhögéssel indult az egész, de aztán az állapota rosszabbra, már-már a Reteszéhez hasonló, kritikusra fordult. Szerencsére neki sikerülhet felépülnie ebből, mert bár volt néhány olyan nap, amikor az sem volt biztos, hogy a következő órát megéri, de most talán már azzal, hogy elkezdett enni, megtörtént az áttörés. Kérünk azért mindenkit, hogy ne felejtse el a drukkokat, nagyon-nagyon nagy szüksége van rá ennek a kutyának.

IMG_7170

Az alap tevékenységi csoporttól Zli, a lovardai balesetes macska esett át az ivartalanításon, illetve kapott egyedi azonosító chipet, majd a megtalálóinak köszönhetően elhagyhatta a kórházat is. Az első beszámolók alapján Zli nem annyira vad, mint egy igazi, teljesen szocializálatlan macska, mert keresi az ember társaságát, az érintést is jól viseli, de a számára bizonytalan helyzetekben inkább ráfúj az érdeklődőre, biztos, ami biztos alapon. Zli végleges gazdát keres, ahol nyugalomban, benti tartás mellett élheti mostantól életét. Az előző időszakából bőven van mit kihevernie ennek a csodálatos megjelenésű cicalánynak.

zli

Nem csak egy cicalány keres gazdát, hanem egy sármos cicafiú is, Meru személyében, aki viszont még nem tökéletesen gyógyult, viszont mostanra kellően stabil az állapota, hogy szerető családban fejlődhessen, épülgethessen tovább. Meru továbbra is imbolyog, az orrát, fenekét tisztítani kell, illetve speciális ételt kap, amiből egy tégelynyi - ami Meru napi adagja - 500 Ft-ba kerül. Az oltási programját megkezdte, de az ivartalanítása egyelőre a jelenlegi állapota miatt elhalasztásra került. A leendő gazdinak vállalni kell az oltási program folytatását, Meru későbbi állapotától függően az ivartalanítást, illetve a speciális gondozást is. Nem kis kihívás, kérjük, hogy aki csak a cuki, fehér cicát látja benne, az ne jelentkezzen, mert Meru tényleg elhivatottságot igényel.

meru6
 
Ezen a héten német dog fajtamentő csoportunknál is zajlottak az események.

Sajnos bekövetkezett amitől féltünk, Amy szopornyica tesztje pozitív lett. Kis könnyebbség a rosszban, hogy szerencsére nagyon hamar találtunk neki ideiglenes befogadót - igaz, csak átmenetit - ahol gyorsabban gyógyulhat. Az első hírek szerint, szinte alig köhög, és már nem folyik az orra. Érkezéséhez képest már most is sokat hízott (29 kg volt, mikor átvettük, most 36 kg!), de továbbra is gyűjtetnie kell még a kilókat.
Továbbra is keresünk neki olyan ideiglenes befogadót, aki hosszabb távra vállalná Amy gondozását, jelenlegi helyéről hamarosan el kell őt hoznunk.
Aki tud segíteni, kérjük, hogy írjon a nemetdogsos@gmail.com címre, köszönjük!
 
Amy 017

A héten gazdára talált Herceg is. Az idősebb sárga kan kutyus, közvetített kutyaként szerepel nálunk. Várólistán szerepelt egy ideije, majd egy nagyon szimpatikus pár fogadta őt örökbe, akik először egy másik dogunk után érdeklődtek. A személyes találkozón azonban kiderült, hogy a saját kutyák nem látták annyira elbűvölőnek Harveyt, így abban maradtunk, hogy tovább keressük a megfelelő kutyabarátot nekik. Ez a kutybarát pedig Herceg lett. Az első ismerkedés remekül zajlott, kölcsönös volt a szimpátia, így a héten Herceg már át is költözött új családjához, Ágiékhoz. Sok boldogságot Herceg!

Sárga dog 003

Csütörtökön bejelentést kaptunk egy talált doggal kapcsolatosan. Szombatig tudott vigyázni rá a megtalálója, így szombat délelőttig feltétlenül oda kellett érnünk a kutyáért. Sikerült is fuvarost találnunk, aki már éppen odaért Gyöngyösre, mikor megtudtuk, hogy a kutya meglógott a megtalálóktól. Lelkes fuvarosunk közel 2 órán át kereste Igort, de sehol sem találta. Elindult vissza Budapestre. Ahogy visszaért, ismét hívást kaptunk: Igor megvan! Tehát irány vissza Gyöngyösre. A második kört egy másik kedves segítőnk vállalta, nekik köszönhetően Igor - aki nálunk Idoru lett - a szombat estét már Tárnokon töltötte, biztonságban.
Köszönjük a segítséget Juditnak és Balázsnak is!
Idoru gazdikereső státuszban van, érdeklődni felőle a nemetdogsos@gmail.com címen lehet, köszönjük!

Idoru 018

1 megjegyzés: