2017. március 1., szerda

Magyar vs. német vizsla

Ideiglenes befogadóként az egyik feladatom, hogy minden „kutyámról” írni kell egy kis beszámolót. Ez általában nem egy bonyolult feladat, általános jellemzők, hogy jön ki más kutyával, gyerekkel, kisállattal. Monorocky esetében szinte az ideális kutya látszatát keltené egy ilyen összefoglaló:
Nagytestű, aktív kutya. Emberekkel és más kutyákkal (kanokkal és szukákkal egyaránt) barátságos, kisállat mellé nem ajánlom mivel nagyon erős a vadászösztöne. Alap képzettsége megvan, ül, fekszik, kérésre helyére megy és ott is marad. Nagyon szeret labdázni és erdőn, mezőn futni, szaladni. Tényleg egy nagyon barátságos bájos imádnivaló kutya. Fiatal, de nem kölyök és álomszééép.

​Monorocky 5 év körüli rövid szőrű német vizsla, bújós és okos kutya, nagyon igényli az emberi közelséget, 
rutinos, aktív életet élő gazdának ajánljuk

Ha magyar vizsla lenne, itt véget is érne a beszámoló és várnánk a tömegek jelentkezését, hisz ki ne akarna egy ilyen csodás kutyát társául. De ő német vizsla… Aki ismeri a fajtát egy sóhajjal továbblapoz, hogy megnézze a többi gazdi keresőt, mert nem hozna egy ilyen csapást az életébe, aki nem ismeri annak adnék most egy kis kiegészítő tájékoztatót:
• A vizslák általában nagy mozgásigényű vadászkutyák és pont. Ha a magyar vizsla nagy mozgásigényű, akkor a német vizsla hatalmas-óriási-kielégíthetetlen mozgásigényű (ez nem vicc). Másfél órányi labdázás után pont ugyanúgy folytatná mintha éppen akkor indultunk volna el sétálni. Ha valamilyen csoda folytán mégis sikerülne lefárasztani testileg, akkor jön a következő feladat:
• A vizslák nagyon okosak, de míg a magyar vizsla az eszét arra használja, hogy kitalálja, hogy a gazdi mit szeretne és hogy tehetné boldoggá, a német vizsla azt próbálja kiagyalni, hogy a szabályok amiket hoztunk mennyire képlékenyek… Ha szeretnénk békés boldog kutyás életet, akkor napi 2x15 percnyi szellemi fárasztás is kötelező (nem ajánlott, hanem KÖTELEZŐ)

Jóda 6 év körüli drótszőrű német vizsla szuka, rutinos gazdinak ajánljuk, aki kiegyensúlyozott, 
kiszámítható napirendet tud neki biztosítani sok mozgással

• No akkor van most már egy mind fizikailag mind szellemileg fáradt kutyánk, örülhetünk úgy 8 órán keresztül, mert estére úgy töltődik fel mintha a héten nem is foglalkoztunk volna vele egyáltalán, de hogy további kedvet csináljak hozzá van még pár apróság (ami nem tudom, hogy magyar vizsa németvizsla különbség-e, de ettől még tény)
• Rocky szeret ugatni, nem kicsit vagy néha, hanem nagyon és folyton. Üvölt ha nem tetszik neki valami, üvölt ha boldog, üvölt ha szomorú, üvölt ha olyan feladatot kap ami nem tetszik neki, üvölt ha nem kap feladatot és hosszasan sorolhatnám, de szerintem ez is tiszta sor.

Maximilian 4 év körüli drótszőrű német vizsla kan, nagyon emberközpontú, könnyen kötődik, 
sok szeretet igényel, ugyanakkor határozottságot és aktív életet

• Rocky folyamatosan teszteli, hogy mit és mennyire gondolok komolyan. Kőkeményen fel kell állítani és be is tartatni a szabályokat, mert egy apró pici megingás (pl najó most felmehet az ágyba egyszer, vagy megkapja a vacsit akkor is ha nem marad csendben, mert sietek) nála azt jelenti, hogy ezt a szabályt többé nem létezik.
• Szeret apportírozni. Nagyon. Gyakorlatilag, ha hagynánk, akkor az egész napja ebből állna. Ha nincs labda van helyette tégla, kő,bot, 2literes kólásüveg (az azért a legviccesebb mert kiharapva az egész lakást végig lehet spriccelni)

Matifu 6 év körüli drótszőrű német vizsla kan, nagyon igyekszik megfelelni, okos és figyelmes, 
hatalmas a mozgás igénye, sportos, aktív életet élő gazdának ajánljuk

• Hosszasan sorolhatnám még a viselt dolgait DE
Annak ellenére, hogy mint minden német vizsla extrém terhelést ró a környezetére, imádom. Nincs még egy kutyafajta aki úgy tud dünnyögni, bújni hízelegni mint ők. És álomszépek. És bájosak. És okosak. És sorolhatnám hosszasan.

Azt gondolom, hogy míg a magyar vizsláknál közepes mennyiségű elszántsággal és nagyon sok szeretettel el lehet boldogulni, addig egy németnél csak az elszántságnak kell 1000%-osnak lenni, a szeretetnek még többnek és nem baj ha van humorból is bőven otthon, mert szükség lesz rá.


-Kata-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése