2013. szeptember 24., kedd

2013. 35. hét

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 35. héten?

Eljött sajnos az az időszak, amikor folyamatosan a segítséget kell kérnünk ahhoz, hogy rendezni tudjuk a számláinkat, hogy kifizessük a panziós költségeinket, a munkabért, az állatorvosi tartozásainkat, egyszóval mindent, mert a tartalékaink kimerültek, a következő adó 1%-os bevételünk pedig csak október végén várható, tehát addig csak a támogatóinkra számíthatunk, hogy ne menjünk szép csendben csődbe, s ne veszélyeztessük a gondozásunkban lévő kutyákat.

Még normál lendület mellett is nehéz előteremteni az éppen aktuális fizetendő dolgok fedezetét, de ezen a héten nem tervezett, nagyobb összegű állatorvosi látogatásokba is belefutottunk... Így megint kérnünk kell...

Mihályra még sokan emlékeznek talán, ő az az idős, kövérkés tacskó keverék, aki a nagykanizsai menhelyről került a gondozásunkba, majd egy korábbi örökbefogadónkhoz került ideiglenesen, de véglegesen beleszeretett. Mihály viszont betegeskedett az utóbbi időben, s sajnos már felmerült az altatása is, mikor eljutott hozzánk a hír, s a beszélgetés alapján azt feltételeztük, hogy a problémák hátterében valami egészen más áll, mint amit addig gondoltak az orvosok, így került Mihály a Primavet Állatkórházba, ahol gerincműtéten esett át. Bár lassú gyógyulás vár rá, de újra teljes életet élhet szerető családja oldalán.


A tárnoki kennelsorról Bogáta került kórházba, miután véres habot hányt, illetve alvadt vérből állt a széklete. Készült vérkép, speciális laborvizsgálatok, székletvizsgálat, ultrahang, röntgen, hogy kizárjuk mind a mérgezés, mind a belső vérzés lehetőségét, s egyelőre úgy tűnik, hogy valamiféle komolyabb gyomorgyulladást szedett össze a mi csokoládé sztaffordunk. Reméljük, hogy jövő héten már elhagyhatja a kórházat.

Bogáta 026

Ezekhez képest apróságnak tűnhet Gamandor ivartalanítása, de ez sem volt az egyszerűbbek közül való, mert Gamandornak az egyik heréje a hasüregben maradt, onnan kellett kioperálni, s így a műtéti hegei is duplázódtak.

Gamandor 001

Az alapos cicagyerekek körül is történtek változások. Jó hír, hogy Enter gazdához költözött, innentől egy hozzá hasonló, de már ivartalanított cirmos kandúr mellett tölti majd mindennapjait.

enter 1

Escet is látogatták, de egyelőre az ő esetében még nem dőlhetünk hátra nyugodtan, hiszen a látogatók, bár imádták a kis játékos cicát, de még hezitálnak, hiszen nem régen veszítették el 17 éves macskájukat, s nem tudják, hogy készen állnak-e már egy új társra.

IMGL6955

A magyar vizsla fajtamentés védencei közül is volt a héten egy, aki a Primavet Állatkórházba került, ahol gerincműtéten esett át, ő pedig nem más, mint Suba. Ezt a kutyát a paksi menhelyről vettük át, ahol már hónapokat töltött, érdemi ellátás nélkül. Az érkezésekor nagyon sovány volt, illetve a mozgása nagyon esetleges, nagyon bizonytalan. Most a műtéttel talán sikerül enyhíteni a fájdalmat okozó nyomást, s innentől megindulhat a gyógyulás útján.
Videó Subáról:

s

A héten több védencünk is útra kelt. Németországi partnerszervezetünk, a Jagdgefahrten e.V. most tartotta az éves gyűlését, melyre minket is meghívtak. A Futrinka Egyesület három fővel képviseltette magát, de nem mentek üres kézzel, hiszen több védencünket gazdi vagy befogadó várta már odakinn. 

Elutaztak a német vizsla keverék kölykök, akikre sajnos - bár elismerjük, tényleg nagyon helyesek - kizárólag komolytalan érdeklődők jelentkeztek, pedig egy német vizslát felnevelni nem egyszerű feladat. A versenylovakról elnevezett csapat innentől Németországban keresi a boldogulását.

photo (2)

Szintén elutazott Vendel, a siheder német vizsla, akinek az életéért sokat küzdöttünk, mire sikerült megoldani a rejtélyt, s fény derülhetett arra, hogy a kritikus állapotát vegyszer okozta mérgezés idézte elő. Mostanra tökéletesen felépült ő is.


Német vizslát Magyarországon örökbeadni nagyon nehéz - bár mostanában úgy érezzük, hogy általánosságban igaz sajnos ez a mondás - de ha még egy korosabb kutyáról is van szó, akkor szinte lehetetlen. Tádé, a tündéri, de nem túl briliáns agyú német vizsla kan Németországban befogadóra lelt, így maga mögött hagyhatta a kennelt.

_KCS8131

Tádéval tartott magyar vizsla társa, a hat éves Füles, akiért szintén nem volt tolakodás, de addig, amíg az ingyenes hirdetési portálokon ingyen vagy pár ezer forintért árulják a magyar vizslának tűnő kölyköket, addig egy középkorú, de nagyon kedves, okos kutyára nem fognak sorok állni...

_KCS8156 copy

Szintén elutazott Pracli, aki az utóbbi időben nagyon lesoványodott nálunk, s egyre rosszabbul viselte a kennelt. Korábban ő soha nem volt egyedüli kutya, nagyon nagy szüksége lett volna egy megbízható kutyatársra, s állandó szeretetre és figyelemre, a kis lelke minden rezdülésének ápolására. Ezt most egy németországi befogadó fogja majd megadni neki, mi pedig nem is lehetünk boldogabbak, hogy ő is az utazók közé kerülhetett.

_KCS8124

A németországi találkozó amúgy nagyon remekül sikerült. 

A Jagdgefahrten e.V azon egyik kiemelt német partnerszervezetünk, aki nem csak a kutyák mentésében, átvételében segít nekünk, hanem rengeteg egyéb dologban támogatja Egyesületünk, korábban és folyamatosan is olvashattok az "akcióikról" Futrinkás életünkben.
Nagyon jó és baráti kapcsolatot is ápolunk velük, ami ebben a sokszor sok szomorúságot, konfliktust generáló helyzetben létfontosságú. Nekik pedig nagyon fontos az, hogy a kinti támogatóiknak, segítőiknek minél reálisabb képet mutassanak a professzionális kutyamentésről.
Nyárvégi "Sommer Fest" nevű rendezvényük pont erről szól. Meghívják oda ideglenes befogadóikat, támogatóikat, örökbefogadóikat KUTYÁIKKAL együtt és egy tartalmas, de könnyed napot töltenek el együtt különböző programok keretében. Ügyességi verseny, különböző tréningek, agility bemutató, különböző hobbyvadász versenyek, közös ebéd, tombola, amiket mindenki adományként ajánl fel és persze kötetlen beszélgetések.
A Futrinkás csapatot Adri, Judit és Nóra képviselte, akik a hosszú és fárasztó utat egykori védencünk körében pihenhették ki másnap. A nagyszerű hangulatú eseményen ott volt többek között, hogy csak az elmúlt időszakból említsünk pár nevet, a csodálatos német vizsla páros, Muci és Tibi,  Páter, Gigi, Odolin, Bokréta, de ott volt Hero, azaz CJ, és még sokan mások is. Nagyszerű érzés végleges családjukkal, gazdáikkal, kisimultan és boldogan látni a kutyákat, akikért annyit aggódtunk, akikért annyit küzdöttünk
Az odaút minden viszontagsága feledésbe merült ezáltal a nap által, rengeteg boldog, kisimult, régi mentvényünkhöz és új gazdáikhoz volt szerencsénk, sok mindenkinek mesélnünk kellett munkánkról és a kutyája szomorú előéletéről, cserében pedig történeteket halhattunk mostani boldog életükről.
Ez az a pont, amikor az ember tudja és érzi, hogy a rengeteg stressz, energia és pénz, amit ebbe beleölünk igenis megéri! Nincs ennél csodálatosabb.
Másnap adományokkal tele autóval és feltöltődve vágtunk neki a hazaútnak, 1300 km-nek!

jg sommerfest  adomannyal megrakodva

Az utazás megszervezésén kívül számos egyéb dolog is történt a magyar vizsla fajtamentés háza táján. Leona és Lilian a két drótszőrű magyar vizsla szuka elhagyta a kennelsort, de ők nem gazdához, hanem egyelőre ideiglenes befogadóhoz költöztek. Ott talán több és alaposabb információ derülhet ki róluk a családban éléssel összefüggésben, ami nagyban hozzájárulhat majd a számukra tökéletes család felkutatásához.

Lilian

Leona

Szintén ideiglenes befogadót váltott Vadász, de ő opcióval tette, így a befogadó családnak van rá néhány hete, hogy eldöntse: szeretnék-e véglegesen megtartani ezt a csodálatos kutyát vagy továbbra is gazdit keres. A hírekkel hamarosan jelentkezünk.

vadasz

Nyurga, a "majdnem vizsla" kanunk a héten átesett az ivartalanításon. A műtéti beavatkozás költségét a Jagdgefahrten e.V. partnerszervezetünk finanszírozta, amiért nagyon hálásak vagyunk.
Az ivartalanítási kampány blogját itt olvashatjátok: http://futrinkahundekastration.blogspot.hu
Természetesen Nyurga továbbra is gazdát keres, de ideiglenes befogadónak is nagyon örülne.


Természetesen, mint azt sokan gondolhatják is, ha szabadult fel hely az utazások, költözések miatt, akkor a várólistáról, illetve sürgősségi bejelentések alapján máris érkeztek az új kutyák... És nem is tévednek, akik így gondolják, mert ezen a héten rekord számú új védenccel bővült a magyar vizsla fajtamentés gondozotti köre, így nagyon-nagyon hálásak lennénk, ha új ideiglenes befogadókat is találnánk, hogy a panziós költségeinket csökkenthessük.

A segítségünket kérték például a tatai menhelyről, hogy egy fiatal, drótszőrű magyar vizsla szukát vegyünk át sürgősen. Ennek az oka az volt, hogy sajnos a menhelyen töltött 1 hónap alatt a kutyus betüzelt és szerelembe esett egy fiúcskával. Így az első lépése az új élet felé a műtőasztalon kezdődött. Tatáról egy állandó fuvarosunk az állatorvosi rendelőbe vitte, majd ivartalanítási műtétje után egyből Julihoz, szuper ideiglenes befogadónkhoz került Kecskemétre. Óriási köszönet illeti, hogy frissen műtve is bevállalta Mustárkát.

1235053_541481899240178_1702124738_n.jpg


Viri gazdától érkezett, már nem az elsőtől: kézről kézre járt ez a bájos drótszőrű vizsla szuka, miután gazdái külföldre kötlöztek. Viri panzióban kapott elhelyezést,  és "vendéglátói" csak szuperlatívuszokban tudnak róla beszélni érkezése óta. Hiányzó oltásait, chipjét pótoltuk, következő lépés az ivartalanítás. Furcsa módon eddig senki sem jelentkezett, hogy gazdája szeretne lenni ennek a drótos tündérnek, de szerencsére az egyik németországi partnerszervezetünk őt is felkarolta. 

Viri

Szintén gazdától érkezett Mafla és Csavargó, akik a bejelentés szerint együtt éltek, de valójában csak egy helyen, de nem együtt, így az összeköltöztetésük után sikerült is egymásnak esniük, aminek az lett a vége, hogy át kellett terveznünk a kenneljeinket, hogy ők külön lehessenek egymástól. Mafla egy barátságos, kicsit félénk, de kedves magyar vizsla kan, aki egyelőre nem nagyon érti, hogy mi történik vele. 

DSCF9606.JPG

Csavargó egy keverék kan, aki bár félénk, de nagyon megfelelni akaró, igyekvő, szeretettel teli, lelkes és csodálatos küllemű kutya. Ugyan ő nem vizsla, de mivel Egyesületünk egyik alapelve, hogy ha kutyatársaknak kérnek segítséget, senkit nem hagyunk hátra csak azért, mert nem a "mi fajtánk", így ő is a vizsla fajtamentés gondozását élvezi, s természetesen gazdát keres.

DSCF9610.JPG

Három talált, azonnali megoldást igénylő kutyával is bővült a csapatunk. A Győr mellett kóborló német vizsla szuka állatorvosi ellátást igényel, egyelőre ennek biztosítása a prioritás, miközben keressük az igazi gazdáját. A chipje alapján a tenyésztőjét megtaláltuk, de ő eladta a kutyát, akinek eladta, ő pedig elcserélte egy vadászatra, így tehát ők csak a volt gazdák, mi azt szeretnénk előkeríteni, aki reményeink szerint a kutyát jó körülmények között tartja, s kétségbeesetten keresi őt. Nem utolsó sorban van egy olyan oltási könyv a birtokában, amellyel érvényes veszettség elleni oltást tud igazolni a kutya számára.

fotó

A gyömrői gyepmester hívása alapján siettünk azonnal egy Dunaraszti határában talált szintén nagyon rossz állapotban magyar vizsla idősödő kanért. Rutinos, állandó fuvarosunk keresztségében a Bravó nevet kapta. A szeme sajnos neki is azonnali orvosi beavatkozásra szorult és soványságán is különböző roboráló szerekkel kell rásegítenünk a mielőbbi hízásra. Bravó nem fiatal, így a szervezet is lassabban fog regenerálódni, de karantén ideje után családi panzióba kerül, és ideiglenes befogadót keres! Bravó 14 napig eredeti gazdáját keresi, mivel chip nem volt benne, így érvényes oltási könyvvel kell igazolnia a tulajdonjogot és chippelési és orvosi költségeit meg kell térítenie!

bravó2

A Szentendrei szigeten, Pócsmegyer határában is kóborolt egy fiatal, "majdnem vizsla" lányka. Szerencsére megtalálója el tudta helyezni ideiglenesen ezt a mozgékony, szeretetéhes, dumálós csajszit. Neki is az eredeti családját keressük, bár az idő múlásával erre egyre kevesebb esélyt látunk. (Fili nevet kapta)

DSCF9002.JPG


Szegőt a szeghalmi gyepmesteri telepről vettük át helyi állatvédők felhívása alapján. A német vizsla keverék fiúcska nagyon rossz állapotban érkezett hozzánk, a szemei azonnali kezelést igényelnek és mielőbbi műtétet, a kóros soványsága és a laborja is azt mutatja, hogy sajnos már egy jó ideje éhezett is! Szegő most már biztonságban van, egyelőre kórházi ellátásra szorul! Ha hozzá tudtok járulni akár egy kisebb összeggel is kórházi ellátásához az most hatalmas segítség lenne számunkra. A közleménybe írjátok be, hogy "Szegő".
Számlaszámunk: 10404089-49575251-57561000 

DSC_0132

A tacskó fajtamentéstől egy kutya csatlakozott a németországi utazókhoz a vak szálkás szőrű tacskó, Petra személyében, aki nagyon sokat köszönhet ideiglenes befogadóinak, hiszen egy igazán kiegyensúlyozott, s boldog kutyalány indulhatott az új élete felé.

1185836_669062759788889_1721912528_n

Volt a héten egy igazi meglepetés gazdisodás is: Buzgó az oroszlányi gyepmesteri telep rettegő tacskó keverék kanja véglegesítette magát második ideiglenes befogadó családjánál, de most már nyoma sincs annak a rettegő, riadt szemű kutyának, akit megismerhetett a világ. A szeretet, az odafigyelés tényleg csodákra képes!

mázli

Sajnos viszont az előző héten örökbeadott Csita vissza is került a gondozásunkba, mert az őt örökbefogadó hölgy nem mérte fel kellően jól, hogy ő mennyire lesz képes egy félénk, az emberekkel lassabban kapcsolatot építő kutyával együtt élni. Így Csita újra gazdát keres, de egy igazán türelmes, megértő és szerető ember személyében. 

DSC04160

Új kutyáink is érkeztek a héten. Lánchíd számára egy vidéki állatvédő szervezet kért segítséget, mert a gazdája nem tudta őt tovább tartani, de így is láncra verve élte az életét ez a fiatal, szálkás szőrű tacskó kan. Hihetetlen érzés, amikor egy-egy kutyaátvételnél a megmentendő kutya tudja, hogy mi történik, hogy neki most jobb lesz, lenyűgöző az a bizalom, amivel ilyenkor megtisztelnek minket. Lánchíd a lánc után egy belvárosi lakásban találta magát ideiglenes befogadónál. Talán nem kell részletezni, hogy mennyire élvezte a változást.

lánchíd2

Lánchíd mentésének lett egy nem tervezett kiegészülése is Dorma személyében, aki egy fiatal-felnőtt szálkás szőrű tacskó keverék szuka, aki érkeztünkre a kocsi mögé somfordált, s bár rettentően félt, alig várta, hogy hozzá szóljunk. Miután megtudtuk, hogy már egy hete ott kóborol, nem tudtuk őt hátrahagyni: betettük a kocsiba, s a kóborlásban megfáradt kiskutya szinte azonnal el is aludt. Az autóban szerveztük meg, hogy hová kerüljön, az egyik vizslás ideiglenes befogadónk segített ki minket még az éjszaka során, amiért nem lehetünk elég hálásak, köszönjük! Dorma a hétvégére már egy másik ideiglenes befogadóhoz került, ott tanulgatja tovább a lakásban élés szabályait.

fotó

Hiszti már régóta a várólistánkon volt, de csak most találtunk neki átmeneti elhelyezést. Próbáljuk megismerni őt, s kitalálni, hogy a nevét adó szeparációs szorongási probléma milyen gyorsan kezelhető, s hogy milyen gazdi lenne számára a legmegfelelőbb. Hiszti farka csonkolva van, ez is zavarja őt egy kicsit, de nem veszélyes mértékben. Hiszti természetesen - mint a többi védencünk is - örökbefogadható.

Hiszti 038

A heti beszámolót, s ez most sajnos általános lesz az elkövetkező időszakban, úgy fejezzük be, ahogy kezdtük: kérünk. Kérünk mindenkit, aki csak teheti, hogy járuljon hozzá a mentési költségekhez, hiszen mindig van mit fizetni, mindig gyűjtünk valamire... Most pld. a kennelsorunkon dolgozó alkalmazottaink munkabérére és járulékaira. Az adományokat a Futrinka Egyesület K&H Banknál vezetett 10404089-49575251-57561000 számú bankszámláján tudjuk fogadni, a megjegyzés rovatban fel kell tüntetni, hogy melyik tevékenységi csoportunkat segíti a felajánló: ALAP, VIZSLA, DOG vagy TACSKÓ.

Köszönjük!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése