2013. szeptember 27., péntek

2013. 36. hét

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 36. héten?

Ezen a héten kettő nagyobb rendezvényen is voltunk, amellyel lehetőség nyílt arra, hogy bemutatkozzunk a nagyvilágnak. Persze nem egyszerű összeszedni a csapatot, aki a standnál helytáll, a kutyákat szállítja vagy fogja, esetleg a szóróanyagok összeállításában segédkezik, de a végén mindig sikerül. Ha valaki úgy érzi, hogy szívesen segítene rendszeresen ilyesmiben, jelentkezzen az info@futrinkautca.hu e-mail címen.
A TV2 Csupa Nő elnevezés, több napon át tartó rendezvényén a Futrinka Egyesület Magyar Vizsla Fajtamentő Csoportja a Rex Alapítvány és a Tordas Zoo vendégeként vett részt, mivel az előbbi két szervezet ezúttal a magyar kutyafajták bemutatásán keresztül kívánta felhívni a figyelmet a felelős állattartás jelentőségére. A rendezvényen jelen voltak a résztvevő szervezetek volt és jelenlegi védencei is. A magyar kutyafajták között a vizslákat Kelly és Troy képviselte, Kézdy Judit pedig egy kerekasztal beszélgetés keretében mutatta be mind a fajtát, mind pedig az egyesület tevékenységét, különös tekintettel a magyar vizsla fajtamentésre. Szó esett még a nők szerepéről az állatvédelemben, illetve arról is, hogy miként vállalhatunk részt az állatok mentésében és a felelős állattartás népszerűsítésében.




A másik rendezvény már hagyományosnak mondható, hiszen minden évben jelen vagyunk: a százhalombattai városi napok keretében idén is több kutyánk számára nyílt lehetőség a bemutatkozásra, ami egyben azt is jelentette, hogy kimozdulhattak megszokott közegükből, a tárnoki kennelsorról. Volt olyan is, akinek annyira jól telt a napja, hogy több érdeklődő is akadt, aki szerette volna maga mellett tudni, pedig előtte nem igazán keltette fel senki érdeklődését: Ruzsin, a mi kis félős parson russel terrier lánykánk ezen a rendezvényen több ember szívében nyomott hagyott. Minden segítőnknek köszönjük, hogy lehetővé tették, hogy idén is részt vehessünk, s reméljük, hogy a következő százhalombattai rendezvény sem telik majd el gazdijelöltessé válás nélkül, hiszen az már hagyomány, hogy valaki az ottani bemutatkozás alapján gazdisodik.

Százhalombattai napok 050

A rendezvényeken túl is aktív hetet zártunk, bár ezt az utóbbi időben már nem tekinthetjük rendkívülinek, hiszen mintha kicsit megkergült volna a világ: egyre több a bajban lévő kutya, viszont egyre kevesebben szeretnének örökbefogadni... Nem tudjuk, hogy merre vezet ez az út, de amíg tudunk, addig igyekszünk segítő kezet nyújtani azoknak, akik a mi segítségünk nélkül esélytelenek lennének a boldog, gazdis életre. 

Az utóbbi időben egyre több magyar vizsla ősökkel is rendelkező keverék kerül a magyar vizsla fajtamentés gondozásába, reméljük, hogy számukra is sikerül megfelelő elhelyezést találnunk, de tudjuk, hogy az ő esélyeik alacsonyabbak még fajtatiszta társaikénál is...

Bleki, a fekete vizsla keverék a gazdájától került hozzánk. Ideiglenes befogadóhoz került, ahol kiderült róla, hogy nagyon fél a vihartól, illetve hogy nem szeret és nem is nagyon tud egyedül maradni, viszont ha mellette van valaki, akkor tökéletesen viselkedik a lakásban, s egy nagyon kedves, barátságos családi társ. 

bleki

Nopcsa Báró, az óriás magyar vizsla keverék szintén gazdától érkezett volna, ha a gazda ki bírja várni azt a kis időt, amíg megszerveztük az elhozatalhoz szükséges fuvart, de nem tudott várakozni, így a területileg illetékes gyepmesteri telepről kellett megoldanunk a kijutásukat. Nopcsa Báró nagyon soványan, gyulladt füllel került a gondozásunkba, de reméljük, hogy hamarosan összeszedi magát. Mivel erősen szökésre hajlamos, így lakásba szeretnénk őt örökbeadni, ha valaki egy jó kiállású, különleges megjelenésű kutyát keres, ne habozzon!

Báró Nopcsa von Őstulok, aka Latabáró

Vannak olyan szervezetek, akikkel hosszabb ideje együttműködünk, s ha tudunk valamiben segíteni, akkor igyekszünk azt megtenni - kölcsönösen. Így van ez a biatorbágyi Mancs Rancsal is, akiktől kettő magyar vizsla keverék kölyök került át hozzánk, mert az ő befogadójuk már nem tudta tovább vállalni a tartásukat. 

Nana szülei fajtatiszta magyar vizslák, de mégsem egy fajta: sokan nem tudják, hogy a rövid és drótszőrű egyedek külön fajtát képeznek. Nana nagyon szép, kedves, játékos, korának megfelelő viselkedéssel bíró kutyalány.

nana.u26

Monthy szintén kölyök még, neki is vannak magyar vizsla ősei, de ő kevésbé típusos, mint Nana. Szintén nagyon kedves, nyitott, mindenkivel barátságos, jó idegrendszerű kutya, aki családban érezné legjobban magát. Ivartalanítási kötelezettséggel fogadható örökbe.

fotó-6

A magyar vizsla keverékek mellett azért mások is érkeztek. Vácról érkezett hozzánk Tündér, a nagy kedves és fiatal-felnőtt magyar vizsla szuka, aki ideiglenes befogadónál nyert elhelyezést, s ha minden jól megy, nem marad sokáig a gondozásunkban, mert már az érkezése után megkezdődtek a gazdijelöltekkel való találkozás szervezésének előkészítései munkálatai. 

DSCF9521.JPG

Szintén ideiglenes befogadóhoz került a drótszőrű magyar vizsla lányka, Stefi, akit egyelőre még nekünk is meg kell ismernünk, hogy többet tudjunk róla írni, de az már most látszik, hogy csodálatos, játékos és kedves kutya.

s2

Szegő, a német vizsla elhagyhatta a kórházat, s ideiglenes befogadóhoz költözött, ahol most már családi környezetben tanulhatja a városi viselkedés alapjait úgy, hogy közben kénytelen macskakompatibilissé is fejlődni, ami az örökbeadása szempontjából sokat számít.

DSC_0132

A hétre kettő védencünk ment ivartalanításra a vizslás csoportból. Lilián, a drótos szukát ideiglenes befogadója kísérte a beavatkozásra. Szerencsére a műtét problémamentesen zajlott, Lilián szépen ébredt, s most már lábadozik.

DSCF8924.JPG

Viri ivartalanításának megszervezésében az ő átmeneti elhelyezését biztosító, székesfehérvári kutyapanzió, a Dog Garden csapata segített, ők juttatták el a műtétre, s a kislány náluk tölti a gyógyulási időszakát is, szerencsére vele is minden a legnagyobb rendben.

Viri 2

A magyar vizslás Nopcsa Báró nem érkezett egyedül, mert magával hozta szálkás szőrű tacskó keverék szuka társát, Kotort, aki ideiglenes befogadónál került elhelyezésre.

kotika1

Nem csak ő érkezett tacskó keverékként a tacskó fajtamentéshez, hanem egy 9 éves rövid szőrű szuka is, Tupi néni, akit a gazdái adtak le egy vidéki telepen, mert amikor boltba vagy bárhová máshová mentek, ő folyton utánuk indult, megbontva a kerítés integritását, így nem maradhatott. Mi csak a kennelsoron tudtuk elhelyezni, de nagyon fázós, így mielőbb szeretnénk számára ideiglenes befogadót találni.

fotó (1)

Lánchíd, a szálkás szőrű tacskó átesett az ivartalanításon, s a jó hír, hogy úgy néz ki: rövid távon révbe ér, mert ideiglenes befogadója erőteljesen elgondolkodott az örökbefogadásán.

új fiú

Kutyáink örökbeadásakor gyakorlatilag örök garanciát vállalunk védenceinkre, nem tovább ajándékozhatók, s probléma esetén is minket kell értesíteni, csakúgy, mint akkor, ha a kutya elveszik. Habeo, egy korábbi védencünk szerető családban élt, de rövid idő leforgása alatt háromszor kaptunk bejelentést a chipje leolvasását követően, hogy valaki megtalálta Budapest egyik belső kerületében. Három különböző elveszés, három felelős megtaláló, három segítségkérés. Az elsőnél figyelmeztettük a gazdát, a másodiknál szintén, de már azzal, hogy amennyiben nem tudja megoldani, hogy a kutya a bérházból az utcára jusson, a kutyát visszavesszük a gondozásunkba... És megtörtént a harmadik alkalom, szerencsére Habeonak baja nem esett, s a megtalálói vállalták ideiglenes gondozását is, merthogy őket rövid idő alatt a mancsa köré csavarta Habeo úrfi...

Habeo_028.jpg

Az alap tevékenységi csoporthoz érkeztek új kutyák, bár igazából nem terveztünk létszám-bővítést, de vannak azok a helyzetek, amikor nem tudunk sajnos nemet mondani.

Zewát, a 6-8 hetes keverék kölyköt segítőink találták egy hétköznap este Budapesten, egy kocsma ajtajához volt egy madzaggal kikötve. Aki ott hagyta, jelezte, hogy neki már nem kell. A jóérzésű fiatalok nem hagyták magára a pöttömöt, hozzájuk került, a parazitamentesítését megkezdtük, illetve hamarosan az oltási programját is elindítjuk, de szeretnénk felelős gazdát is találni számára.

IMAG0500

Gracie, a fiatal-felnőtt ír szetter szuka számára egy korábbi örökbefogadónk kért segítséget. Gracie az ő kutyájuk volt, de sajnos nagyon megnehezítette a lakásban való közös létet, hogy Gracie egyáltalán nem vált szobatisztává a rendszeres séták mellett sem, s mivel a család gyermeket vár, nem tudták tovább vállalni azt, hogy Gracie után fertőtlenítsék a lakást. A kivizsgálása megkezdődött, szervi ok nem áll a szobatisztaság hiánya mögött, de az már most látható, hogy a kutya enyhe neurológiai tüneteket mutat.

E02A8321_thumb

Söprű, a fiatal-felnőtt jack russel szuka egy vemhességből került bajba úgy, hogy sürgős műtéti beavatkozásra volt szükség, amely során egyben átesett az ivartalanításon is. A lábadozás időszakára elhelyeztük, de szeretnénk neki ideiglenes befogadót találni.

seprű

Bogáta, a kennelsor lakója elhagyhatta a kórházat, ahová véres-habos hányás és véres széklet miatt került, de sajnos nem lettünk okosabbak a kiváltó okot illetően, viszont az állatkórházi számlája a laborokkal, ultrahang és egyéb vizsgálatokkal, benntartózkodással közel 100.000 Ft-ba került, ami az alap tevékenységi csoport számára egy akkora összeg, melyet előteremteni nem igazán áll módjában a segítségetek nélkül. Kérünk mindenkit, ha teheti, hogy akár csak 500 Ft-tal, de járuljon hozzá a költségekhez a Futrinka Egyesület K&H Banknál vezetett 10404089-49575251-57561000 számú számláján keresztül, a megjegyzés rovatba írjátok oda: BOGÁTA.

bogáta

Talán tudjátok, hogy van lehetőség online tápot adományozni a Futrinka Egyesület védenceinek a www.vizslabolt.hu/tamogatás oldalon keresztül. Ezen a héten szállították ki nekünk az első hetekben összegyűlt adományt, ami 80 kg száraztápot jelentett. Nagyon szépen köszönjük!

20130905_180645

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése