2014. szeptember 8., hétfő

Köszönjük a 15.103.263 Ft-nyi adó 1% felajánlást!


Nem is tudjuk igazán, hogyan köszönhetnénk meg annak a sok-sok támogatónak, segítőnek, magyar vizsla, német dog, tacskó vagy egyéb kutyagazdinak, akik a 2013. évi adó 1%-ukról a Futrinka Egyesület javára rendelkeztek, a NAV értesítése alapján összesen

15.103.263 Ft

kerül majd Egyesületünk részére kiutalásra. Ehhez egy nyilatkozaton túl (amely beküldéséhez képest kb. 30 nap a kiutalás ideje) még az is szükséges, hogy az időközben megváltozott jogszabályi feltételeik mentén Egyesületünket ismételten közhasznúvá nyilvánítsák.

Korábban közhasznú szervezetként tevékenykedtünk, de idén újra igazolnunk kellett, hogy van olyan jogszabályban rögzített állami feladat, amelyet az állam helyett végzünk, ezáltal hozzájárulva a jogszabályi feltételek minél teljesebb körben történő teljesüléséhez. Mi úgy hisszük, hogy mind a kötelező információ-szolgáltatás, mind a kutyák elhelyezése, az Állatvédelmi Törvényben foglaltaknak megfelelő mentése közhasznú tevékenység, s reméljük, hogy ezt az elbírálást végző szervezetek is így gondolják. A hiánypótlási körön már túl vagyunk, most az eredményre várunk, immáron tűkön ülve, hiszen a jövőnk által sok-sok, több ezer kutya élete a tét.

Az idei nyár papírmunkái nem csak a közhasznúság újbóli kérelmezéséből állt, átestünk egy három évre kiterjedő NAV vizsgálaton, melynek fókuszában az adó 1% felhasználása állt. Tételesen, bizonylat-szinten vették górcső alá a költéseinket, s szerencsére mindent rendben találtak, így a vizsgálat pozitív eredménnyel zárult. Nem csak a tényleges kutyamentés területén, hanem könyvelésünkben, nyilvántartásainkban, belső szabályzatainkban is megfelelünk az előírásoknak.

A 15 millió forint hatalmas összeg, de sajnos még mindig nem elegendő arra, hogy
- saját tanyát vásároljunk, ahol a kutyák átmeneti elhelyezését biztosítani tudjuk, így továbbra is kutyapanziós kenneleket bérelünk, illetve ideiglenes befogadókkal dolgozunk,
- a kennelsori alkalmazottakon túl további, elsődlegesen az adminisztratív és szállítási feladatokért felelős munkatársat / munkatársakat alkalmazzunk,
- a teljes évi működési költségeinket fedezzük,
így minden támogatást továbbra is megköszönünk.

Egyesületünk továbbra is esélyt ad az esélyteleneknek, fajtamentő csoportjai pedig nem csak a fiatal és problémamentes szukákat, hanem az idősebb, súlyosan sérült, beteg vagy viselkedési zavaros kutyák számára is igyekszik a megfelelő átmeneti elhelyezést biztosítani.

2014. évtől nem csak chipezünk, veszettség és kombinált, majd ismételt kombinált oltást adunk, parazitamentesítünk, ivartalanítunk, hanem szívféreg-szűrést is végzünk, a szívféreg pozitív kutyáink kezelését is biztosítjuk, ami sajnos hatalmas kiadást jelent. (Jelenleg is több szívférges kutya kezelése van folyamatban.)

Rövid áttekintésként a főbb számadatainkról is írunk egy pár szót, hogy a feladatokhoz, költségekhez és a gondozott állatlétszámhoz mérten lehessen látni az általatok felajánlott adó 1% összegét, amiért újra és újra leírjuk: nem tudunk elég hálásak lenni!

2011-ben az egész éves működési költségünk 28.569 ezer forint volt, 9.778 ezer forint adó 1% bevétel mellett, ami az összköltség 34%-ra adott fedezet. Ebben az évben 301 kutyát és 3 macskát gondoztunk, így az egy mentett egyedre jutó költség 94.000 Ft körül alakult.

2012-ben a költségeink jelentősen nőttek, ami mögött a megemelkedett mentési létszám állt elsődlegesen. 34.617 ezer forintnyi költségünkre 11.983 ezer forintnyi adó 1% jutott, így a teljes évi kiadások 35%-ára biztosítottatok felajánlásaitokkal fedezetet. Ebben az évben 490 kutya és 9 macska ellátását kellett biztosítanunk, így egy mentett állatra 70.000 Ft kiadás jutott. (Jól látható az ideiglenes befogadók hatása, hiszen a náluk elhelyezett állatok után panziós költség nem merül fel, ami összességében jótékonyan befolyásolja a kiadási oldalt.)

2013-ban összesen 37.934 ezer forintból gazdálkodtunk, ennek 37%-át biztosította az adó 1%-ból kiutalt összeg (13.952 ezer forint). Ebben az évben tovább nőtt a gondozotti létszám, 524 kutya és 9 macska köszönhette nekünk az életét. Mivel egyre több problémás esetről kapunk bejelentést, sokszor már maguk a kutyát leadni tervező gazdák keresnek meg, így újra nagyobb teret nyertek a panziós elhelyezési igények, illetve a megkezdett vérvizsgálatok is többlet terhet róttak ránk. Egy mentett állat 2013-ban átlagosan 71.000 Ft kiadással járt.

Ebben az évben a 273. védencnél járunk, s az előző évről, évekről is maradtak a gondozásunkban kutyák, akiknek a panziós elhelyezését, ismétlő oltásait, egyéb gyógyszereit folyamatosan biztosítanunk kell. Emiatt is hatalmas segítség az adó 1% felajánlás, hiszen a jelenlegi adományozási kedv és szűkülő lehetőségek mellett csak ennek megléte esetén tartható fenn a minőségi állatvédelmi tevékenység sok-sok önkéntes bevonása mellett.

Köszönjük, tartsatok velünk továbbra is, kövessétek mentési munkánkat, kapcsolódjatok be segítőként eseti vagy akár állandó jelleggel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése