2014. szeptember 4., csütörtök

Mi történt a 34. héten a Futrinka Egyesületnél?

A kutya szemét. Vagy ha ez az állítás nem igaz, akkor mégis mi késztet embereket, hogy gondolkodás nélkül bedobálják őket kerítéseken...? Egyszerűen felfoghatatlan számunkra, hogy miért ilyen barbár megoldás mellett döntenek azok az emberek, akik valami miatt nem tudják tovább tartani a kutyájukat. Miért nem hoznak valóban felelős döntést, s kérnek segítséget vagy próbálnak valós megoldást találni...? 

Matutkát, az 5-6 hónap körüli vizslakölyköt egy kertbe dobták be. Valószínűleg így szerettek volna megszabadulni tőle előző gazdái. Szerencsére állatvédők bevitték egy közeli állatorvosi rendelőbe, ahol kiderült, hogy bizony a lába el van törve, műtétre szorul. Segítségünket kérték, nem mondtunk nemet, így Matutka a gondozásunkba került. Műtétje után ideiglenes befogadó várja. 14 napig eredeti gazdáját keresi!


A hét a kutyától-megszabadulni-akaró gazdák hete volt, akik mind a kerítésen való bedobást választották. Helytelenül.  Lolita is így került gondozásunkba, hogy egy állatorvosi rendelő kertjébe dobtak be egy idős magyar vizsla szukát. Lolita ideiglenes befogadóhoz került, egészséges, kedves, bújós vizsla.


Egyik tagunk Nadapon kutyasétáltatás közben talált egy magyar vizsla szukát. Chip nem volt a kutyában, azonban szerencsésen előkerült a gazdája. 

Aurél vizslánk sajnos visszakerült a családi panzióba, ahol lakott, mert ideiglenes befogadói, akik szerették volna őt örökbefogadni nem készültek még fel rá. Aurél így újra gazdikereső.


Nulu a 10 hónapos tündéri ám egyenlőre neveletlen ugra-bugra vizsla lány alig töltött pár napot a gondozásunkban, mert egy család aki már régóta szeretett volna tőlünk örökbefogadni azonnal meglátogatta és az ivartalanítás utáni lábadozási időszakot már új otthonában tölthette.


Trisztánnak sikerült annyira megerősödnie, hogy készen állt az ivartalanítására. sikeresen át is esett a beavatkozáson, és pár nappal később opciós ideiglenes befogadói a hivatalos papírok aláírása után gazdákká váltak, Trisztán pedig büszke gazdis kutyává.


A héten voltak a talált kutyák mellet más gazdisodóink is. Sol, Lunetta testvére, akiket egyik önkéntesünk talált az erdőben gazdához költözött. Örökbefogadása ivartalanítási kötelezettség vállalással történt.


Rézi, az ASKA Alapítványtól elhozott bűbáj, és extra kedves vizsla lányunk tárnoki kenneljét felváltotta egy kanapéra. Elutazott német partnerszervezetünkön keresztül. Légy boldog Rézi!


Uborkának sikerült az, amiről minden védencünk esetében álmodozunk. A gondozásunkba került augusztus elején, minden eredménye negatív lett, ivartalanítódott majd egy kedves sportos pár meglátogatta és azonnal beleszeretett és rá két napra már az új családjában a gazdik ágyában szuszogott. Bárcsak mindenkinek ilyen gyorsan tudnánk új otthont biztosítani.


Töki a Lőrinci határában talált magyar vizsla keverék, nem volt annyira szerencsés, mint Ubi, ő egy fél éven át várta, hogy ő érte is el jöjjön valaki. Addig sem unatkozott ideiglenes befogadójánál párszor átrendezte a lakást, de ezt csupán jó indulatból. A héten ivartalanítás után ő is gazdisodhatott és most már végleges otthonában kamatoztathatja lakberendezői tehetségét


A német dog fajtamentésnél ez a hét Zináról, a szemműtétjéről és a már kivizsgált púpeltávolításról szólt. 
A műtét jól sikerült, szépen ébredt az altatásból is. Ami miatt jobban aggódtunk, az a szem körüli varratok biztonsága volt. Hisz egy óvatlan pillanat, egy vakarózás, egy dörgölőzés és máris sérülhetnek. Emiatt egy pillanatra sem maradhatott védőgallér nélkül. Amik szépen fogyatkoztak is az elmúlt pár napban. De a lényeg, hogy csak napokat kell várni a varratszedésre, és utána költözhet is gazdihoz!


A Futrinka-féle vakállandó egy speciális képlet egyik eleme. Hogy miért mondjuk ezt? Mindjárt kiderül. 

A héten Orsó, az Illatos útról mentett vak szálkás szőrű tacskó kirepült, elhagyhatta ideiglenes befogadóit. Egy nagy rutinnal rendelkező kutyás család fogadta őt be, akik Németországból autóztak el érte, hogy megkönnyítsék és biztonságosabbá tegyék számára az utat végső otthonáig. 


Nem maradtunk sokáig vak tacskó nélkül, mert az egri gyepmesteri telepről érkezett egy szintén vak, szintén szálkás tacskó kan, Kotró, aki annak ellenére nem kellett gazdájának, hogy chipje alapján sikerült őt felkutatni... Kotrónak a farka is csonkolva van, mintha valaha vadásztak volna fele vagy maga lett volna prédája valami állatnak. Szerencséjére Orsó ideiglenes befogadói vállalták az elhelyezését, így most ők azok, akik leginkább magukon érezhetik a Futrinka-féle vakállandó hatását. Köszönjük a segítségüket ezúton is!


Kotró mellett még egy speciális igényű kutya került hozzánk egy vidéki menhelyről Mex, a gyönyörű szálkás szőrű tacskó kan személyében, aki ugyan ideiglenes befogadóhoz került, de pár nap után a kennelsoron landolt. Kennel-szindrómája van ugyanis, amikor épp nincs elfoglalva, kergeti a saját farkát. Sok-sok foglalkozással, lemozgatással, a helyes viselkedésminta megerősítésével ki lehet hozni ebből az állapotból, de az nem lesz rövid idő. Ezért is szeretnénk neki elkötelezett gazdit vagy ideiglenes befogadót találni, mert amúgy egy végtelenül kedves, más kutyákkal is barátságos jószág.


Gizinek nincsenek különleges elvárásai, ő egyszerűen likvidálta a gazdája tyúkjait, ezért telt ki a becsülete. Egészen Debrecenből utazott hozzánk, s bár korábban kinti kutya volt, percek alatt sajátította el a kanapés kutyalét alapjait.


A hétre is több műtét jutott, s szerencsére valakinél ez a gazdisodást is eredményezhette egyben. Csongrádi Bobi, a csongrádi gyepmesteri telepről mentett, a gazdája halála után altatásra ítélt szálkás szőrű tacskó kan negatívra tesztelődött szívféregből, így áteshetett az ivartalanításon, s még azon tölcséres módon gazdához is költözhetett. Egy kevésbé rutinos, de annál nagyobb szívű család várta őt Budapest XII. kerületében.


Talán esetében sem találtunk - szerencsére - szívférgességre utaló nyomot, így ő is megoperálódhatott. Neki viszont a műtét során apró csomókat talált az állatorvos az emlőiben, így a hátsó emlősor is eltávolításra került, de a csomók inkább valami jóindulatúnak tűntek ránézésre. A biztonság kedvéért kértünk szövettant, melynek eredménye még nem érkezett meg.


Hua, a szálkás szőrű tacskó hölgy is bejelentkezett az állatorvosaink egyikéhez, s a gyorsteszt negatív eredménye után rendben el is végezték rajta az ivartalanítási beavatkozást. 


Börze alig pár hete érkezett vissza a gondozásunkba, de szerencsére sikerült számára egy új, immáron tényleg véglegesnek tűnő családot felkutatnunk, akikhez ezen a héten el is költözhetett. 


Az esélyteleneket segítő csoportunknál folytatódott Párna kálváriája, ezt a hetet még az ivartalanítását végző állatorvosoknál töltötte, aztán visszakerült a tárnoki kennelsora, de már az érkezésekor láttuk, hogy valami nincs mégsem rendben, így elkezdtük szervezni eljutását egy másik együttműködő állatorvosunkhoz.


Egy új kutyával is gazdagabbak lettünk a bolhaekcéma miatt szőrhiányos Tia személyében, akit egy bolt elé kötöttek ki, s bár a chipje elárulta a gazda személyét, de az nem kívánta visszakapni a kutyáját, nem véletlenül vált meg tőle... Tia egy végtelenül csendes, alázatos, ragaszkodó, kis mozgásigényű, nagyon nyugodt kutya, aki kutyás tapasztalattal nem rendelkező gazda számára is tökéletes választás lenne, de idősebbek által is bátran választható társul. Reméljük, hogy erre nem kell sokat várnia, hiszen nem benne volt a hiba, amiért az utcára került, hanem sajnos ismét, mint ahogy már sokszor máskor is: az emberben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése