2015. október 5., hétfő

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 37. héten?

A Gazdasági Rádió interjút készített egy Egyesület elnökével.

A heti történéseknek van egy sajátos, belső üteme. Hol örökbeadásokban erősebb a hét, hol az érkezések száma ugrik meg, hol pedig a háttérmunkák kapnak  nagyobb figyelmet. Ez a hét határozottan az érkezésekről szólt.

A hét a vizsla fajtamentő csoportunknál is az érkezőkről szólt. Benitez a sátoraljaújhelyi gyepmesteri telepről érkezett a gondozásunkba.


Kóbor Benőke parvovírus fertőzéssel került a nyírmadai Kóborlók Állatvédelmi Egyesülethez, két hétig kórházi kezelésre szorult, s már az hatalmas csoda, hogy szervezete legyőzött egy olyan fertőzést, aminek túlélési esélye igen alacsony. Gondozásunkba kerülésekor ideiglenes befogadóhoz költözhetett.



Gigerlihez a kecskeméti állatvédők kértek segítséget csípőszalag szakadása miatt, érkezésekor az állatkórházba szállították, s hamarosan sor kerül az operációjára.



Almádi Dorka korábbi tulajdonosától került a gondozásunkba, akik megváltozott életkörülményeik miatt kértek számára segítséget.


Erre a hétre is jutott csoportunknak egy megdöbbentő mentés, Jánkó egy állatbarát kért segítséget tőlünk, a 8 hét körüli vizsla baba korábbi tulajdonosánál saját ürülékében és vizeletében élt, aminek következtében a bőre gyulladásba került, és egyik szemére elvesztette a látását… Szerencsére egy szemmel is tökéletesen tájékozódik, és kölyökkutyához illően eleven, játékos.



Gazdisodóink is akadtak természetesen a héten, a három M-baba közül , akik súlyos bőrbetegséggel kerültek a gondozásunkba, ketten szerető családra találtak, mely számukra nem okozott nagy változást. Moira és Manon ideiglenes befogadói döntöttek az örökbefogadásuk mellett.


Moira és Manon

Mr. Samu több mint egy éve él a gondozásunkban, nem tartozik az egyszerű esetek közé, retteg az erőszaktól, attól, ha valaki lefogja és korlátozza a szabadságát, legyen az egy nyakörv felhelyezése, vagy egy rutin orvosi vizsgálat, agresszívan lép fel, morog, vicsorog, harapni próbál. Az utóbbi időben sokat változott a viselkedése, ezért elérkezettnek láttuk az időt, hogy próbára tegyük őt idegen környezetben, egyik rutinos befogadónkhoz költözött át, s a vártnál nagyobb meglepetést okozott nekünk Samu.



A tacskó fajtamentéshez egy másik szervezettől megérkezett Cupi, a gazdája által leadott, 11 éves rövid szőrű tacskó kan, aki sajnos kritikus állapotban van, így neki minden odafigyelés, drukk számít. A kutya komoly szívproblémákkal küzd, a szervezetében víz gyülemlett fel, s kóros mértékben lesoványodott. Most gyógyszereket szed, illetve családi környezetben lábadozik, reméljük, hogy bizonyítja nekünk, hogy ő igazi tacskó, s nem adja fel.


Gazdája halála miatt került azonnal a gondozásunkba Sprotni, a négy éves szálkás szőrű tacskó kan, akit az örökösök a legközelebbi gyepmesteri telepen szerettek volna leadni altatásra. A kutya erős vadászösztönnel rendelkezik, de emberekkel kedves, ragaszkodó, megfelelni akaró. Határozott személyiség, de egyértelműen látszik rajta, hogy az örökösökkel ellentétben egykori gazdájának volt szíve, s nagyon szerette őt. Sprotni számára sürgősen ideiglenes befogadót vagy végleges gazdit keresünk.


Bundás már egy jó ideje a gyöngyösi gyepmesteri telep lakója volt, de elsősorban férfiakkal szemben mutatott mogorvasága, bizonytalansága miatt nem vitte őt ki senki. A telepre az eredeti gazdája adta le, hasonló okokból. Bundás egyelőre tényleg össze van zavarodva, de szépen nyit, úgyhogy látunk esélyt arra, hogy egy napon az előéletét maga mögött hagyva újra bízni fog az emberekben. A gyöngyösi gyepmesteri telepre rendszeresen nagyon sok kutya érkezik, a közeljövőben további három tacskó keverék szukát tervezünk a gondozásunkba venni, az ő elhelyezésükhöz sürgősen ideiglenes befogadókat keresünk.


Heves, a komoly autóbaleset után műtött, de visszamaradott tünetként inkontinenciával küzdő rövid szőrű tacskó kan gazdára talált, ideiglenes befogadója tartotta meg őt.


Szintén gazdis lett Tükör, a szálkás szőrű tacskó keverék kan, aki Kápolnásnyéken talált új otthonra, s szerencséjére az örökbefogadási látogatást sikerült olyan jól időzíteni, hogy pont ebédre futottunk be, így egyből le tudta tesztelni, hogy az új gazdija remekül főz.


Schwartz a kisvárdai menhelyről érkezett hozzánk, s hosszú hónapokat töltött a kennelsoron, de ezen a héten számára is hatalmas lehetőség nyílt, mert ideiglenes befogadóhoz költözhetett, s bár valószínűleg soha nem élt előtte lakásban, viszonylag gyorsan felfedezte magának a kanapé kényelmét.


Esélytelen keverékeink csoportjának segítségét az egyik belföldi együttműködő állatvédő csapat kérte egy idős szetter szuka számára, aki Molly néven ezen a héten meg is érkezett hozzánk. Egyelőre vérvételt intézünk, mert Molly elég kis fáradt és gyenge, sovány, de reméljük, hogy nincs mögötte semmi szervi vagy egyéb kiváltó ok.


Német dog fajtamentésünkhöz a héten egy kan kutya, Vadar érkezett.


Sajnos a hét szomorú hírrel zárult, Sherry dogunk gyomorcsavarodás miatt került kórházba. Azonnal megoperálták, de másnap reggelre újra folyadék gyűlt a hasüregébe, s sajnos a második műtétet már nem élte túl.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése