2013. augusztus 5., hétfő

Hűsítő helyzet, avagy leégtünk!


Kedves Futrinka Barátok!


Egy rendkívüli helyzetben egy rendkívüli hírlevéllel, kéréssel keresünk meg benneteket, mivel a számlánkon rendelkezésre álló pénz annyira kevés, hogy egyelőre nem látjuk biztosítottnak az sem, hogy az állandó költségeinket - a kutyapanziós helyek bérleti díja, a kutyagondozók bére, az elkerülhetetlen állatorvosi beavatkozások, állateledelek és gyógyszerek - ki tudjuk ebben a hónapban fizetni...
Tudjuk, hogy milyen kérni, amikor másoknak sincsen, de nem tehetünk mást: adományokból működünk, s az adó 1%-ból nekünk felajánlott összeg majd csak az ősszel várható... De addig is léteznünk kell, s nem hunyhatunk szemet a bajban lévő kutyák felett sem, mégha igyekszünk is racionalizálni az érkeztetési rendünket, akkor sem.

Sürgősen fizetendő, segítsetek összegyűjteni!

Hamarosan fizetnünk kell a júliusi kutyapanzió számláinkat, illetve a kutyáinkat gondozó alkalmazottaink is várják a bérüket. Mint tudjátok, nekünk nincs saját telephelyünk, de valószínűleg egy önálló telephely fenntartása sem lenne sokkal kedvezőbb. A kutyáink szerencsésebb része ideiglenes befogadóknál élhet, de a kevésbé szerencséseknek sincs rossz dolguk, hiszen a tárnoki kennelsorunkon napi több séta és foglalkozás vár rájuk, illetve további öt, jellemzően egy-két kutyánkat fogadni tudó családi panzióval is együtt dolgozunk, ahol védenceink már-már tényleg családban várakozhatnak, amíg rájuk talál az igazi.

Egy hónapban a kutyáink lakhatásának biztosítása meghaladja a 600.000 Ft-ot, egy kutya egy panziós napja átlagosan 600 Ft-ba kerül. Ehhez jön még a gondozók bére, ami csak a tárnoki kennelsoron jelentkezik külön, s egy kutyára átlagosan egy napra 400 Ft esik belőle. 

Panziós elhelyezést mindegyik tevékenységi csoportunk igénybe vesz, így nagyon megköszönnénk, ha akár egy-egy kutyánk egy napi ellátásának költségével - 1.000 Ft-tal - támogatnátok a mentési munkát.

Adományaitokat a Futrinka Egyesület K&H Banknál vezetett 10404089-49575251-57561000 számú bankszámlájára várjuk. A megjegyzés rovatban tüntessétek fel, hogy melyik csoportunk védenceinek az elhelyezéséhez járultok hozzá: KEVERÉKEK, VIZSLÁK, TACSKÓK vagy NÉMET DOGOK.

Közben az állatorvosi számláink is gyűlnek...

A Futrinka Egyesület minden védence számára maximális állatorvosi ellátást biztosít, így minden kutyánk oltva van veszettség ellen, illetve a kombinált oltást azokban az esetekben, amikor a kutya oltottsági előélete nem ismert, az első vakcinázást követően ismétlően is beadatjuk. Minden védencünk egyedi azonosító chippel ellátott, illetve kizárólag ivartalanítva adunk örökbe, így ezeket a beavatkozásokat is biztosítanunk kell. Szerencsére az ivartalanítások egy részének fedezetét németországi partnerszervezetünk, a Jagdgefahrten e.V. biztosítja, de még így van mire költenünk.

Bemutatjuk néhány, jelenleg aktuális, nagyobb, sokszor többszázezer forintot is meghaladó állatorvosi beavatkozást igénylő védencünket, de nem csak velük vannak apróbb-nagyobb tennivalók, mégha most ők is legmeghatározóbbak. Az élő állatok nem kertitörpék, mindig történik valami: egy fül- vagy szemgyulladás, egy bélfertőzés, esetleg egy kullancs okozta kór...

Az esélytelen, idős, problémás kutyákat mentő ALAP TEVÉKENYSÉGI CSOPORTUNK kiemelt védencei

Lujza, a bullmasztiff már régóta nálunk van, gazdája adta a gondozásunkba. Sajnos a korosodó kutya, bár dinamikus és aktív életet él, korát meghazudtoló módon jön-megy, s nagyon alkalmazkodó, ismeretlen eredetű bőrproblémával érkezett. A hátán nagyobb területeken megvastagodott a bőr és levedzett, illetve a lábait, hasát is sebek borították. Sok-sok vizsgálaton esett át, mire talán eljutottunk a megoldáshoz, amelyben éppúgy szerepet játszottak a hormonok - ez az ivartalanítással rendeződik, a paraziták és a korábbi rossz tartás. Lujza hét éves, emberekkel tökéletesen megbízható, de egyedüli kutyának való. Ideiglenes befogadót vagy gazdát is szeretne... Lujza állatorvosi költségei a 150.000 Ft-ot is meghaladták.

PICT0594

Lujza képeit itt lehet megtekinteni:

Ibolya néni a tökéletesen esélytelen kutyaként került be az Illatos útra. A kövérkés, hályogos szemű, idős és fekete kutyahölgy nem nagyon számíthatott semmi jóra a teltházas, forró nyári időszakban... Nem hagyhattuk őt hátra, de érkezése óta tudjuk: nem is nagyon lett volna esélye a túlélésre intenzív állatorvosi támogatás nélkül. A matróna taknyosan és levert állapotban érkezett, hasmenése nem a táplálék megváltozásából, hanem súlyos fertőzésből fakadt, mint ahogy a testén található szőrritkulások mögött sem a vedlés állt, hanem hormonális problémák. Túl van az általános, majd azt követően néhány speciális vérvizsgálaton, készült ultrahang, amely megállapította, hogy a korábban csak gyanúként felmerült Cushing-kór is a problémái között van... Ibolya néni állatorvosi költségei a 100.000 Ft-ot is meghaladták.

ibike

Ibolya néni képeit itt lehet megtekinteni:

Zli, a macska egyszerűen csak "ott volt", ahol nem lehetett magára hagyni: a Futrinka Egyesület által bérelt kennelsornak otthont adó lovarda mellett, súlyosan sérülten, sokkos állapotban. Nem nagyon hittek abban, hogy Zli felépül, de a cicalány küzdött, ahogy csak tudott. Mostanra ideiglenes befogadónál él, s várja, hogy eljöjjön érte az igazi, aki türelemmel és sok-sok szeretettel veszi őt körül. A sokktalanítás és a komoly műtéti beavatkozás, illetve a kapcsolódó állatkórházi tartás viszont több, mint 180.000 Ft-ba került...

10

Zli képeit itt lehet megtekinteni:

A MAGYAR VIZSLA FAJTAMENTÉS kiemelt védencei

Suba még csak most érkezett, de már jól látható, hogy nem lesz egyszerű menet, nem is értjük, hogy miért nem kértek számára előbb segítséget... A kutyát az elmondott történet alapján a befogáshoz lőtték meg, s a lövedék okozott olyan mértékű károsodást, hogy az a kutya mozgását akadályozta, leginkább csak feküdt. Mi nem tudunk olyan lehetőségről, amely kutyák befogásához éles lőszert tartalmazó fegyver használatát engedélyezné... Mindenesetre tény, hogy a kutyában van légpuska lövedék is, de ez a kisebbik baja, mert a járási gondjait a diszplázia és néhány csigolya egybecsúszása okozza, amely teljes kivizsgálást és valószínűleg műtéti beavatkozást is igényel. Nem is merjük egyelőre megtippelni, hogy hány százezer forinton áll majd meg a képzeletbeli számláló az állatorvosi költségeit illetően...

ss

Suba képeit itt lehet megtekinteni:

Vendel szintén nem régóta van nálunk, de már többet volt állatorvosnál, mint egy normális körülmények között cseperedő kutya egész életében... Küzdünk az életéért, mert a hasüregében mintha folyadék lenne, illetve folyamatosan megy a hasa, apatikus, erőtlen. Járt már ügyeleten, vizsgálták több mindenre laborban, egyelőre negatív eredménnyel, de lennie kell valami oknak, amit gyógyítani kell, hiszen Vendel még csak egy alig-múlt-kölyök, egy siheder, mégha nem is magyar, hanem német vizsla. Mindent megteszünk érte, de már most látható, hogy az állatorvosi költségei bőven hatszemjegyen záródnak majd, amit nekünk elő kell teremtenünk valahogy...

fénykép (2)

Vendel képeit itt lehet megtekinteni:

A szopornyica nevére a legkevésbé rutinos állatvédő gyomra is összerándul, hiszen ez a fertőzés nem tartozik a könnyen gyógyítható betegségek közé, sőt: sok állatorvos még ma is az állat azonnali altatását javasolja tekintettel a magas halálozási arányra, illetve a fertőzésveszélyre, de mi nem arról vagyunk híresek, hogy feladjuk. Minolta, a magyar vizsla kan is szopornyicás, s akként kell kezelnünk mindaddig, amíg nem produkál egy negatív szopornyica-tesztet, amire még akár több hónapot is várnunk kell majd. Az első időszak nagyon-nagyon nehéz volt, itt mindenféle immunerősítővel is támogatnunk kellett ezt a csodafiút, de mostanra szerencsére már "megáll a saját lábán". Állatorvosi ellátásának költségei a laborokkal és mindenféle csodaszerekkel együtt meghaladták a 150.000 Ft-ot.

558818_517962038250626_2127643044_n.jpg

Minolta képeit itt lehet megtekinteni:

A NÉMET DOG FAJTAMENTÉS kiemelt védence

A szopornyica nem kímélte más védenceinket sem. A német dog fajtamentéshez egy másik telepről érkezett Amy, aki csakúgy, mint Minolta, magával hozta a szörnyű kórt. Az első gyanús jelre elvégeztettük a szükséges teszteket, és sajnos a gyanú beigazolódott: ez az amúgy is nagyon sovány kutyalány is beteg. Megkezdődött a küzdelem, és nagyon úgy néz ki, hogy sikerült szembeszállni a szopornyica vírusával, s bár Amy még sokáig hordozója lesz, így az oltási programja átalakul, s az ivartalanítási beavatkozása is csúszik a nagyobb fertőzésveszély miatt, amit ő jelentene a környezetére, s ami őt is veszélyeztetni, hiszen a műtét miatti legyengült immunrendszerén újra győzedelmeskedhetne a kór, de Amy gyógyul. S ez a lényeg. Hogy helyettünk beszéljenek a számok is: Amy 29 kg volt, amikor megérkezett hozzánk, a klinikát 36 kg-mal hagyta el, jelenleg pedig egy fényes, selymes szőrű, 44 kg-os kutya. Tünetei teljesen elmúltak, a következő állatorvosi kontroll egy hónap múlva várható. Az állatorvosi költségek tekintetében sajnos nem állunk ilyen jól, azok összességében már meghaladták a 300.000 Ft-ot.

Amy 002

Amy képeit itt lehet megtekinteni:

A TACSKÓ FAJTAMENTÉS kiemelt védencei

Sajnos minden tevékenységi csoportunktól tudunk hozni aktuális, nagyobb állatorvosi számlát felhalmozó védenceket, nincs ez másként a tacskó fajtamentés esetében sem. Itt szerencsére a szopornyicát sikerült elkerülni egyelőre, de helyette igazi küzdelmet jelenthet a tacskóknál már-már megszokottnak számító, rendszeresen felbukkanó demodex fertőzés, amellyel a mostani időszakunkban egy egészen aprócska, két hónapos tacskó keverék kislánynak kell megküzdenie. Az atka elleni injekciók, támogató kezelések a kúra végére meghaladják majd a 80.000 Ft-ot.

image-1374400578650-V

Csiga képeit itt lehet megtekinteni:
http://gallery.site.hu/u/morzsa/futrinkautca/album241/csiga/

A másik tacskó-szintű klasszikus a "tacskóbénulás" néven ismert gerincsérv okozta bénult állapot, ami a hosszú gerincű fajtáknál sűrűbben előfordul. Egy korábban örökbeadott szálkás szőrű tacskó szukánk gazdája jelezte, hogy a kutya lebénult, s ők sajnos a megváltozott anyagi körülményeik mellett nem tudták volna biztosítani a műtéti feltételeket, de az állatorvosuk lokális szinten megkezdte a támogató kezeléseket. Mi viszont tudtuk, hogy egy-két szteroid injekció hatása kétséges, viszont minden elvesztegetett nap közelebb viszi a kutyát ahhoz, hogy véglegesen lebénuljon, s sürgősséggel megszerveztük az állatkórházi látogatását, amelynek eredményeként azonnali operációra került sor. Ennek köszönhetően Hella mostanra már újra tud járni, de még nem futkározhat, kímélnie kell a frissen operált területet. Hella állatkórházi költségei 130.000 Ft-ot tettek ki.

Hella ugyan már gazdis, de az egykoron volt védenceinket igazi vészhelyzetben nem hagyjuk magukra, s most ez volt.


P1150431.JPG


Hella képeit itt lehet megtekinteni:

Kérünk titeket, hogyha akár egy-egy fagylalt vagy hűsítő árával is, de hozzá tudnátok járulni védenceink költségeihez, tegyétek meg, nem kérnénk, ha nem lenne ez az egyetlen esélyünk arra, hogy rendezni tudjuk a számláinkat... Az, hogy innentől hogyan alakulhat a mentési munka, a TI KEZETEKBEN van, hiszen non-profit szervezetként csak az adományaitok vihetnek minket előre. 

Támogatásotokat a Futrinka Egyesület K&H Banknál vezetett 10404089-49575251-57561000 számú bankszámláján tudjuk fogadni, kérjük, hogy ne felejtsétek el feltüntetni a csoport nevét, akinek a támogatásotokat szánjátok: ALAP, VIZSLA, TACSKÓ vagy DOG. Ha azt szeretnétek, hogy átutalt forintjaitokból egyenlően részesüljenek a csoportok, a megjegyzés rovatba annyit írjatok: MINDENKI. 

 Köszönjük előre is, hogy velünk vagytok, hogy vagytok nekünk!

A Futrinka Egyesület csapata és védencei


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése