2014. április 15., kedd

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 15. héten?


     A Futrinka Egyesület élete négy tevékenységi csoportra bontva, de ezen csoportok szoros együttműködésében zajlik. Az egyes részlegeknek van külön vezetője és operatív csapata is, bár ezen a területen van, lenne hová bővülnünk, de ezek a csapatok igyekeznek megszervezni a beérkező és gazdához költöző, beteg vagy egyéb miatt figyelmet igénylő kutyák dolgainak koordinációját. Az Egyesület fokozottan figyel a működés feltételeinek megteremtésére, folyamatosan keresi a forrásokat, támogatókat, segítséget, hogy az összes hozzánk kerülő kutya biztonságban lehessen, s ha szükséges, extra költséges beavatkozásokat is biztosítani tudjunk számukra. 

          Sajnos nem állnak egyenlően ezek a csoportjaink, s bár mindannyiuk esetében nagyon nagy segítség a pénzadomány, ahol érdemi fejlődést kellene tudni felmutatni a jövőkép biztosíthatósága érdekében az esélytelen keveréket gondozó alap tevékenységi csoport. A keverékek kasszája üres, s bár most kapnak kölcsön belső forrásátcsoportosítással, de ez tartósan nem megoldás, így kérünk mindenkit, aki akár csak 500 Ft-tal támogatni tudná a tényleg senkinek nem kellő, problémás kutyáinkat, az a Futrinka Egyesület K&H Banknál vezetett 10404089-49575251-57561000 számlaszámán keresztül tegye meg. A megjegyzés rovatban kérjük feltüntetni, hogy ALAP.


            S hogy kik azok, akik a támogatást most fokozottan kérik? Közöttük van például Egres bácsi, akit egy vidéki menhelyről vettünk át. Sajnos hamar kiderült, hogy bőven van mit tenni az öregúrral, hiszen mind a két füle masszív gyulladásban volt, amelyből sajnos csak tartós, nagyon erős cseppekkel történő kezeléssel fogjuk tudni kihozni őt. Emellett a demodex is tombol a szervezetében, amelyre az oltások, speciális cseppek mellett is jobban oda kell figyelni, mert egyes helyeken a bőre sebes lett, gyulladt, a genny pedig a hirtelen jött jó időben a legyeket is vonzza... Egres bácsi emellett széklettartási gondokkal küzd, amellyel túl sokat nem tudunk tenni, de próbáljuk támogatni az idegrendszerét, illetve az ízületi fájdalmaira is non-szteroid gyulladáscsökkentőt szed. A leírás alapján azt gondolhatná az ember, hogy Egres bácsi elfekvő, de ez egy cseppet sincs így: Egres élvezi a hirtelen megnőtt figyelmet, a sok-sok foglalkozást. Éveket fiatalodott, szerencsére sikerült fogynia is, így kisebb terhet cipel, amitől néha már ugrándozni is van kedve. A kutyaiskolában pedig az egyik legjobban teljesítő jószág.


             Lénan egy ránézésre cuki, aprócska kutyalány, akit a korábbi gazdáinak sikerült olyan mértékben elrontani, hogy a bizonytalanságaiból építkezve egy terroristává vált. Szerencséjére a híre eljutott hozzánk, így kaphatott egy igazi esélyt. Jelenleg hozzáértő ideiglenes befogadó családban él, s ott tanulja a normális, harapásmentes viselkedés alapjait. A héten sor került az ivartalanítására, hogy az állatorvosi dolgaival utolérje magát, s hogy örökbeadható legyen legalább ebből a szempontból. Most már csak a viselkedését kell felzárkóztatni. Lénan esetében a cukisági-faktora az örökbeadást nehezíti, hiszen a képe alapján senki nem hiszi el, amit a jelleméről írunk... Úgy pedig nehéz lesz a számára megfelelő gazdává válni, hogy a leendő gazda nem tanul meg olvasni...


            A tacskó fajtamentésnél folytatódott a gazdisodási hullám, ami nagyon ránk is fért, hiszen az elmúlt hetek megemelkedett gazdisodási aránya mellett is bőven maradt kutya a gondozásunkban. 

           Meglepő, hogy itthon nem volt rá érdemi érdeklődés, pedig nem idős és barátságos is, de hosszú heteket kellett a kennelsoron várakoznia Potának, a miskolci gyepmesteri telepről mentett szálkás szőrű tacskó kannak, míg végül németországi partnerszervezeteink egyike, a Hundehilfe Phoenix találta meg az új otthonát Németországban.
            
          Meglepő hír viszont, hogy ez a hét kettő idősebb kutyánk számára hozott új esélyt, s hozott volna egy harmadiknak is, ha nem került volna kórházba... De ne ugorjunk a történések elé, kik is a szerencsések?

             Az ajkai gyepmesteri telepről átvett Csönd bácsira hirtelen kettő érdeklődő is befutott, közülük került ki az a három gyermekes család, akik ezt az idős, de agilis, aprócska kutyát magukhoz vehették. Csönd már az első percben felismerte, hogy eleve nem rossz a gyermekek közelsége az élelemszerzés szempontjából, de nagy-nagy bónuszpont, ha a családfő szakács, a munkahely pedig, amely innentől Csönd napközije is lesz, egy étterem. A Csöndről lecsúszott fiatal pár pedig "cserében" Tupi nénit látogatta meg... Hátha!


            Hana, az idős foxterrier hölgy is gazdára talált. A kennelsor elhagyása előtt még átesett egy kozmetikán, hogy igazán foxis küllemmel hódíthassa meg új családja szívét. Az első visszajelzések alapján Hana számára nagyon gyorsan ment a beilleszkedés, a lakás kényelmével is elégedett.



             Elvileg Hana társa, Totó is költözött volna, de ő sajnos a héten kórházba került, mert nem érezte jól magát, rázta a hideg, de láza nem volt. Az állatorvosok gyanúja a rossz májértékekre alapozott, de a vérképét illetően a májértékeiben nem volt elváltozás, ellenben a fehérvérsejt szám megemelkedett... A gyulladás hamar utat tört magának, Totó valószínűleg kennelköhögést szedett össze, s idősebb, az ivartalanításban legyengült szervezetét könnyebben támadta meg. Jelenleg állatkórházban van, kezelés alatt, de ha elhagyhatja a kórházat, akkor Hana mellé őt is szeretettel várják.

          
            Mint ahogy az előző heti beszámolóban megírtuk, Minta nem maradhatott tovább korábbi befogadójánál sem, így újra átmeneti otthont kellett váltania. Ez esetben tényleg opciós ideiglenes befogadóhoz került, aki saját magának szeretné megtartani őt.


          Beckham, a felnőtt szálkás szőrű tacskó kan átesett a héten az ivartalanításon, így már semmi nem állíthatja meg a gazdisodásban. Esetleg csak az a tény, hogy eddig egyetlen jelentkező sem volt, aki őt szerette volna magához venni...


            Hibrid, a tacskóként egy másik állatvédő szervezet által ránk hagyott kis termetű keverék kanunk közel egy évvel ezelőtt került a gondozásunkba. A kicsit bizonytalan-bizalmatlan, de jobb sorsra érdemes kan kutyát egy másik panzióban helyeztük el, de be kellett látnunk, ha nincs személyes kapcsolat, akkor őt nem fogjuk tudni örökbeadni, így Hibrid a hétvégén áttette a székhelyét tárnoki kennelsorunkra. A költözése másnapján már a kutyaiskolai foglalkozásra is beállhatott. Ugye lesz valaki az ő számára is?

            
         A héten új dog érkezett Egyesületünk gondozásába, a fiatal óriás, Omar. A langaléta szépség sajnos bőrbetegséggel küzd, demodexből gyógyul - a tulajdonosai ezért váltak meg tőle, mert macera volt orvoshoz menni vele. Nem könnyű a dolgunk vele, hisz 3-3-4 naponta fürdetni kell, naponta kap gyógyszert, illetve mindenféle immunerősítő szerre van szükség, hogy gyorsabban legyőzzük a demodexet. Az ellátása nagy odafigyelést igényel, és költséges is. De Omar remekül viseli mindezt, rendkívül barátságos, bújós, jóindulatú szépeség. Szombat óta máris belopta magát mindenki szívébe.
Érdeklődni róla a nemetdogsos@gmailcom e-mail címen lehet. 
Ideiglenes befogadót is keresünk neki, aki tudja vállalni a napi rendszerességgel beadott gyógyszert, a fürdetéseket, folyamatosan állatorvosi látogatásokat.


            A magyar vizsla fajtamentő csoport maroknyi csapata a héten több ivartalanítást és egy nagy utazást is leszervezett, de gazdajelöltekhez költöző védenceket is el kellett juttatnunk az új otthonaikba és friss érkezőnk is volt.

            A hét eleján átesett az ivartalanításon Szerra, Norda, és Izsó, mindannyian jól vannak. Bambita is átesett egy alapos kivizsgáláson mivel fájlalja az egyik mellső lábát.

             A héten a gondozásunkba került Dumbó, aki ugyan közel sem vizsla, inkább egy ridgebackhez hasonlít, de a sorsát a kezébe vevő segítő elmondása alapján tényleg nem maradhatott ott, és olyan körülmények között, ahogy eddig tartották. Dumbó gyönyörű és okos, nyugodt, kiegyensúlyozott, magától vonul el a szobakenneljébe aludni, szóval minden esélye megvan, hogy ne maradjon sokáig a gondozásunkban, de elsőként a teljesen elmaradt oltási programját kell pótolnunk.


         Ideiglenes befogadóhoz költözhetett szerencsésen Mono, Bambita fia is, aki így nem brillírozhat tovább a tárnoki kutyasuliban, de ezt nem bánja sem ő, sem mi.

               A hét második fele még sűrűbbre sikerült, új, németországi otthonuk felé vették ugyanis az irányt a védenceink közül Füy, Frim, a kis Kaja, Kerese, a gumiarcú, és a másik plus-size modell alkatú, imádnivaló szépségünk, Skubi néni is, valamint Randy, az ifjonc. Alig várjuk, hogy fotókat kapjunk az új otthonukból! 



           Ezen kívül Norda, a Muppet-showba illő drótos német vizsla szépségünk egy tündéri családba költözött, ahonnan, ha ügyesen beilleszkedik, már nem kell többé sehova költöznie. Nagyon bízunk benne, hogy így lesz, a szeretet és az odaadás megvan, egyedül a német vizslákhoz, még egy ilyen tündér példányhoz is kellő szigor lesz a kérdés a gazdajelöltek részéről, akik hatalmas szeretettel várták őt. 


           Citér, a szintén múltheti érkezőnk, akit lővésfélőség miatt adtak le egy vidéki gyepmesteri telepre szintén opciós ideigleneshez költözött, egy megfontolt, komoly elhatározással bíró, ámde vizslás tapasztalattal nem rendelkező fiatal lánnyal kell kellőképpen összecsiszolódniuk ahhoz, hogy véglegessé váljon a státusza. Drukkolunk nekik nagyon.
 


               Új, SoS érkező is jutott a hétre, Tótfalusi Aladár, aki gazdája halála miatt került el egy ismerős családba, ahol nem érezte jól magát, és nagy valószínűséggel őt sem érezték túl jól: az amúgy kedves és agresszió-mentes, de gazdája halála és a változások miatt nagyon megviselt és zavarodott kutya félni kezdett és ugatni az emberekre... Szerencsére, gyorsan lépni tudtnk, így mostantól egy nyugodtabb környezetben vár arra, hogy eljöjjön érte a álomgazdi. Beának köszönjük , hogy azonnal a segítségére sietett kérésünkre! 

             
             Végre papíron is gazdás lett Santos, a német vizsla fiú, akit egy igazán kitartó hölgy fogadott tőlünk örökbe, a lehető legjobbkor: Santos épp kezdett nagyon csúnyán köhögni, így nagyon sokat jelentett , hogy családba költözhetett, akkor még ideiglenes befogadói papírokkal. Azóta meggyógyult, iskolás lett, és az ivartalanításon is átesett, így végre a végleges papírok is aláíródtak ezen a héten.


           
          A hét végére a Vizslatúra és a Tárnoki kutyaiskola tette fel a pontot, mindkét esemény nagyon sokat jelent a számunkra és vizsláink számára.

           Ez a hét sem múlt el kutyaiskola nélkül. Meg kell mondani, hogy nagyon hiányozni fognak ezek a foglalkozások mind a kutyáink, mind a mi számunkra, hiszen rendszert vittek az életünkbe, s a kutyáink számára olyan extra figyelmet biztosítottak, amelyből csak profitálhatnak a későbbiekben. Rendhagyó volt ez a foglalkozás, mert a korábbi okosodó csapatból többen gazdára találtak, ideiglenes befogadóhoz költöztek vagy más ok miatt nem tartózkodtak a kennelsoron, így pótolni kellett többek között Hanát, Totót és Monót is. Meglepő újoncok csatlakoztak a már alapozottan okosokhoz, merthogy a kínálati oldalon nem igazán az egyszerű kutyákkal való bővítés eredményéből lehetett válogatni... Így lett iskolás két alkalomra Mérges, a múlt hétvégén érkezett szálkás szőrű tacskó kan, aki nagyon gyorsan alkalmazkodott, s iparkodott a feladatokat gyorsan elsajátítani. Szintén iskolás lett Hibrid, aki eddig egy másik panzióban élt. Nagyon hálás volt minden figyelemért, a kis golyószemű magához képest jól vette az akadályt. Egy rutinos kutyás vonta be a feladatokba Dixie Deet, a német dog hölgyet, aki bár félénk, de nagyon barátságos, jólelkű, így nem maradt végül óriás nélkül ez az iskolai időszak sem annak ellenére, hogy sajnos most dogot vállaló önkéntes eredendően nem jelentkezett. 

             A szocializációja érdekében bekapcsolódott Sting is a munkába, s a feladatok elvégzése közben inkább bizonytalanságáról, mint magabiztosságáról adott tanúbizonyságot... Igyekszünk a következő, egyben utolsó alkalomra is megszervezni, hogy ő ott lehessen, hiszen az óra végére egészen felengedett az amúgy mindig szigorú arcú óriás. Egy rutinos, de az érzelmeinek is teret engedő gazdi mellett Sting álomkutyává válhatna...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése