2014. április 22., kedd

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 16. héten?

      A Húsvéttal záródó hetünk a szokásosnál kevesebb, a köz érdeklődésére is számot tartó esemény tartogatott, de igazából minden hetünk hasonló, csak az arányok változnak: hol a háttérmunkából van több, hol a tényleges mentési/örökbeadási tevékenységből, de lényeges, hogy a kettő egymástól soha nem választható el. Lassan zárjuk a 2013. évet, készül a gazdálkodási és a tevékenységi beszámolónk is, de persze közben meg aktívan élünk a 2014-ben, hiszen a mentésre váró kutyák nem várhatnak.

      Sajnos egy rossz hírrel kezdjük a heti beszámolót, mert számunkra elfogadhatatlan: Ronit, az idős spánielt visszaadja az örökbefogadója, mert külföldre költözik. Megértjük, ha valakinek ilyen döntést kell hoznia, de nem tudjuk értelmezni, hogy egy társat, egy kutyát ilyenkor visszaadnak. Roni ráadásul a maga 12 évével igazán nem ezt érdemelné... De most újra gazdira vár. Egyedüli kutyaként vagy egy nyugodtabb, idősebb kutya mellett szeretne élni. Szobatiszta, lakásban szépen viselkedik.
 
 
        Autóból dobták ki Etyek mellett Wookiet, a keverék kant. Szerencséjére lovasok meglátták őt, s sikerült nekik begyűjteni ezt a fiatal-felnőtt, barátságos kan kutyát. Az autó típusát és színét látták, de a rendszámát sajnos nem... Mivel szeretnénk hinni, hogy nem a gazda volt az, aki szívtelenül kirakta ezt a ragaszkodó jószágot, így két hétig az eredeti gazdáját keressük Wookienak, vagy bárkit, aki felismerni véli a kutyát. Rajtunk is múlik, hogy meg lehet-e úszni büntetlenül egy ilyen cselekedetet.
 
 
       Rajtuk kívül további egy kutyával gazdagodott az esélytelen keverékeket mentő csoportunk Elic személyében, akit az Illatos útról hoztunk ki. A félős, bizonytalan kutya majdnem benn maradt, mert egy seb miatt kezelik a lábát, s így nem akarták őt kiadni, de aztán sikerült megegyeznünk, hogy a kezelést mi is folytatni fogjuk. Elic lelke azonban nagyobb támogatást igényel jelenleg, mint az apró, lábán lévő seb, mert az idegenekkel, elsősorban férfiakkal nem ápol jó viszonyt, fél tőlük, kapkodhat. Reméljük, hogy hamar sikerül maga mögött hagynia múltjának fájó emlékeit. Mi mindent megteszünk ennek érdekében.

 
        Azért egy jó hírrel is szolgálhatunk, hiszen egy igazi esélytelen keverékünk gazdához költözhetett a héten. Létra, az Illatos útról mentett kutyánk szerető otthonba tehette át a székhelyét tárnoki kennelsorunkról. Nagyon jó érzés őt a kanapén látni, örömmel olvassuk, a beszámolókat, illetve első lépéseit a gazdis kutyalétben. 
 
         A tacskó fajtamentés egyik idős védence, Totó végre elhagyhatta a kórházat, s szerencsére onnan már nem a kennelsorra, hanem korábbi társa, Hana mellé gazdihoz költözhetett. Hana ugyan elsőre megmutatta neki, hogy még mindig ő a főnök, de Totó ezt nem bánta annyira, sokkal inkább érdekelte az új környezet, az új élet.
 
 
         Mintáról írtuk, hogy ideiglenes befogadót kellett váltania, de ez a váltás olyan jól sikerült, hogy a héten már az örökbefogadásáról is számot adhatunk, ugyanis a beilleszkedése mind a környezetbe, mind a befogadók szívébe tökéletesen sikerült. 
 
 
        Nem tudjuk, hogy alakul majd Beckham sorsa, mindenesetre a héten neki is el kellett jönnie első átmeneti otthonából, hogy tovább folytathassa hódító útját. Beckham egy emberekkel barátságos, de más kutyákkal nem kompatibilis szálkás szőrű tacskó (keverék) kan, aki most már tényleg csak a tökéletes gazdára vár.
 
 
          Egy új kutyával is bővült a tacskó fajtamentés csapata. Bellát, a szálkás szőrű tacskó szukát a váci Zöld Menedék menhelyéről hozták el gazdái, de sajnos a saját kutyájukkal nem jött ki jól, állandóvá váltak a verekedések, illetve gondot jelentett Bella rendkívül szökős természete is. Nehezítésként kiderült, hogy Bella tüzel, így elkötelezett, megbízható befogadót is kellett találnunk számára. Szerencsére egy korábbi örökbefogadónk vállalta őt. Bella a tüzelés után lesz örökbefogadható, amikor már átesik az ivartalanítási műtéten. 
 
 
         Magyar vizsla fajtamentő csoportunk hete nagyjából állatkórházban és rendelőkben telt, több tervezett és nem tervezett orvosi kör is jutott a hétre.
        A nem tervezett körök között volt Szarvasi Döme, az egykoron harapós, azóta macskásan bújós 35 kilós ölebbé szelídített vadászebünk orvoslátogatása, akinek bűzmirigygyulladás miatt volt szüksége gyógyszerre és kezelésre.
 
 
           Izsó, a nemrég ivartalanított vizsla mixünk jobban ránk ijesztett: egyik nap hányt, remegett, rosszul volt, így azonnal elkezdtük szervezni a kennelsorról orvoshoz jutását. Az állatkórházban kiderült, az aggodalmunk jogos volt, részleges gyomorcsavarodás lépett fel nála, így azonnal átesett egy sikeres műtéten. Szerencséjére a kórházból már ideiglenes befogadóhoz költözhetett, ahol nagy szeretetben és melegben lábadozhat. 
Minkét fiú aktív, sportos, elkötelezett gazdáját keresi még.
 

        A tervezett műtétek között sor került Kölök, Ronald és Marfa ivartalanítására is. Marfa, a tiszarádi gyepmesteri telepről a támogatóink összefogásával mentett keverék olyan szerencsés, hogy másnap már végleges otthonába költözhetett, Ronald pedig már rég együtt él a végleges gazdájával, de a műtétig még a papírok aláírásával vártunk. Mindketten jól viselték a műtétet, akárcsak Kölök, az anno Dezső vizsla társaként érkezett kis félős feketeségünk, akinek kicsit összetettebb műtétje volt, mivel egy köldöksérvet és a fogkövét is el kellett távolítani. Kölök még mindig az igazira vár, aki pont egy ilyen bújós, visszafogott, de játékos fekete szépséget szeretne.
 
 
        Sajnos, Citér, a villámkarriert befutó kisvizslánk is elég sűrűn jár orvoshoz, mivel vékonybélgyulladással küzd. Szerencsére, gazdajelöltje, aki egyelőre ideiglenes befogadói státusszal viseli gondját, lelkiismeretesen jár orvoshoz vele és arra is különös gondot fordít, hogy az Egyesületet mentesítse az ezzel kapcsolatosan felmerülő költségek alól, amiért külön hálásak vagyunk neki.
 
 
        A héten két új védenc érkezett tárnoki kennelsorunkra, mindketten vizsla keverékek és nagyon félénkek: Barby, a gyepmesteri telepre leadott hajas-drótos mix és Pici, a minivizslalány. Örülünk, hogy lehetőségünk nyílt a számukra is egy esélyt adni.
 
 
        A német dog fajtamentés egyik tavalyi védence, Morgi a héten végre átesett az ivartalanításon. A fiatal kutya, nagyon soványan érkezett hozzánk, szerencsére ideiglenes befogadójánál sokat javult, de még nem volt az igazi. Gazdijelöltje többször járt nála látogatóban, majd Morgi oda is költözött Flórához, akkor még ideiglenes befogadói nyilatkozatot írtunk alá. Telt-múlt az idő, Morgi szépen kitelt, az egykoron kertben tartott, a világból semmit sem ismerő kutya megtanult vonatozni, buszozni, illendően ismerkedni másokkal. Most pedig túl van az ivartalanításon is, így már semmi sem akadályozza abban, hogy végleges örökbefogadói szerződést írjunk alá gazdijával.

Sok boldogságot Morgan! 
 
       Gyorsan elrepült a kennelsori kutyaiskolai öt hét: a Húsvét előtti szombat volt az utolsó óra időpontja. Az induló csapat megfogyatkozott, megváltozott ugyan, de akik jelen voltak, mindannyian szépen teljesítették a bemutatópályát, melyről videó is készült. Reméljük, hogy hamarosan megoszthatjuk veletek, nekünk nagy élményt jelentett az együtt dolgozás a www.kutyatrening.hu csapatával, s veletek, kedves önkéntesek, akik vállalták, hogy öt héten át kijönnek kennelsori védenceinkhez, hogy segítség őket az alapok elsajátításában. Köszönjük!

 
további képek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése