2014. január 13., hétfő

2013. év számokban

Száraz adatok - avagy a 2013. évi mentési statisztika

Elmúlt a 2013. év, s nekünk, mint minden közhasznú szervezetnek, le kell zárnunk hivatalosan is. Ehhez készülnek mindenféle beszámolók, anyagok, összegezzük az elmúlt évet, végiggondoljuk, hogy mi az, amit jól csináltunk, s hogy hol szükséges további fejlődés. Mint minden év kezdetén, most is fel kell készülnünk az előttünk álló időszakra, a várható változásokra, s ilyenkor jó egy kicsit a puszta számokból is erőt meríteni.



A Futrinka Egyesület 2006. óta menti a rászoruló kutyákat és esetenként macskákat is, alkalmazottaink viszont kizárólag a kutyáink ellátása érdekében, a tárnoki kennelsoron vannak, a mentéseket, állatorvosi látogatásokat, rendezvényeken való megjelenéseket, jótékonysági árverések lebonyolítását, kutyáink hirdetéseinek kezelését, sőt a heti beszámolókat és a közösségi oldalakon elérhető anyagainkat is önkéntes munkában végezzük a saját szabadidőnk terhére, jellemzően a saját erőforrásainkat használva. Büszkék vagyunk arra, hogy bár nem vagyunk sokan, de a cél fontossága csapattá kovácsolt bennünket. Egy olyan csapattá, amely 2013-ban összesen 533 mentett állatot gondozott, melyek 44%-a tartozott a magyar vizsla fajtamentő csoporthoz, 27%-a a tacskó fajtamentéshez, 20% az alap tevékenységi csoporthoz és 9%-a a német dog fajtamentéshez.



Büszkék vagyunk arra, hogy bár az állatvédelem környezete nem igazán javult: a mentésre váró kutyák száma mintha évről évre emelkedne, illetve az egyre jobb információáramlásnak köszönhetően egyre több bajban lévő egyedről értesülünk, de egyre kevesebb segítőnk engedheti meg magának, hogy egy-egy kutyát a saját költségén szállítson, egyre több jogszabályi előírást kell betartani, s az adminisztrációs feladataink is szaporodtak, de mi évről évre tudunk emelni a mentési minőségen, s meglepő módon az egy év alatt gondozott kutyák létszámán is. 2011-ben a négy csoportunk összesen 301 védencünk életét igazgatta, 2012-re ez a szám 490-re emelkedett, majd 2013-ra ez a szám a korábban említett 533-ra ugrott úgy, hogy az esélytelen keverékeket mentő csoportunkon kívül mindhárom fajtamentő részlegünk átlépte az előző évi létszámát, így nem egyetlen hatásra vezethető vissza a változás, de az ideiglenes befogadóink számának emelkedése egyértelműen hozzájárult ehhez, amiért nem lehetünk elég hálásak, s a kutyák sem, akiknek ez az életét jelentette.


Büszkék vagyunk arra is, hogy kutyáinkat továbbra is veszettség és kombinált oltással, chipezve, ivartalanítva és benti tartással adjuk örökbe, csak kerti kutyát tőlünk nem lehet örökbefogadni, mi társként tekintünk azokra, akiket megmentettünk. 2013-ban 409 kutyát adtunk örökbe, igaz, hogy ennek majdnem a fele, 202 kutya külföldön talált gazdára partnerszervezeteink segítségével, ellenőrzött körülmények között, hivatalosan, TRACES-okmányokkal biztosítottan utaztatva. 




A külföldön örökbeadott kutyáink 66%-a a magyar vizsla fajtamentő csoportunktól került ki. A külföldi örökbeadások aránya eltérő csoportonként, ezt jellemzően a kialakult partnerségi kapcsolatok, illetve a belföldi örökbefogadói jelenlét intenzitása is erősen befolyásolja. A magyar vizsla fajtamentő csoportunk kettő állandó támogató szervezettel ápol kapcsolatot, ezek mindketten Németországban bejegyzett állatvédő szervezetek. A Vizsla-in-Not szervezettel 2006. óta folyamatos az együttműködés, a Jagdgefahrten e.V. a korábbi németországi vizslás csapatból kivált tagokból szerveződött, s néhány éve segít a gondozásunkba kerülő vadászkutyáknak, így nem csak vizsláknak, de esetenként tacskóknak is. Nekik köszönhetően a gazdához adott vizsla csoportos kutyák 77%-a költözik el az országból. 


1482829_10152123136514920_1850238861_nAz alap tevékenységi csoport kutyáinak és macskáinak hirdetésében több partnerszervezetünk is segít, de a hirdetési segítség mindig egy kötelezettség mentes vállalás, így ha a hirdetett kutyáknak itthon találunk gazdát, akkor itt mennek örökbe. Régi, megbízható partnerszervezetünk a Setterburg Németországban, akik főként idős vadászkutyák és azok keverékeinek igyekszenek megfelelő elhelyezést biztosítani. Az AC Austria is évek óta segít a kutyáink és macskáink hirdetésében, így minden évben egy tucatnyi állat az ő segítségükkel talál gazdára, emellett a német Hundehilfe Phoenix is a segítőink között van. A 2013-ban örökbeadott alap tevékenységi védenceink 39%-ánál járt ez tartózkodási ország módosítással is. 


DSCF1465A német dog fajtamentő csoportunk németországi partnerszervezete a Tierfreunde Niederbayern gyakorlatilag Egyesületünk alakulása óta nyújt segítő kezet  jellemzően német dogoknak és keverékeinek, de ha lehetőségük adódott, mindig segítettek egy-egy idősebb védencünkön is. Rajtuk kívül még az AC Austria biztosít hirdetési lehetőséget gyönyörű óriásaink számára is. Ezen együttműködések eredményeként a 2013-ban gazdához adott német dog fajtamentő csoportos kutyáink 37%-ára külföldön talált rá a végleges gazda.





_KCS7178A tacskó fajtamentő csoportunk elsődlegesen a belföldi örökbeadásokra koncentrál, megbízható ideiglenes befogadói háttérrel rendelkezik, illetve folyamatos a kutyára váró gazdijelöltek várólistázása is, így amikor egy-egy gazdijelöltnek megfelelő kutya érkezik, rövid idő alatt tudjuk jelezni a potenciális érdeklődőknek közvetlenül is, ami jelentősen meggyorsítja az örökbeadást. Ez sajnos az idős, problémás egyedeknél, illetve a keverékeknél nem igaz. Kutyáink hirdetésében segít a Jagdgefahrten e.V, az AC Austria, a Setterburg és a Tierische Notfelle e.V. is, de így is csak az örökbeadott kutyáink 20%-a hagyja el az országot, a többiek belföldön találnak szerető gazdira.




2013-ban 10 eredeti gazdát sikerült felkutatnunk talált kutyáink esetében, ez viszont még mindig elenyésző az utcáról hozzánk kerülő kutyák számhoz képest. Sajnos a kötelező chipezés megvalósulását kicsit lassabb üteműnek érzékeljük, a talált kutyáinkban általában nincs chip, pedig nagy esélyt biztosítana a hazajuttatás tekintetében. 

Sajnos 24 védencünket elveszítettük, számukra mi már a végső állomást jelentettük vagy azért, mert a sérülésük nem volt operálható vagy betegség vitte el őket, hiába küzdöttünk vagy a koruk miatt távoztak. Volt kettő olyan védencünk, aki az ivartalanítási műtét közben omlott össze, s mind a két esetben szívférgek jelenléte okozta a kutyák halálát, így egyre szigorúbban ellenőrizzük kutyáinkat, jelentős részüknél a vérvizsgálat is részét képezi a protokollnak, ami jelentősen megdrágítja a mentéseket sajnos, de emeli a biztonsági fokot.

A 2014. évet 95, az előző évről áthozott kutyával és kettő macskával nyitottuk meg, de már az első napon érkeztek a gondozásunkba új védencek, tehát elmondhatjuk: az élet nem állt meg, tovább küzdünk azért, hogy segítségünkkel félezer kutya kaphasson új esélyt, hogy azoknak, akik hozzánk kerülnek már biztosított legyen minden, ami a nálunk töltött átmeneti idejére szükséges lehet, s hogy mindannyiuknak szerető, gondos gazdit találjunk. 



Köszönjük mindenkinek, aki akár a legcsekélyebb mértékben, de hozzájárult a 2013. évi eredményeinkhez, s őszintén reméljük, hogy a 2014. évben is magunk mellett tudhatunk titeket, mert nélkületek nem menne. Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése