2014. január 21., kedd

2014. 1. hét

Mi történt 2014. első hetében?

Eltelt az év, a héten átléptünk a 2014-es esztendőbe, s nekünk ez az átlépés egy igazán remek hírrel indult, egy olyannal, amelyet el sem merünk hinni, egy olyannal, amire annyi éven át vártunk. Zoé kutyánk, az esélytelen csíkos, a mindenki kedvence bohóc és tank, a 2007. óta a gondozásunkat élvező kutyalány gazdis kutya lett: ideiglenes befogadója határozott úgy, hogy hogy megtartja, s Zoénak ez ellen semmi, de semmi kifogása nincs, hiszen végtelenül boldog. Életében először van családja.

zoé gazdis

Persze nem mindenki ilyen szerencsés, ott van pld. Floki, aki ugyancsak az ajkai gyepmesteri telepről került hozzánk, mint Zoé. Ő ugyan nem annyira régen, "csak" 2010-ben, s azóta várakozik, s ami azt illeti, valószínűleg várakozni is fog még egy jó darabig, talán örökre, merthogy ő nem az egyszerű kategória, ha lakásban tartásról van szó. Nem törekszik a szobatisztaságra, bár befogadóinál már megtanulta, ha olyanja van, akkor pakol és rág, mint egy kölyök. Mégsem ezek miatt kellett elhagyni az első, szerető családot, akiknél ideiglenes befogadottként elhelyezést nyert, hanem azért, mert bántotta a cicákat, s erről egyáltalán nem akart letenni. Szerencséjére találtunk neki másik átmeneti otthont egy rutinos kutyás családnál, így nem kellett a kennelsorra visszakerülnie. 


Érkeztek új védenceink is, bár a 2014-es év is a csoport létszámának drasztikus leépítéséről (természetesen örökbeadással, nem máshogy) és források felkutatásáról fog szólni, hogy az esélytelen keverékek mancsát se kelljen elengednünk.

Az Illatos útról kettő kutyát hoztunk ki a héten az Alap Tevékenységi Csoporthoz (összesen pedig négyet, hiszen további kettő érkezett a tacskó fajtamentő részlegünkhöz is), tettük ezt leginkább azért, hogy hely szabadulhasson fel a főváros gyepmesteri telepén, ahová a szilveszteri kutyák akkora számban érkeztek be, hogy csoda, hogy mindenkit el tudtak helyezni... 

Dása, a beagle keverék már a fotón is levertnek, bágyadtnak, depressziósnak tűnt, s sajnos az életben is pont ilyen, ráadásul köhög, folyik az orra, amire most gyógyszert kell szednie. Az emberek társaságát nem keresi, elvan a saját világában, a kutyaház melegében. Innen kell majd őt talpra állítanunk, de hisszük, hogy sok-sok szeretettel és odafigyeléssel ez  menni fog. 

DSC_0326

A másik érkező nem tervezetten jött, egyszerűen csak meg akartuk nézni, hogy mi a gond a shih-tzu jellegű kutyával a telepen, aki érthetetlen okokból még mindig benn várakozott. Nagyjából semmi, mert egy csóválós, barátságos, dumálós szőrmók ugrott az ölünkbe, akit nem lehetett hátrahagyni, így most Luláp néven nálunk várakozik. A szőrét nagyon rendbe kell majd tenni, de ehhez először egy ideiglenes befogadót kell találnunk, ahová utána költözhet.


Az ózdi gyepmesteri telepről is vettünk át kutyát Tinky, a basset hound szuka személyében, aki egy tünemény, s ha jól alakulnak a dolgok, akkor már van is gazdijelöltje, ahová viszont addig nem költözhet, amíg nem erősödik meg, s nem esik át az ivartalanításon.


Az egyik ideiglenes befogadónkhoz költözött be egy kedves, de visszafogott, nagyon szép küllemű cicalány, de nála a kutyák miatt nem maradhatott, így az egyik cicás ideiglenes befogadónkhoz költözött. Azt már tudjuk, hogy Fentának még sokat kell tanulnia, hogy igazi macska váljon belőle, mert most egyelőre ölben ülni szeret leginkább, s dorombolni, a játékok, a macskás renitenskedés egyáltalán nem érdekli.


A héten ivartalanítási műtéteket is szerveztünk, hogy minél több kutyánk legyen kész az örökbeadásra, s az időjárás is kedvező még, hiszen éjszaka sincsenek fagyok, így a tölcséres, de kennelben élő védenceink is könnyebben vészelhetik át a műtét utáni tíz napot, ami a varratszedésig el kell, hogy teljen. Az egyik csapattag Görbicz, a mezőkövesdi kutyagyűjtő nénitől érkezett, rendkívül félénk keverék szuka lett.

DSC_0299

A másik ivartalanítódó Megfogtam, a csodálatos, alapfokon képzett, iszonyatosan jó agyú, de munkavonalas német juhász - belga juhász keverék kan volt. Ő olyan gyorsan ébredt a műtét utáni ébresztés hatására, mintha soha nem lett volna bódítva sem...

IMG_9754

Úgy volt, hogy Odett, a német juhász is az ivartalanítódók klubját erősíti majd, de ő sajnos beteg lett, így nem jöhetett. A betegsége annyira megijesztett minket, hogy volt nap, amikor két orvosnál is járt, hogy a reggeli diagnózis után az esetleges idegen tárgyat is kizárjuk egy ultrahang vizsgálattal.

odett

Simplon, a kopó keverék is gazdára talált a héten, ideiglenes befogadója ismerőseihez került, akik éppen egy ilyen habitusú, kedves kutyára vágytak.

_KLL3571_LR-2

Még az elmúlt évben nyertünk egy lehetőséget a Veresi Kutyás Központba, hogy 2014. I. negyedévében védenceink 15 kutyaúszást és 5 kozmetikát igénybe vehessenek. Igyekszünk megszervezni kutyáink számára a fuvarokat, hogy minden alkalom kihasználásra kerülhessen. Az első wellnessező páros Vigyori és Nyanyus voltak.

Vigyori az uszodai szolgáltatásokat tesztelte, s meg kell mondanunk, hogy kevés viccesebb jelenség van, mint Vigyori, ahogy úszik. Kotor, mint egy rotor, közben majd megfullad, szörcsög, vizet nyel, majd hatalmasakat böfög, elfárad, így meg kell pihentetni, de már onnan is menne tovább. Vigyori egyszerűen egy vicc. 


Nyanyus Vigyori úszóleckéje közben a kozmetikában tartózkodott. Rasztái kibontásra kerültek, a mancsa, feneke, arca elveszítette a felesleges szőröket, majd fürdött egy nagyot, s szépen meg is szárították. Csodálatos, hófehér hablabda lett belőle. A trimmelésével várni kell, mert a kinti tartás mellett nem lett volna nagyon előremutató, ha leszedetjük róla a szőrt, de ami késik, ugye...


A tacskó fajtamentésnél ez a hét egyértelműen a keverékek hete volt, de továbbra is úgy gondoljuk, hogy míg elsődlegesen a fajtatiszta egyedek mentését vállaltuk magunkra, időközönként tacskó keverékeket is magunkhoz kell vennünk, hiszen az ő létrejöttükben is közreműködött valamikor egy tacskó...

Gazdája halála miatt az utcára került Pláne, a hét éves tacskó-terrier keverék kan. A korábban lakásban élő kutya egyik pillanatról a másikra elveszített minden támpontot az életéből. Egy szomszéd beengedte a kertjébe, de nála túl sokáig nem maradhatott, így a segítségünket kérte. Pláne a tárnoki kennelsorunk lakója lett, s most reménykedünk abban, hogy valaki beleszeret. Ideiglenes befogadót is keresünk számára. Pláne ezen a héten át is esett az ivartalanításon, hogy semmi ne álljon útjában egy esetleges gazdisodásnak.

_MG_1961

Az Illatos úton is jártunk, onnan kettő, tacskó ősökkel is rendelkező kutya kezdhetett új életet. Lucy Ewing szintén hét év körüli, a gazdája halála miatt került az Illatos útra - mintha csak Pláne története ismétlődne, ugye? - és ott várakozott egy külső kennelben, ahol a kutyaházból nem nagyon dugta ki az orrát, így sok esélyt nem adott arra, hogy valaki beleszeressen. Lucy Ewing egy határozott, de kedves, alkalmazkodó, más kutyákkal kompatibilis, szobatiszta és pórázképes hölgy, aki hálás már azért a törődésért is, amit tőlünk kaphat, de szívesen elhagyná a kennelsort. Nagyon kiszámítható, stabil kutya. Ideiglenes befogadót is keres.

DSC_0339

Gidát már örökbefogadták az Illatos útról, de már a szerződés aláírásának másnapján vissza is vitték őt allergiára való hivatkozással. Tény, ami tény: Gida sokszor az ember idegeire megy, hiszen egy fiatal, aktív, hebrencs kutya, akinek még nagyon-nagyon sokat kell tanulnia a világról, de jó agyú és ami szintén fontos, nagyon jólelkű kutya, így ez nem fog számára problémát okozni, ebben egészen biztosak vagyunk. Ideiglenes befogadót is keres.

gida

Az egri állatvédők kértek segítséget egy négy éves tacskó keverék szukának, Csóknak, akit gazdái költözés miatt akartak elaltatni. Csók korábban benti kutya volt, de gyors megoldásként nálunk csak a kennelsorra kerülhetett. Nagyon meg volt illetődve az első pár napban, de mostanra szépen összeszedte magát, s elkezdte élvezni az általunk biztosított körülményeket is. Természetesen családban sokkal boldogabb lenne. Ideiglenes befogadót is keres.

_MG_1877

Kócián elhelyezését szintén az egri állatvédők kérték, akiknél az eredeti gazda jelezte leadási szándékát. A korábban kertben tartott kiskutya nagyon hamar megszokta ideiglenes befogadóinál a benti létet, s hamar feltalálta magát. Rengeteget kell még tanulnia, de erre minden lehetősége meg is lesz majd.

image

Csúcsdísz, a deformált lábú szálkás szőrű tacskó baba még mindig várja a tökéletes, fanatikusan elkötelezett gazdit, aki egyelőre nem akar nagyon felbukkanni, viszont mivel első befogadóinál tovább nem maradhatott, így egy másik segítőnk vette őt magához átmenetileg.

IMG_0277

A kennelsori csapatból a héten ivartalanítódott az extra tündéri Udo Brinkmann tacskó keverék sihederünk, aki végtelen kedvességével mindenkit levesz a lábáról. Reméljük, hogy a gazdira sem kell túl sokáig várnia.

_MG_1816

Kettő gazdisodásunk is jutott erre a hétre, s bár ez nem kiemelkedően magas szám, de mi nagyon-nagyon örülünk neki, mert két régóta gazdára váró kutyánk kerülhetett szerető, új családba.

Csita, a félénk tacskó keverék lány már hónapokat élt ideiglenes befogadóinál, de valami miatt nem akadt meg senkinek a szeme sem rajta, pedig aki átlátott a félénkség álcáján, egy igazán kedves, szerethető kis lényt talált. Csita számára az álomgazdit osztrák partnerszervezetünk találta meg.

DSC04156

A másik szerencsés a hónapokat a kennelsoron töltő, nem problémamentes, de nagyon nagy szívű Twinbob volt, aki egy rövid egyeztetést követő látogatás eredményeként hagyott el minket.

Twinbob 021

Amikor egy kutyát ellenőrzött körülmények között örökbeadunk, mindig elmondjuk, hogy mire kell számítani, mi az, amivel a leendő gazdinak meg kell tudnia küzdeni. A kutyáink többsége nem élt még korábban lakásban, illetve még a szobatiszta kutyáknál is időt vesz igénybe az új napirend elsajátítása, hát még azoknál, akik a szobatisztaságot hírből sem ismerik. Ha valakire korábban a nap 24 órájában figyeltek, az nehezen fogadja el, tanulja meg, hogy néha egyedül is el kell lennie... Ramóna szeparációs szorongás miatt érkezett vissza a gondozásunkba - azonnali hatállyal. Nem csinált ő semmi rosszat, csak vágyott a szeretett gazdi után, kötődött. Most egy kutyapanzióban gondolkodhat a kötődésről, illetve szerencsére energiáit is levezetheti a jó társaságban. Ha valaki szeretné őt örökbefogadni vagy ideiglenes befogadója lenne, ne habozzon... 

rami

Nem csak visszatérő, hanem új kutyáink is lettek a héten. Silkát, az Érden talált, tetovált vizsla nénit először ugyan csak a kennelsoron tudtuk elhelyezni, amikor az átvételét szerveztük, de aztán pár nap múlva remek ideiglenes befogadóhoz tehette át a székhelyét. Egyelőre az eredeti gazdáját keressük, de a tetoválása alapján elért tenyésztő a jelenlegi gazdára vonatkozóan nem tudott információval szolgálni, a kutyát visszakapni pedig nem akarta. Ha nem lesz meg a kutyát elhagyó gazda, akkor új otthont keresünk majd számára.

_MG_1352

A másik érkező szintén egy talált vizsla szuka, aki nálunk a Fruzsina nevet kapta. Ő egyből ideiglenes befogadóhoz kerülhetett, s nála is az eredeti gazdát kutatjuk, hiszen jó eséllyel a szilveszteri őrületben veszhetett el ez a barátságos, kedves kutyalány.

1

Orwell mama, a lábműtött öreg vizsla hölgy sikeres műtétjét követően elhagyhatta a kórházat, s egy fizikoterápiával is foglalkozó ideiglenes befogadóhoz költözhetett, ami a gyógyulását illetően extra nagy lehetőség és segítség.

1461561_707968349222347_287754997_n

Hosszú-hosszú instabil, betegséggel tarkított hónapok után Bulgur védencünk is átesett az ivartalanításon, s így végre aláírhattuk a papírokat befogadójával, aki már a kezdetek kezdetén tudta, hogy ő és Bulgur egy család, csak a kutya rejtélyes problémái miatt elhalasztódott az örökbefogadási ceremónia.

Bulgur 012

Az esztergomi gyepmesteri telepről mentett Eszterünk halaszthatatlanul átesett az ivartalanításon, mert bár soványsága miatt még vártunk volna ezzel, de nem várt módon egy halott magzat távozott belőle, amely egy elhalt terhességre világított rá. Minden perc számított, szerencsére Eszter szervezetében nem indultak meg negatív folyamatok, s a műtét után el is kezdte összeszedni magát.

DSCF1274

Ha egyébként unatkoztunk volna, amit nem szoktunk, Patent kutyánk örvendeztetett még meg minket egy orvoslátogatással, aki a kennel elhagyásakor mindig arrogánsan beszólogat az ott lakóknak, de ez alkalommal sikerült Bunsen pofájával összetalálkoztatnia az orrát. Nem tanult az esetből, a szokás az szokás, amíg a kennelsor lakója, élvezettel hergeli a kennelben lévőket elhaladtában.

_MG_9989


A német dog fajtamentésnél ez a hét sem telt unalmasan.
Heti érkezőnk - az év utolsó napján - Valerie, a nagyon félénk, fekete dog szuka. Az utcán látták őt már napok óta, csak ült és várt. Lehet, hogy kocsiból rakták őt ki, nem tudjuk. A kobakján egy elég csúnya seb van, a hátsó combján egy óriási daganat.  A szőre kopott, korpás, és persze elég sovány is. Kedves, állatszerető emberek etették őt napokon át, és megkerestek minket, hogy segítséget kérjenek tőlünk a kutya elhelyezésében, hisz örökre nem maradhat az utcán. Főleg december 31-én, amikor a petárdázás, durrogtatás még veszélyesebbé teszi az utcalétet.
Ahogy jelezték telefonon, hogy a kutyát sikerült megfogni, egy kedves segítőnk már indult is érte Jászkisérre. 
Valerie egyenlőre Tárnokon kapott szállást. Bár nagyon félénk, de rendkívül jóindulatú kutyus, és rendkívül hálás, hogy melegben lehet, a napi háromszori etetéssel pedig az éhség sem kínozza már őt.

DSC_0293

Egy régebbi védencünk, Sting, sokat fejlődött mióta hozzánk került. Most már pórázon is közlekedik, az autóba is beszáll. Emesének köszönjük, hogy ennyit foglalkozott vele, hogy megtanította neki az alapokat, amik nélkül szinte lehetetlen lenne gazdát keresni Stingnek. 
Az oltásai rendben vannak, a héten pedig az ivartalanításon is túl van már. Már csak egy remek gazdit kell találnunk neki!
Érdeklődni róla a nemetdogsos@gmail.com e-mail címen lehet.

Sting 022

Múlt héten érkezett óriásunk, Noé, olyan szerencsés, hogy máris ideiglenes befogadóhoz költözhet opcióval. Ha rendben kijönnek egymással a család másik kutyájával, Picivel, akkor nemsokára örökbefogadói szerződést írhatunk alá. Hajrá Noé, csak okosan és ügyesen!

Noé 040

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése