2014. november 9., vasárnap

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 43. héten?

Az elmúlt hét talán eseményszegénynek tűnhetett a magyar vizsla fajtamentés beszámolója alapján, de ahogy ott is írtuk: háttérmunkákat kellett elvégeznünk ahhoz, hogy ez a hét viszont ennyire eseményekkel teli módon alakulhasson. Érdemes tudni, hogy nincs a mentések, állatorvosi látogatások szervezésére és bonyolítására fizetett alkalmazottunk, egy maroknyi önkéntes próbálja a szabadidejében, munkája és családja mellett intézni ezeket az ügyeket. Nem mindig egyszerű mindent összehozni, de nagyon igyekszünk.

A héten hosszas egyeztetések után 4 vizsla is érkezett a gondozásunkba. Két szökős, egy szeparálós és egy talált …. Ezek a leggyakoribb okok, amiért egy vizsla az egyesülethez kerül.

Elsőnek Solya költözött ideiglenes befogadóhoz, Hozzá volt gazdái kértek segítséget, mert állandó szökései miatt már nem tudták tovább tartani, ezért egy láncon töltötte mindennapjait. Szerencsére rutinos befogadóhoz került, de a beszámolók alapján még itt is extra figyelmet igényel, mivel  Solya egy igazi szabaduló művész.


A másik szökősünk Thézeusz, akihez szintén családja kért segítséget, még a fuvarját is veszélybe sodorta. Fuvarosunk már úton volt érte, amikor a gazdik telefonáltak, hogy Theo megint elszökött és már órák óta nem találják. Szerencsére a faluban tett séta után előkerült és így egy kis izgalom és kergetőzés után, vasárnap délután már beköltözhetett a Dog Garden panzióba.


Theoval együtt érkezett hozzánk Hermann is. Őt Egerben találták kutyabarátok,s miután megnézték a chipjét kiderült, hogy nincs regisztrálva, így segítséget kértek az elhelyezésében. Egy kis nyomozás után az is kiderült, hogy Hermannak volt gazdija,de nagyon gyorsan és szívesen lemondott róla.


És végül megérkezett Corina is a kicsit félénk 1 év körüli vizsla lány. Őt gazdái adták le gondozásunkba, mivel már nem tudtak mit kezdeni Corina szeparációs szorongásával és belátták, hogy talán máshol több törődést kaphatna.


És a sok érkező kutya mellett szerencsére a héten beszámolhatunk egy örökbefogadásról is. Tóbiás, aki az ajkai menhelyről került gondozásunkba, mindannyiunk kedvenc szőrgombóca megtalálta a tökéletes családot és gyorsan be is költözött. Egy puha ágy, sok simi és hatalmas szeretet várta leendő otthonában.


Vannak hetek, amelyek az új mentvények érkeztetéséről szólnak, s vannak, amelyek a gazdisodásokról. Hamar kiderül, hogy melyik kutya lesz az, aki hosszabb időre beragad, s melyik lesz az, aki hamar gazdára talál. Szerencsére gazdijelöltekből is van egy rövidebb várólistánk, így amikor az ő elképzeléseiknek megfelelő kutya kerül hozzánk, egyből tudunk velük egyeztetni. Nem célunk egyetlen kutyát sem túl sokáig a gondozásunkban tartani, hiszen a gazdinál a legjobb. Meg mert nagyon sok másik kutya vár arra, hogy megmentsük.

Earl, a fiatal, hosszú szőrű tacskó kan a héten gazdára talált. Szerencsére a kezdeti félénkségét hamar maga mögött hagyta, s nagyon gyorsan kinyílt. Olyannyira, hogy a gazdija már dolgozni is magával vitte őt.


Heves gazdisodása már nem volt ennyire egyértelmű. Ő egy nagyon súlyos baleset után került a gondozásunkba, s a lábadozási folyamata is hosszabb időt vett igénybe. Egy korábbi örökbefogadónk szeretett bele ebbe a csodálatos arcú kutyába, s vette magához először ideiglenes befogadóként, amiből ezen a héten gazdává vált.


Lizinka, az aprócska szálkás szőrű tacskó szuka átesett a héten az ivartalanításon, de a hétvégét már új otthonában töltötte ő is. Ezen annyira nem csodálkozunk, mert a törpe és kaninchen szálkás szukák általában nem időznek sokáig az Egyesületnél.


Szintén gazdára talált a félszemű tacskó keverék kanocskánk, Csipog, akit ezen a héten látogatott meg az Eger mellett élő család, de a kennelsori közös séta szerelemre váltott, így nem várhattunk: elvittük őt az új családjába, hogy melegben, szeretetben élhesse további mindennapjait.


A visszaúton azonban egy, a betonút szélén száguldó, riadt kutyára lettünk figyelmesek. Pánikban volt, szinte képtelenség az ilyen kutyát megfogni, de valahogy szerencsénk volt, mert sikerült. Így került a gondozásunkba azon melegében Szólát, a 4 év körüli szálkás szőrű tacskó kan, aki chipezett, de a chipje nem regisztrált, illetve tetovált is, így a tenyésztőjével igyekszünk felvenni a kapcsolatot. A kutya nagyon elhanyagolt, atkás, tele volt bolhával (szó szerint hemzsegtek benne) és a szeme is gyulladt... Nem szeretnénk megtudni, hogy milyen körülmények között tarthatták eddig, de mindentől megijed, nagyon fél...


A szlovákiai Losonc menhelyének vezetőjével egy véletlen során kerültünk kapcsolatba, de így indulhatott el Deny és Baja, a két hosszú szőrű tacskó egy jobb élet reményében a gondozásunkba. Már hónapok óta az ottani menhelyen éltek, érdeklődő nem akadt rájuk, hiába a szép küllem, ha Baja, a szuka, 12 éves, Deny, a kan, 7 éves. Ez az örökbefogadók szempontjából már magas életkornak számít... Megfürödtek, megszépültek, s most ideiglenes befogadónál várják, hogy az életük jobb fordulatot vegyen.


Esélytelen keverékeinknél is bőven van miről számot adnunk, de náluk az elmúlt hetekben is voltak történések... Viszonylag kevés kutyát gondoz ez a részlegünk ugyan, de mivel ezek a kutyák problémásak, idősek vagy betegek, így szinte minden napra akad valami megoldandó feladat velük kapcsolatban.

Persze a megoldandó feladatok néha igazán jó dolgok. Mint ahogy Bunsen ideiglenes befogadóhoz költözése is az volt, hiszen a családból visszaadott kutya számára a kennelsor nagyon nagy megrázkódtatást jelentett.


Jázmin, a komlói, láncról mentett közepes termetű keverék szuka megérkezett ideiglenes befogadójától a kennelsorunkra, hogy új életet kezdhessen, s reményeink szerint mielőbb szerető gazdára leljen, hiszen élete első évét méltánytalan körülmények között kellett elszenvednie.


Fácán, a mi kis tollseprűnk ideiglenes befogadóhoz költözött, ahol a kennelsor hidegét váltotta fel egy otthon melegével, amit nagyon élvez. Olyannyira, hogy minden útjába kerülő kutyát megpróbál magáévá tenni. Mivel szívférges, rá egy komolyabb kezelés vár még, így nem baj, ha kicsit megerősödik fizikumában is.


Koxi, ez az nagy és puha mackó kutya is átesett a héten az ivartalanításon - miután egy negatív szívféreg tesztet produkált szerencsére, így mostantól ő is tökéletesen készen áll a gazdisodásra. Jó lenne, ha egy aktív, sokat otthon tartózkodó család jelentkezne rá, hiszen Koxinak viszonylag nagy a mozgásigénye, illetve szeparációs szorongásra hajlamos.


A német dog fajtamentő csoport egyik védence, Szofi máris gazdijelöltes lett. Egy korábban már ellenőrzött család várja őt nagyon nagy szeretettel. Az ivartalanítás után, költözik is a kisasszony.
Bárcsak minden kutyánknak ilyen keveset kellene várnia az álomgazdikra.


Magyar vizsla fajtamentő csoportunk most már rendszeres résztvevője a Vizslatúráknak. Ezen a hétvégén sem volt másként: ott voltunk, ahol az egy négyzetméterre eső magyar vizslák száma talán a legmagasabb volt az országban azon a napon.

A hideg idő sem vette kedvünket, s szerencsére sok más vizslagazdiét sem attól, hogy ismét közösen túrázzunk, ezúttal a fóti Somlyón, gyönyörű környezetben. Sokan voltunk, sok adomány gyűlt össze: a 89.600 Ft pénzadomány mellett sok-sok konzervet, tápot, gyógyszereket és rizst kaptunk, melyet hálásan köszönünk mindenkinek! Több régi védencünk is részt vett a túrán, ami különösen nagy örömünk, hiszen imádjuk látni őket boldogan, felszabadultan sétálni imádott gazdáikkal. Találkozzunk a novemberi túrán is!

Vizslafotozas.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése