2014. október 21., kedd

Mi történt a Futrinka Egyesületnél a 40. héten?

A fiatal kutyák mindig sokkal inkább veszélyeztetettek a betegségek által, hiszen alapvetésként feltételezhető, hogy immunizálásuk nem fejeződött be, az esetek többségében meg sem kezdődött. Sajnos ezt a kockázatot mindig figyelembe kell vennünk, amikor kölykök átvétele mellett döntünk, de amikor megtörténik a baj, akkor újra és újra megdöbbenünk, hogy mennyire törékeny tud lenni egy élet, s hogy mennyire felelőtlenek azok, akik csak legyártják ezeket a kutyákat, s hozzájárulnak a szenvedésükhöz. Még nagyobb a döbbenet és értetlenség akkor, ha egy oltott kutyánk lesz nagyon beteg. Ez történt Mankával, a német dog lánykával, aki szopornyica gyanúval került kórházba úgy, hogy kettő kombinált oltással is rendelkezett... Pár nap kezelés után az örökbefogadói úgy döntöttek, hogy hazaviszik, s a saját orvosuk iránymutatása alapján folytatják a kezelését. Mi csak annyit mondhatunk, hogy köszönjük és nagyon-nagyon drukkolunk, hogy Manka felépülhessen.


A héten viszont nem Manka volt az egyetlen kölyök, akivel foglalkozni kellett. Magyar vizsla fajtamentő csoportunkhoz gazdától érkezett Kyra és tizenegy keverék kölyke, akiket ideiglenes befogadónál helyeztünk el. A siserehad megkapta az egyedi azonosító chipjét, átesett az első féreghajtáson, illetve az első oltáson is.


Egy felnőtt magyar vizslánk is érkezett az állatvédő szemléletű ajkai gyepmesteri telepről Bill személyében. Szerencsére sikerült az ottani gyepmesterrel egyeztetve biztosítani Bill előzetes oltását, illetve átesett az ivartalanításon is. 


Pataki Berci, a száján hatalmas daganattal a gondozásunkba került magyar vizsla kan elhagyhatta a kórházat, s egy bentlakásos panziós helyünkre költözött. Reménykedünk, hogy valaki benne is  meglátja a végleges társát, s hogy nem kell sokat várnia erre. Közben pedig várjuk a szövettani eredményt, mert sokban befolyásolja, hogy mi vár, mi várhat még Bercire a jövőben.


Furbónak sajnos el kellett hagynia ideiglenes befogadóit, mert viselkedése már nem volt tolerálható a családon belül. Furbó egy felnőtt, aktív, hatalmas ösztönenergia készlettel rendelkező magyar vizsla kan, aki sok mozgatás és foglalkozás mellett, hozzáértő családban válhat csak biztonságos társsá úgy, hogy jelenleg a más kutyákkal való viszonya is kritikán aluli. Furbó a kennelsorra került, ami nagy törés számára. Ahhoz, hogy a lemozgatása sikeres lehessen, s ne válhasson belőle időzített bomba, szeretnénk kérni a magyar vizsla kedvelőket, ha tehetik, látogassanak ki a kennelsorra, s vigyék el Furbót egy hosszú sétára.


Kojak, a korosodó magyar vizsla kan különválasztásra került Tóditól, korábbi barátjától és főnökétől, hogy önálló életet kezdhessen. Átesett az ivartalanításon, majd örökbe is fogadták őt.


Németországi partnerszervezeteinken keresztül három kutyánk hagyta el az országot a héten.

A H4P támogatásával útra kelhetett Matutka, a sérült lábbal a gondozásunkba került magyar vizsla siheder lányka, akinek egy vassal kellett a combcsontját megerősíteni. Mivel a későbbiekben is nagyobb odafigyelést igényel majd fokozott érzékenysége miatt, így az örökbeadása nem volt egyszerű.


A legrégebbi német kapcsolataink egyike, a Vizsla-in-Not vette át tőlünk Kerát, a magyar vizsla szukát és csodálatos, szőrmók lánykáját, Kált, akik eddig ideiglenes befogadónál várakoztak, s bár lelkesen hirdettük őket, érdemi jelentkező nem akadt.


Sajnos ahogy Kera kirepült, úgy visszakerült a gondozásunkba Kilián, aki szintén az ő édesgyermeke. Örökbefogadták ugyan, de nagyon hirtelen álltak be változások az őt magához vevő családban, így visszaadták őt az Egyesületnek. Kilián újra gazdát keres.


Az esélytelen keverékeknél kutyadömping volt a héten, s nem feltétlenül tervezetten. Sajnos kettő kutyánk is visszakerült hozzánk. Az egyikük Bunsen, akit költözés és gyermek érkezése miatt dobtak vissza, s aki családból így a kennelsorra került, ami nagyon megviselte őt.


A másik bumeráng-kutya Melinda, a csivava keverék, akit félőssége miatt adtak vissza, pedig ez a félősség már akkor is ismert volt, amikor örökbeadtuk. Sajnos a család nem tudta tovább vállalni, hogy a családfővel Melinda nem volt hajlandó sétálni, illetve hogy a család gyermekének félelemből Melinda néha odakapott. Melinda ideiglenes befogadóhoz került, s várja élete jobbra fordulását.


Egy tervezett új érkező is akadt a héten a közepes termetű, borzas keverék kan személyében az állatvédő szemléletű ajkai gyepmesteri telepről. Huba még a telepen megkezdhette az oltási programját, illetve átesett az ivartalanításon is, így elméletileg, ha valaki hirtelen szerelembe esne vele, már költözhetne is. Reméljük, hogy hamar eljön érte az igazi.


Sodó, a szintén ex-ajkai keverék kan átesett az ivartalanításon, így most már ő sem állíthatja meg semmi abban, hogy gazdára leljen. Persze ehhez legalább egy érdeklődő nem baj, ha akad.


A tacskó fajtamentés is fogadott kettő kutyát az ajkai gyepmesteri telepről, ahol a kevés kennelre már nagyon sok lakó jutott. Frici, a tacskó keverék kan, akit nagyon rossz körülmények közül hoztak el, ideiglenes befogadóhoz költözhetett. Mint a többi érkező, ő is megkapta az első oltásait, illetve átesett az ivartalanításon is.


Pamacs, a szálkás szőrű tacskó kan egy megunt kutya, s mint ilyen került a gyepmesteri telepre, onnan pedig hozzánk. Ő is átesett az ivartalanításon, így ha megfelelő érdeklődő bukkan fel, már költözhet is.


A hét szuper híre a sparheltlábúak házatáján, hogy Amfóra, a tacskó ősökkel is rendelkező, nagyon félénk keverék szuka gazdára lelt egy korábbi örökbefogadónk személyében. Amfóra mostantól Lunda társa lett. S hogy miért érdekes még ez a párosítás? Lunda annak idején annál a befogadó családunknál volt ideiglenesen elhelyezve, akik később örökbefogadták Agórát, aki pedig Amfóra kenneltársa volt a kisvárdai menhelyen, s akinek szárnysegédjeként annak idején a gondozásunkba kerülhetett. Szövevényes, ugye?


A héten - az Állatok Világnapja alkalmából - több rendezvényen is részt vehettünk.

A hétvége első napján Érdre kaptunk meghívást néhány másik állatvédő egyesülettel együtt. A rendezvényre sok gyermek kilátogatott, számukra volt egy kicsi vidámpark is, de rajzversenyt is szerveztek a rendezők, illetve fellépők színesítették a nap programját. 


A vasárnapot Budaörsön töltöttük, de sajnos nagyon rossz volt az idő, így a művelődési ház fedett előtérben vártuk a kilátogatókat. Több egyesület volt, így az a kevés ember is megoszlott, akik rászánták magukat, hogy ne az otthonuk melegében töltsék a napot, különösen, hogy a rendezvényt nem kísérte színpadi program, csak az egyes egyesületek képviselői mutatták be a szervezetüket. A szervezők a nap végén egy nagy zsák kutyatáppal járultak hozzá Egyesületünk működéséhez.


Ezen a héten is volt Tárnoki Okosok, s szerencsére olyan kutyák is bevonásra kerülhettek, akik korábban nem vettek a csoportban részt. Így például Bunsen és Bence bácsi is megismerkedhetett a pályával, mind a kettőjük nagyon élvezte a személyre szabott foglalkozást, Bunsennek az összetört lelkének is jót tett a dolog.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése